Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie na fermentacje,w której właśnie pracują drożdże nad Hefe-Weizenem.
Słodziak (Milk Stout) to piwo z którego jestem zadowolony chyba jak nigdy wcześniej.
Słód Pale Ale 4kg
Słód jęczmienny karmelowy 30 Viking Malt 1 kg
Słód przeniczny czekoladowy 800-1200 0.25kg
Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC Weyermann® 0.4kg
Chmiele 60min
Marynka 30g 50min
Dodatki
Laktoza 0,5kg
Płatki owsiane 0,5kg
Drożdże Safale US-05 11.5g
Zacieranie 68°C 50min, 72°C 10min
Fermentacja w temperaturze pokojowej ok.21°C (wtedy jeszcze nie miałem lodówki)
Wyszło 23L piwa,a do refermentacji dodałem 120g glukozy
Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie na fermentacje,w której właśnie pracują drożdże nad Hefe-Weizenem.
Słodziak (Milk Stout) to piwo z którego jestem zadowolony chyba jak nigdy wcześniej.
Słód Pale Ale 4kg
Słód jęczmienny karmelowy 30 Viking Malt 1 kg
Słód przeniczny czekoladowy 800-1200 0.25kg
Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC Weyermann® 0.4kg
Chmiele 60min
Marynka 30g 50min
Dodatki
Laktoza 0,5kg
Płatki owsiane 0,5kg
Drożdże Safale US-05 11.5g
Zacieranie 68°C 50min, 72°C 10min
Fermentacja w temperaturze pokojowej ok.21°C (wtedy jeszcze nie miałem lodówki)
Wyszło 23L piwa,a do refermentacji dodałem 120g glukozy
Comment