Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bartek90
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2020.05
    • 2

    Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?

    Cześć wszystkim,
    jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
    Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki.
    Na stronie gdzie kupiłem puszkę, jest instrukcja, że po rozlewie piwo ma postać 4 dni w 20 stopniach, a następnie przenieść je do 15 stopni na co najmniej 12 dni. Z tego co widzę, to każde piwo na tej stronie ma taką samą instrukcję niezależnie od stylu.. Jednak wydaje mi się, że na puszce czas leżakowania to było 5 tygodni, temperatury też mogły być inne.
    Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, jaki powinien być czas i temperatura dla refermentacji i leżakowania tego stouta z coopersa?
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

    #2
    Generalnie jest zasada, żeby fermentację cichą przeprowadzać w temperaturze niższej niż temperatura fermentacji burzliwej. Chodzi o to, by piwo się uleżało, dofermentowało, wyklarowało, dojrzało. Swojego stouta poleżakuj w temperaturze kilku stopni przez okres 5 tygodni. Jak zabutelkujesz i będziesz refermentował to wystarczy temperatura trochę niższa niż temperatura pokojowa.

    Comment

    • bartek90
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2020.05
      • 2

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
      Generalnie jest zasada, żeby fermentację cichą przeprowadzać w temperaturze niższej niż temperatura fermentacji burzliwej. Chodzi o to, by piwo się uleżało, dofermentowało, wyklarowało, dojrzało. Swojego stouta poleżakuj w temperaturze kilku stopni przez okres 5 tygodni. Jak zabutelkujesz i będziesz refermentował to wystarczy temperatura trochę niższa niż temperatura pokojowa.
      Czyli dobrze rozumiem, żeby zabutelkować, zostawić na 4 dni w temp. powiedzmy 18-20 stopni, a później leżakować je w temp. 5 stopni w lodówce?
      Last edited by bartek90; 2020-05-15, 16:57.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X