Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki.
Na stronie gdzie kupiłem puszkę, jest instrukcja, że po rozlewie piwo ma postać 4 dni w 20 stopniach, a następnie przenieść je do 15 stopni na co najmniej 12 dni. Z tego co widzę, to każde piwo na tej stronie ma taką samą instrukcję niezależnie od stylu.. Jednak wydaje mi się, że na puszce czas leżakowania to było 5 tygodni, temperatury też mogły być inne.
Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, jaki powinien być czas i temperatura dla refermentacji i leżakowania tego stouta z coopersa?
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien

Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki.
Na stronie gdzie kupiłem puszkę, jest instrukcja, że po rozlewie piwo ma postać 4 dni w 20 stopniach, a następnie przenieść je do 15 stopni na co najmniej 12 dni. Z tego co widzę, to każde piwo na tej stronie ma taką samą instrukcję niezależnie od stylu.. Jednak wydaje mi się, że na puszce czas leżakowania to było 5 tygodni, temperatury też mogły być inne.
Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, jaki powinien być czas i temperatura dla refermentacji i leżakowania tego stouta z coopersa?
Comment