Cukier czy ekstrakt słodowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawcio1
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.03
    • 363

    #16
    Krzysiu napisał(a)
    Moim zdanie powinieneś raz na zawsze wybić sobie cukier z głowy. Nie jest to coś, co dodaju piwu klasy. cukier dodaje się wyłacznie po to, by tanim kosztem zwiększyć ilość alkoholu w piwie, a nie o to chyba chodzi.
    Dokladnie tak przecież warzymy dla siebie , nie warto oszczędzać ,gdzieś wyżej przeczytalem że Browary dodają 10-20 % cukru.
    Dodają sporo więcej, wlaśnie z powodów ekonomicznych .
    Cukier jest b.tani a słód drogi.Teraz wszyscy gonia za zyskiem dlatego piwa są coraz bardziej nijakie.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

      #17
      cukier ale jaki...

      rozumiem, że cukier czy ekstrakt to pytanie tego typu trabant czy mercedes. ja mam natomiast pytanie tego typu: cukier rafinowany, brązowy, trzcinowy czy może kandyzowany. ze względu na koszty te dwa ostatnie odpadają, ale rafinowany czy nie?

      Comment

      • pawcio1
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.03
        • 363

        #18
        Odp: cukier ale jaki...

        e-prezes napisał(a)
        rozumiem, że cukier czy ekstrakt to pytanie tego typu trabant czy mercedes. ja mam natomiast pytanie tego typu: cukier rafinowany, brązowy, trzcinowy czy może kandyzowany. ze względu na koszty te dwa ostatnie odpadają, ale rafinowany czy nie?


        A ja mam pytanie ALE PO CO???

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19269

          #19
          wiadomo, że dla smakoszy nierafinowany jest lepszy. pytam więc w temacie doznań smakowych...

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #20
            e-prezes napisał(a)
            wiadomo, że dla smakoszy nierafinowany jest lepszy. pytam więc w temacie doznań smakowych...

            Eksperymentuj, prosimy relacje na forum,co z tego wyszło.

            Comment

            • zastepowy
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 12

              #21
              Witam i pozdrawiam wszystkich amatorów piwa!!!!
              Oczywiście nie przywitałem Was i nie pozdrowiłem bezcelowo Mam pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie ludzi robiących w domku piwo:na stronie Browamatora dostępnych jest 9 rodzajów ekstraktów słodowych(jasne, ciemne, barwiące, w syropie, lub suche).
              1)Czy mogę użyć każdego z nich jako zamiennika cukru przed butelkowaniem??(gwoli ścisłości:chciałbym zrobić piwko nie z ekstraktu, ale z procesem zacierania).Intersuje mnie ekstrakt barwiący(0,5 kg)-mam w planach piwko ciemne,
              2)jak długi okres czasu taki ekstrakt po otwarciu będzie jeszcze dobry??
              Z góry dziękuje za wszelką pomoc!!
              Niech Browar będzie z Wami.

              Comment

              • zastepowy
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 12

                #22
                OK-pytanie nr 2 wycofujerzeglądając dokładnie strone Browamatora wyczytałem że ekstrakt barwiący dobry będzie przez 2 tygodnie po otwarciu-czy to się tyczy jednak wszystkich ekstraktów??

                Comment

                • CarlBerg
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.09
                  • 968

                  #23
                  Jeżeli będziesz zacierał, to odlej sobie pół litra brzeczki (tej przed chmieleniem) do słoika i wsadź do lodówki. Przed butelkowaniem wyjmij, pogotuj w garnku z 15 minut - i masz najtańszy na świecie zamiennik cukru. Ile tego dać ? Wszystko zależy od ekstraktu tej brzeczki, poeksperymentuj.
                  Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                  Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    zastepowy napisał(a)
                    ...1)Czy mogę użyć każdego z nich jako zamiennika cukru przed butelkowaniem??...Intersuje mnie ekstrakt barwiący(0,5 kg)-mam w planach piwko ciemne...
                    Ekstrakt barwiący się do tego nie nadaje. Najlepiej uzyć zwykłego ekstraktu jasnego w proszku, ale mogą być dowolne inne z wyjątkiem barwiących.

                    zastepowy napisał(a)
                    ...2)jak długi okres czasu taki ekstrakt po otwarciu będzie jeszcze dobry??...
                    Dobrze przechowywany i nie zabrudzony - kilka miesięcy. Wedle słów producenta - u niego stoi przy kaloryferze ponad rok

                    Comment

                    • Borysko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.02
                      • 1144

                      #25
                      zastepowy napisał(a)
                      2)jak długi okres czasu taki ekstrakt po otwarciu będzie jeszcze dobry??
                      U mnie ekstrakt barwiący wytrzymał w lodówce 9 miesięcy bez oznak zepsucia. Opakowałem go cisno folią alu. Jedyne co, to zrobił się twardszy. Dodałem go do ostatniego piwa - za miesiąc okaże się, czy dobrze zrobiłem.

                      Comment

                      • slado
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.07
                        • 1072

                        #26
                        Borysko napisał(a)
                        U mnie ekstrakt barwiący wytrzymał w lodówce 9 miesięcy bez oznak zepsucia. Opakowałem go cisno folią alu. Jedyne co, to zrobił się twardszy. Dodałem go do ostatniego piwa - za miesiąc okaże się, czy dobrze zrobiłem.
                        Rozumiem że pierwej doprwadziłeś rzeczonego do wrzenia?
                        Tak z braku czasu i organizacyjnie dość mocno popędzany przez czas, zastanawiam się czy nie robić extra zaciarania tylko i wyłącznie do konfekcjonowania porcji potrzebnych do starterów i zadawania do młodzika przed rozlewem do butelek (do nagazowania).
                        Ale w temacie:
                        Co by nie mówić, jak masz ekstrakt pod ręką albo własnoręcznie zatartą brzeczkę z ilością przekraczającą potrzeby pierwotnego warzenia, polecam ekstrakt lub odpowiednio zatartą brzeczkę do tego celu. Za piwowarstwo !!

                        Comment

                        • zastepowy
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 12

                          #27
                          Wielkie dzięki za pomoc.Postanowiłem, że zgodnie z radą Krzysia dodam do warki suchy ekstrakt.
                          Natomiast następną warkę będę dosładzał tak jak opisali to Slado i CarlBergrzez dodanie własnej brzeczki.Według moich obliczeń na 20 litrową warkę dodanie 1,5 litra brzeczki(ok12 Blg) będzie optymalnym rozwiązaniem.Mm nadzieję, że nie będę musiał zbierać później pokruszonego szkła po całej piwnicy
                          Za piwko Wasze i Nasze

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X