Może będzie ktoś zainteresowany bo znalazłem ostatnio w biblioteczce mojej drugiej połowy przepis na piwo imbirowe. Jeszcze sam nie próbowałem co z tego może wyjść. A tak w ogóle czy nie jesteśmy (my forumowicze) zainteresowani stworzeniem bazy danych przepisów ?? Może są wśród nas ludzie którzy znają przepisy na jakieś własne niepowtarzalne piwko ?
Oto przepis:
Przepisy czytelników 2 Lato
Prószyński i S-ka Warszawa 1994
Kinga Kowalska
Piwo imbirowe
2.5 dag drożdży
30 dag cukru pudru,
10 łyżeczek zmielonego imbiru
sok z jednej cytryny
woda
ucierać drożdże z czterema łyżeczkami cukru na gładką masę. Dodać dwie łyżeczki imbiru i pół szklanki wody, wymieszać i przelać płyn do dużej butelki, której nie należy zamykać. Przed osiem dni codziennie mieszać, dodając po łyżeczce imbiru i cukru pudru. Dziewiątego dnia do osobnego garnka wlać 1.5 szklanki wody, zagotować i rozpuścić w niej pozostały cukier. Po ostudzeniu dodać sok z cytryny i połączyć z przecedzoną zawartością butelki. Dodać dwa litry zimnej wody, wymieszać i rozlać napój do czystych zakręcanych butelek. Przechowuje się w ciemnym i chłodnym miejscu.
Oto przepis:
Przepisy czytelników 2 Lato
Prószyński i S-ka Warszawa 1994
Kinga Kowalska
Piwo imbirowe
2.5 dag drożdży
30 dag cukru pudru,
10 łyżeczek zmielonego imbiru
sok z jednej cytryny
woda
ucierać drożdże z czterema łyżeczkami cukru na gładką masę. Dodać dwie łyżeczki imbiru i pół szklanki wody, wymieszać i przelać płyn do dużej butelki, której nie należy zamykać. Przed osiem dni codziennie mieszać, dodając po łyżeczce imbiru i cukru pudru. Dziewiątego dnia do osobnego garnka wlać 1.5 szklanki wody, zagotować i rozpuścić w niej pozostały cukier. Po ostudzeniu dodać sok z cytryny i połączyć z przecedzoną zawartością butelki. Dodać dwa litry zimnej wody, wymieszać i rozlać napój do czystych zakręcanych butelek. Przechowuje się w ciemnym i chłodnym miejscu.
Comment