Ja też korzystam z takich zatyczek. Ostatnio mi ich brakło (na szczęście paczka m.in. nimi w drodze) i zastosowałem wyparzone kapsle Po prostu na każdą zdezynfekowaną butelkę położyłem kapsel (oczywiście bez zaciskania go gretą). Z folią aluminiową to chyba sporo zabawy jest.
Środek do dezynfekcji - co wybrać / do czego stosować
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumZamiast tej foli aluminiowej korzystam z takich oto zatyczek. Bardzo wygodne są. Kupiłem 40.
Comment
-
-
Ja dezynfekuję jodophorem z BA. Robię to szybko sprawnie i tanio Po umyciu butelek do fermentatora z kranikiem wlewam 10L letniej wody, dodaje do tego 5ml jodophoru, mieszam, a nastepnie poprzez wężyk rozlewam do 20 butelek. Czekam 10 minut i za pomocą lejka przelewam zawartość tych 20 butelek do kolejnych 20 butelek. Polecam tą metodęPozdrawiam
dj
Comment
-
-
Ja z kolei nie ładuję do piekarnika tylko dezynfekuję Chemipro OXI i też działa.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaIstotne jest aby zatyczki/folię/itp zakładać na butelki w 100% suche. Dla jednych to oczywiste, a dla innych nie, więc o tym wspominamPozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiHm.. zrobiłem już 9 warek i nigdy nie suszyłem butelek. Zdecydowaną większość butelek dezynfekowałem nawet 2 tygodnie przed rozlaniem. Przykrywałem nie do końca suche butelki i jak dotąd nie miałem problemu.
kakikadze!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Zakapslowałem już dobrych kilka flaszek i jak dotąd, odpukać, ani jedna sztuka nie była trefna.
Flaszki umyte idą do piekarnika, 35 minut 180*C, jak przestygną folia ALU na szyjkę i stoją sobie tak nawet po kilka miesięcy.Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiHm.. zrobiłem już 9 warek i nigdy nie suszyłem butelek. Zdecydowaną większość butelek dezynfekowałem nawet 2 tygodnie przed rozlaniem. Przykrywałem nie do końca suche butelki i jak dotąd nie miałem problemu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaMoja sugestia dotyczyła pytania z pierwszego postu + podpowiedzi żeby przykrywac butelki. Jeśli butelkę przepłuczesz jedynie gorącą wodą, a potem przykryjesz folią, to zasiedli Ci się tam mnóstwo bakterii. Już po samym zapachu rozpoznać można, że w resztce wody jaka została w butelce zaszły nieporządane zmiany.Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka... Jeśli butelkę przepłuczesz jedynie gorącą wodą, a potem przykryjesz folią, to zasiedli Ci się tam mnóstwo bakterii. Już po samym zapachu rozpoznać można, że w resztce wody jaka została w butelce zaszły nieporządane zmiany.
Comment
-
Comment