Zakładając, że ekstrakt słodowy (syrop) ma blisko 80% suchej masy oraz że ekstraktywnosć słodu w warunkach domowych to 65 -70 % łatwo wyliczyć,że 1 kg ekstraktu odpowiada ok. 1,3 kg słodu.
Czes napisał(a) Zakładając, że ekstrakt słodowy (syrop) ma blisko 80% suchej masy oraz że ekstraktywnosć słodu w warunkach domowych to 65 -70 % łatwo wyliczyć,że 1 kg ekstraktu odpowiada ok. 1,3 kg słodu.
Oj coś mi sie wydaje że te obliczenia są zbyt optymistyczne.
Bardzo wątpie czy z 1.3 kg slodu uzyskam 1 kg takiego syropu jak w Browamatorze.
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
Rzemieślniczy browar z miejscowości Louka w kraju południowomorawskim (pow. Hodonin, blisko granicy ze Słowacją), który zaczął warzyć w 2020 r.
Więcej:
Comment