Butelki to nie problem. Każdy sprzedawca butelek "spożywczych" posiada atest PZH. Pytanie tylko czy jeżeli posiadam pozwolenie sanepidu na prowadzenie sklepu spożywczego, mam książeczkę itp to czy mam prawo w swoim sklepie przelewać piwo z kega do butelek, kapslować je i sprzedawać klientom ?
To jest analogiczna sytuacja jak ze sprzedażą wędlin, warzyw czy cukierków na wagę. Sklep musiałby mieć dodatkowe zezwolenie, aby klienci mogli pić to piwo na miejscu.
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Któregoś dnia byłem na jakimś festynie, gdzie gość sprzedawał swoje miody pitne po 25zł/0.75l. Na moje pytanie czy się nie boi celników tylko wzruszył ramionami i powiedział, że pogoni kijem każdego kontrolera.
Byłem kiedyś na dożynkach, na które byli zaproszeni miejscowi oficjele w tym naczelnik UC i dyrektor IC. I na tenże imprezie, czy to legalnie czy nie (nie wnikałem) można było spożywać miody i piwo domowe od jednego z gospodarzy.
Raczej niedopełnił obowiązków. Ciekawe czy zadziałało kolesiostwo?
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Raczej "rolnikom wszystko wolno!" KRUS mają niższy, jako urzędnicy mogą prowadzić gospodarstwo (i to nie małe), zalicza im się uprawę roli do stażu pracy...
Na potwierdzenie tej tezy zacytuję interpretacje indywidualną, w której dyrektor US w Poznaniu tak pisze:
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca zamierza prowadzić sprzedaż piwa wyprodukowanego w ilości do 1000 hektolitrów w roku podatkowym poza składem podatkowym, sposobem rzemieślniczym we własnym gospodarstwie rolnym na bazie surowców wyprodukowanych we własnym gospodarstwie rolnym, tj. jęczmień i chmiel.
W związku z powyższym zadano następujące pytanie.
Czy Zainteresowany może prowadzić sprzedaż piwa wyprodukowanego w ilości do 1000 hektolitrów w roku podatkowym poza składem podatkowym, sposobem rzemieślniczym we własnym gospodarstwie rolnym na bazie surowców wyprodukowanych we własnym gospodarstwie rolnym, tj. jęczmień i chmiel, jako rolnika nieprowadzącego działalności gospodarczej...
Zdaniem Wnioskodawcy, może on prowadzić sprzedaż piwa wyprodukowanego w ilości do 1000 hektolitrów w roku podatkowym poza składem podatkowym, sposobem rzemieślniczym we własnym gospodarstwie rolnym na bazie surowców wyprodukowanych we własnym gospodarstwie rolnym, tj. jęczmień i chmiel, przez rolnika nieprowadzącego działalności gospodarczej, po zapłaceniu przedpłaty akcyzy.
W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego uznaje się za prawidłowe.
Galanta to miasto które znam tylko z okien pociągu, gdy jadąc na trasie Bratysława- Budapeszt, dziesiątki razy już się przez nie przejeżdżało. Tym razem miałem motywację by do niego zaglądnąć. Już przed dworcem przechodząc obok osób czekających na pociąg, zostałem utwierdzony w...
Drugi browar w Jablonci nad Nisou oficjalnie rozpoczął swą działalność w listopadzie 2021 roku, a pierwsze piwo miało swą uroczystą premierę dokładnie 16.12.2021. Najlepiej dojechać tu pociągiem do przystanku Jablonec nad Nisou zastávka, skąd 600 m piechotą. Kierujemy się w dół do...
Jan Jemelka , to kolejny piwowar domowy, który spełnił swoje marzenie o własnym browarze. Instalację ustawiono na parterze prywatnego domu stojącego w jednej ze starych, ciasnych uliczkach miasta Příbor.
Cały sprzęt został zakupiony w Chinach i w jego skład wchodzi 500 litrowa warzelnia...
Sześć kilometrów od Znojma, tuż przy austriackiej granicy położone jest słynne przede wszystkim z winiarstwa małe miasteczko Satov.
Czas tutaj biegnie powoli, tak powoli jak rośnie winorośl, a właśnie większość mieszkańców zajmuje się ich uprawą, więc niespiesznie czekają...
Nieopodal miasta Uherské Hradiště w małym miasteczku Kunovice właśnie rozpoczął warzenie piwa kolejny browar. Browar Rotor działa dosłownie od miesiąca i jest on częścią firmy EPS która to prężnie zajmuje się biotechnologią. Mało tego to wspierają progresywne źródła odnawialne,...
Comment