KuliśBrew

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KulisBrew
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2020.08
    • 1

    KuliśBrew

    Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
    Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
    kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie na fermentacje,w której właśnie pracują drożdże nad Hefe-Weizenem.

    Słodziak (Milk Stout) to piwo z którego jestem zadowolony chyba jak nigdy wcześniej.

    Słód Pale Ale 4kg
    Słód jęczmienny karmelowy 30 Viking Malt 1 kg
    Słód przeniczny czekoladowy 800-1200 0.25kg
    Palone ziarna jęczmienia 1100-1200 EBC Weyermann® 0.4kg

    Chmiele 60min
    Marynka 30g 50min

    Dodatki
    Laktoza 0,5kg
    Płatki owsiane 0,5kg

    Drożdże Safale US-05 11.5g

    Zacieranie 68°C 50min, 72°C 10min
    Fermentacja w temperaturze pokojowej ok.21°C (wtedy jeszcze nie miałem lodówki)
    Wyszło 23L piwa,a do refermentacji dodałem 120g glukozy
    Attached Files
  • yavo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2009.03
    • 910

    #2
    Witamy!

    Comment

    Przetwarzanie...
    X