Czy wszystko okej?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Smakoszpiwa96
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2020.02
    • 4

    #1

    Czy wszystko okej?

    Cześć,
    Tydzień temu z niedzieli na poniedziałek przygotowałem swoją pierwszą brzeczke. Po około 24h drożdże wystartowały, wszystko przebiegało na moje oko w porządku. Dzisiaj sprawdzając, jak się sprawy mają zauważyłem, że na powierzchni pływają fusy coś Ala martwe drożdże, a sam zapach jest taki mocno alkoholowy, że aż odrzuca. Fermentacja burzliwa trwała maks 4-5 dni. Próbowałem zmierzyć cukromierzem ale chyba coś źle robię bo wychodzi 10BLG. Załączam zdjęcia

    Ps. Ten biały osad to pleśń? // Piwo z gatunku AIPA
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Smakoszpiwa96; 2020-02-17, 18:51.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    A coś więcej o składnikach, blg, temp fermentacji?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Smakoszpiwa96
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2020.02
      • 4

      #3
      Składniki kupione na ale piwo, temp początkowo była 24C ale po 12 godzinsch juz utrzymala sie na 20-21C

      W skład zestawu American India Pale Ale 16oBlg wchodzą:

      Słód pale ale 4,6kg
      Słód Monachijski 0,7kg
      Słód pszeniczny 0,6kg
      Chmiel Zeus 10g
      Chmiel Cascade 100g
      Chmiel Simcoe 50g
      Drożdże suche : Fermentis Safale US-05

      Comment

      • sredstvom
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.10
        • 362

        #4
        Zamknij to i sprawdz za 1,5-2 tygodnie. Nie zaszkodzi mu to, a zbyt czeste "wsadzanie lap" - moze zaskodzic jak najbardziej.

        Przy kolejnym piwie, jezeli moglbym cos Ci podszepnac, schlodz brzeczke jeszcze jakies 8 stopni nizej, zadawanie drozdzy do ejla przy 24 stopniach i fermentacja w ciepelku moze skutkowac wlasnie nieporzadanymi aromatami.

        Ale nie zniechecaj sie, pierwsze koty za ploty
        Zdrowie!
        Czy napija sie panowie piweczka?

        Comment

        • Smakoszpiwa96
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2020.02
          • 4

          #5
          Okej, łap tam często nie wkładam. Od zamknięcia, to było drugie otworzenie(pierwsze, jak drożdże długo ruszały). Gar, fermentor i inne gadżety wrzątkiem i oxi potraktowalem. Fermentor mam przeźroczysty, Czy to wpłynąć może negatywnie na piwo ?
          Dzięki za pomoc !
          Ostatnia zmiana dokonana przez Smakoszpiwa96; 2020-02-18, 20:25.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Jak będzie stało w jasnym świetle to przeźroczysty fermentor wpłynie negatywnie na smak.
            A tak z ciekawości, po co odkażałeś gar?
            Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2020-02-19, 07:43.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Smakoszpiwa96
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2020.02
              • 4

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
              Jak będzie stało w jasnym świetle to przeźroczysty fermentor wpłynie negatywnie na smak.
              A tak z ciekawości, po co odkażałeś gar?
              Za dużo OXI wyspałem, a żal było wylewać. Gar dopiero kupiony był więc uznałem, że nie zaszkodzi :P

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • kurek93
                Pszenica z błędami.
                kurek93
                Witam.
                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                • słód Weyermann®
                ...
                2023-01-13, 10:28
              • darekd
                Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                darekd
                Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                2022-06-24, 21:39
              • darekd
                Wieselburg, Wieselburger Zwickl
                darekd
                Browar przemysłowy z Dolnej Austrii należący koncernu Brau Union

                Ekstr. 11,6%
                Alk. 5,0%

                Aromat - drożdże z owocowym muśnięciem, lekki chmiel
                Piana - wysoka, dość szybko opada do trwalszego, zwartego kożuszka, zostaje na szkle
                Barwa - zamglone jasne...
                2024-11-22, 23:38
              • darekd
                Schönram, Schönramer Zwickl
                darekd
                Zasłużony browar z Górnej Bawarii i ich niefiltrowany Zwickl

                12,4% ekstr.,
                5,1% alk.
                18 IBU

                https://www.schoenramer.de/de/produk...enramer-zwickl

                Aromat - złożony z łagodnych niuansów: chmiel (łąka), słód (trochę chlebowy), drożdże chyba...
                2024-09-27, 21:15
              • darekd
                Máša, Řenčovka 10
                darekd
                Mały browarek w miejscowości Řevničov w kraju środkowoczeskim (powiat Rakovník)

                https://pivomasa.cz/

                10% ekstr., 4% alk. Butelka PET.

                Aromat - kwaskowo-owocowe drożdże, trochę chleba, łagodny chmiel (zioła/łąka), potem ciut masełka
                Piana - średnia...
                2024-01-28, 01:19
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...