Zawiadomić może też ktoś obcy, zrobić dokumentacje zdjęciową itp.
Czy to legalne?
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziZawiadomić może też ktoś obcy, zrobić dokumentacje zdjęciową itp.
W praktyce udowodnienie takiego czynu jest niewykonalne, gdyż aby w myśl prawa czyn zaistniał, muszą być spełnione znamiona ustawowe, np. wystarczy oświadczyć, że piwo kolegi zabrane zostało bez jego zgody przez pomyłke, a on nie ma za to żadnej pretensji - brak ustawowych znamion, czyn nie istnieje. Podtrzymuję wcześniejsze stwierdzenie, ukarane mogą być tylko te osoby, które tego chcą.
Comment
-
-
"Nie ma takiej niegodziwości, do której nie posunie się liberalny rząd, gdy mu zabraknie pieniędzy."
W areszcie wszystko wyśpiewasz.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziChodzi o potencjalne zainteresowanie się aparatu fiskalnego tematem piwowarstwa domowego - tj. piwa domowego w ogóle nie przeznaczonego na sprzedaż. Tego jak mniemam dotyczy temat.
Na temat wątku sprzedaży zdaje się dyskutowaliśmy w innym wątku z podobnymi pomysłami i propozycjami.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziMuszę przyznać, że jesteś jedną z najjaśniejszych gwiazd na firmamencie forumowych interpretatorów prawa. Ale gdybyś zajrzał do postu nr 61, w którym zacytowałem artykuły z ustawy, to zauważyłbyś, że rownoważna ze sprzedażą jest zarówno zamiana, jak i darowizna wyrobów akcyzowych. W świetle tego zapisu cały twój wywód jest po prostu błazeństwem.
Przykładowemu Klusce udowodnili to na podstawie jego własnych papierów, co jak na dłoni widać, że porównywanie tych dwóch sytuacji jest bez sensu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi"Nie ma takiej niegodziwości, do której nie posunie się liberalny rząd, gdy mu zabraknie pieniędzy."
W areszcie wszystko wyśpiewasz.
Najwyraźniej podobnie w błędny sposób rozumiesz idee powstania stowarzyszenia piwowarów domowych sponsorowanego przez ...koncerny piwowarskie.
Powstaje to dokładnie po to, by zawczasu pacyfikować pomysły liberalizujące prawo tak, by nie doszło do sytuacji w której produkcję i sprzedaż piwa w sposób legalny i oficjalny mógł prowadzic ktokolwiek poza duzymi browarami.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNa to jest stosowna procedura. .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziSprawa może nie trafić do sądu, bo w postępowaniu mandatowym (o ile nie odmówisz przyjęcia mandatu) sprawa rozgrywa się pomiędzy funkcjonariuszem SC i tobą. Dla przykładu: mandat można wystawić za 1 paczkę papierosów jak i za 500 paczek. I sam widziałem jak za 1 czy 2 paczki dostawali.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziNajwyraźniej podobnie w błędny sposób rozumiesz idee powstania stowarzyszenia piwowarów domowych sponsorowanego przez ...koncerny piwowarskie.
Powstaje to dokładnie po to, by zawczasu pacyfikować pomysły liberalizujące prawo tak, by nie doszło do sytuacji w której produkcję i sprzedaż piwa w sposób legalny i oficjalny mógł prowadzic ktokolwiek poza duzymi browarami.
Podobni ludzie dziś wypisywali bzdury o żółci na wp.pl.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziO sponsorowaniu przez koncern pisali sami załozyciele i władze, wiec to im zalecaj "Puknij się w swój durny łeb"...
Mierzysz swoją miarą, widocznie taki jesteśMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
To nie jest temat o stowarzyszeniu i nie miejsce na pyskówki.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
-
No właśnie... Bardziej wartościowym byłoby poznanie "konkretnych konkretów" ze stosownej procedury o której wspomniał Krzysiu...
Mam nadzieję, że uchyli on rąbka tajemnicy "bo nie jest światło, by pod korcem stało".
Jeszcze o statutach ogólnie.
Razu jednego, jeden z moich starszych znajomych (w wieku mojego ojca) tak mnie pouczał:
Mówi -wziąłem kiedys dawno dawno temu mojego kolegi książeczkę dobrych zasad członka PZPR (nie pamiętam dokładnie jak to sie nazywało) i porównałem do katechizmu KK.
Dalej tak mi opowiada- gdybym nie wiedział które jest starsze, to miałbym poważne wątpliwości co od czego zostało odpisane...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziNo własnie, jak ta procedura mi to udowodni, że wymieniłem się 10 butelkami z innym/innymi piwowarami w układzie 1:1??
Podobną metodę zastosowali na Chmielakach. Da się? da.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Dokładnie chodzi mi o to na jakiej podstawie określą ilość (liczbe sztuk) butelek ktora podpadła pod akcyzę?
Tyle ile złapał szpieg, chociaż nie wiadomo jeszcze co on tak naprawdę złapał.
Po drugie.
Muszą miec fizycznie w ręce dowód przestępstwa, a nie tylko samo nagranie, wszak mogłem się wymieniać z kimś Żywcem za Żubra, tyle że bez etykiet na butelce.
Czy jest opodatkowana akcyzą wymiana Żywca na Żubra? Nie jest.
Comment
-
Comment