Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bartek90
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2020.05
    • 2

    #1

    Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?

    Cześć wszystkim,
    jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
    Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki.
    Na stronie gdzie kupiłem puszkę, jest instrukcja, że po rozlewie piwo ma postać 4 dni w 20 stopniach, a następnie przenieść je do 15 stopni na co najmniej 12 dni. Z tego co widzę, to każde piwo na tej stronie ma taką samą instrukcję niezależnie od stylu.. Jednak wydaje mi się, że na puszce czas leżakowania to było 5 tygodni, temperatury też mogły być inne.
    Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, jaki powinien być czas i temperatura dla refermentacji i leżakowania tego stouta z coopersa?
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2485

    #2
    Generalnie jest zasada, żeby fermentację cichą przeprowadzać w temperaturze niższej niż temperatura fermentacji burzliwej. Chodzi o to, by piwo się uleżało, dofermentowało, wyklarowało, dojrzało. Swojego stouta poleżakuj w temperaturze kilku stopni przez okres 5 tygodni. Jak zabutelkujesz i będziesz refermentował to wystarczy temperatura trochę niższa niż temperatura pokojowa.

    Comment

    • bartek90
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2020.05
      • 2

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
      Generalnie jest zasada, żeby fermentację cichą przeprowadzać w temperaturze niższej niż temperatura fermentacji burzliwej. Chodzi o to, by piwo się uleżało, dofermentowało, wyklarowało, dojrzało. Swojego stouta poleżakuj w temperaturze kilku stopni przez okres 5 tygodni. Jak zabutelkujesz i będziesz refermentował to wystarczy temperatura trochę niższa niż temperatura pokojowa.
      Czyli dobrze rozumiem, żeby zabutelkować, zostawić na 4 dni w temp. powiedzmy 18-20 stopni, a później leżakować je w temp. 5 stopni w lodówce?
      Ostatnia zmiana dokonana przez bartek90; 2020-05-15, 16:57.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 21:07
      • XboXC
        Temperatura fermentacji i leżakowania
        XboXC
        Witam.
        Mam taki dylemat. Dopiero zaczynam "przygode" z piwem domowym, ale od samego poczatku szukam odpowiedzi na pare pytan (a w zasadzie porady):
        Mieszkam w bloku. Do dyspozycji mam dwa pomieszczenia:
        dom - temperatura ok 22st.
        piwnica - temperatura 15st.
        ...
        2017-02-02, 13:33
      • wirdar1
        Brewkit Czech Pils
        wirdar1
        Witam
        To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
        Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
        13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
        2023-03-21, 15:51
      • Daray
        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
        Daray
        Dzień dobry,

        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
        2023-03-13, 20:01
      • smir
        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
        smir
        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
        ...
        2021-05-24, 21:09
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...