pierwszy raz i...dzień dobry:)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    pierwszy raz i...dzień dobry:)

    Dzień Dobry Wszystkim
    Ahhh, wspaniale, ze Was znalazłem Od dobrego czasu szukam jakiś informacji na ten temat, więc spadliście mi z nieba wręcz
    Niestety aktualnie strona jest w przebudowie, więc nie mam dostępu do artykułów, dlatego proszę o odpowiedź na kilka elementarnych pytań.
    Czy do warzenia własnego piwa (te piersze będą z gotowców - muszę nabrać wprawy w podstawowych czynnościach) mogę wykorzystać baniak szklany-winny o pojemności około 30l? Czy polecacie zakupić odrazu specjalny do tego celu fermentator?
    Jaki gotowy ekstrakt słodowy polecilibyście początkującemu, jeśli chodzi o gatunek piwa? Czytając Wasze wypowiedzi, takie warzenie jak to szyczyt amatorszczyzny, ale na początek nie chcę się zrazić niepowodzeniem
    Dziękuję za pomoc

    ps: firma Capsyd (www.cabsyd.com.pl jest z krakowa i jezeli potrzeba moge postarać się o namiary.)
    www.piwo.org
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #2
    Witaj, witaj

    faktycznie te strony moga zarazić browarnictwem.
    Po kilkunastu warkach pozwolę sobie odpowiedzeć na Twoje pytania.
    Szklany balon spełni swoje zadanie jednak trudno się go myje. Może po "gotowcu" nie bedzie żle ale po warce od podstaw ze słodu może pozostać na ściankach ciężki do zmycia osad. Specjalnych pojemników do fermentacji też bym nie kupował bo jest kilka razu droższy od czegoś co nazywa się wiadro z pokrywką a jest z tego samego tworzywa i tez ma atest na kontakt z żywnością.
    Co do wyboru gatunku ekstraktu to raczej tylko kwestia Twoich updobań co do smaku piwa. To jakie temperatury możesz zapewnić na czas fermentacji określi górna lub dolną fermentację.

    Comment

    • szostak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.02
      • 1176

      #3
      oryks napisał(a)
      Witaj, witaj

      faktycznie te strony moga zarazić browarnictwem.
      Po kilkunastu warkach pozwolę sobie odpowiedzeć na Twoje pytania.
      Szklany balon spełni swoje zadanie jednak trudno się go myje. Może po "gotowcu" nie bedzie żle ale po warce od podstaw ze słodu może pozostać na ściankach ciężki do zmycia osad. Specjalnych pojemników do fermentacji też bym nie kupował bo jest kilka razu droższy od czegoś co nazywa się wiadro z pokrywką a jest z tego samego tworzywa i tez ma atest na kontakt z żywnością.
      Co do wyboru gatunku ekstraktu to raczej tylko kwestia Twoich updobań co do smaku piwa. To jakie temperatury możesz zapewnić na czas fermentacji określi górna lub dolną fermentację.
      I ten jeden post wystarczył, bym i ja zaraził się browarnictwem. Dotąd (po lekturze Newsweeka) sądziłem, że bez specjalistycznego i dość kosztownego sprzętu ani rusz. I z tego powodu dział browarnictwo amatorskie raczej omijałem. Tymczasem czytam, że piwo robić można z użyciem dostepnych w domu naczyń. No to przegladam dokładnie forum i swoją piwnicę i do roboty!

      Comment

      • elroy
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 359

        #4
        szostak napisał(a)

        Tymczasem czytam, że piwo robić można z użyciem dostepnych w domu naczyń. No to przegladam dokładnie forum i swoją piwnicę i do roboty!

        No i własnie.
        Czy na tych stronach (po modernizacjach) będzie można przeczytać jak zrobić własnoręcznie fermentator i kilka innych akcesorii? Skoro da się go zrobić, to dlaczego wydawać pieniądze? Tym bardziej, że z własnej pracy jest przecież o wiele większa satysfakcja
        Proszę o radę, czy czekać cierpliwie na zakończeńie prac nad stroną i działem z artykułami, czy też delikatnie poprosić o kilka wskazówek?
        Dziękuję!
        www.piwo.org

        Comment

        • pama
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.08
          • 205

          #5
          Cześć,
          Jestem równie "zaawansowanym" piwowarem jak ty, więc Cię świetnie rozumiem. Do zrobienia mojej pierwszej warki (dziś w nocy nastawionej) bardzo przydały mi się artykuły z forum, które latem zgrałem sobie TelePortem. Jeśli chcesz, to mogę je jakoś przesłać.

          Comment

          • kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

            #6
            W dziale Browarnitctwo amatorskie- Twoje warzenie macie wszystkie informacje.
            Najdokładniej chyba opisuje to Piwowar Moj domowy sposób
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • Mawas
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.02
              • 299

              #7
              Witam bardzo serdecznie
              Ja też nie tak dawno robiłem pierwszą warkę i byłem w tej samej sytuacji co Ty.
              Nawet się nie spostrzegłem jak nie jestem już juniorem.
              Pierwsze porady otrzymywałem na "Pierwszy krok", więc zapraszam zajrzyj tam.
              Jest tam wiele cennych informacji i myślę, że znajdziesz odpowiedzi na pytania których jeszcze nie zadałeś a niebawem to zrobisz.
              Powodzenia
              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

              Comment

              Przetwarzanie...
              X