Witam wszystkich zapewne bardziej zaawansowanych piwowarów ode mnie...
Właśnie mam zamiar uwarzyć (a może zwarzyć) swoje pierwsze piwo. Czytam wiele opisów w necie i nasuwają mi się pytania:
1. Wszędzie jest opisywane warzenie 20 litrów piwa, czy moge zachowując proporcje zwarzyć sobie mniejszą ilość, czy poprostu 20 litrów to jest minimum, żeby coś z tego wyszło?
2. Jaki chmiel na początek i w jakich ilościach, aromatyczny czy goryczkowy, a może każdego po trochę (w jakich proporcjach).
Czekam na Wasze profesjonalne porady.
pozdrwiam
Artur
Właśnie mam zamiar uwarzyć (a może zwarzyć) swoje pierwsze piwo. Czytam wiele opisów w necie i nasuwają mi się pytania:
1. Wszędzie jest opisywane warzenie 20 litrów piwa, czy moge zachowując proporcje zwarzyć sobie mniejszą ilość, czy poprostu 20 litrów to jest minimum, żeby coś z tego wyszło?
2. Jaki chmiel na początek i w jakich ilościach, aromatyczny czy goryczkowy, a może każdego po trochę (w jakich proporcjach).
Czekam na Wasze profesjonalne porady.
pozdrwiam
Artur
Comment