KuliśBrew

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KulisBrew
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2020.08
    • 1

    #1

    KuliśBrew

    Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
    Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
    kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie na fermentacje,w której właśnie pracują drożdże nad Hefe-Weizenem.

    Słodziak (Milk Stout) to piwo z którego jestem zadowolony chyba jak nigdy wcześniej.

    Słód Pale Ale 4kg
    Słód jęczmienny karmelowy 30 Viking Malt 1 kg
    Słód przeniczny czekoladowy 800-1200 0.25kg
    Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC Weyermann® 0.4kg

    Chmiele 60min
    Marynka 30g 50min

    Dodatki
    Laktoza 0,5kg
    Płatki owsiane 0,5kg

    Drożdże Safale US-05 11.5g

    Zacieranie 68°C 50min, 72°C 10min
    Fermentacja w temperaturze pokojowej ok.21°C (wtedy jeszcze nie miałem lodówki)
    Wyszło 23L piwa,a do refermentacji dodałem 120g glukozy
    Attached Files
  • yavo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2009.03
    • 910

    #2
    Witamy!

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      1. selský pivovárek Kroměříž, McHugo
      darekd
      Browarek z morawskiego Kromieryża warzący od 2013 r.

      https://selsky-pivovarek.cz/

      "Czech-American Amber Ale"
      13,5% ekstr.
      5,3% alk.

      Słód czeski, chmiel amerykański

      Aromat - chmielowy, połączenie bardzo delikatnych cytrusów...
      2024-10-30, 01:53
    • darekd
      Lubrow, Eclaron Pils
      darekd
      Ekstr. 12%
      Alk. 5,1%

      Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

      W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

      Bez filtracji i pasteryzacji
      ...
      2024-09-18, 18:07
    • kaczka116
      Socho, Słodziak
      kaczka116
      Piwo gotowe do oceny
      2020-06-18, 22:25
    • dadek
      Vojkovice 252, Pivovar Koníček
      dadek
      Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
      2023-11-22, 06:14
    • darekd
      Lubrow, Sladkový
      darekd
      Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
      Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
      wczoraj, 00:51
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...