Środek do dezynfekcji - co wybrać / do czego stosować

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #61
    Jesli ktoś już chce myć butelki wodą i je zatykać, to chciałam uprzedzić, że szkoda czasu na zabawę z zatyczkami. Co do sterylizacji tuż przed rozlewem to jasne, że masz rację. Staram się tak postępować ale czasem muszę dzień przed butelkowaniem naszykować butelki i wtedy tylko, kiedy są wysuszone przykrywam folią.
    A zdaje mi się, że juz pora skończyć dyskusję bo zaczynamy się wszyscy powtarzać i mówić to samo tylko innymi słowami
    Ja się zmywam myć swoje butelki

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Szczerze mówiąc, robię tak od paru miesięcy i żadne z moich ostatnich piw nie jest zepsute, w przeciwieństwie do wcześniejszych, nie mówiac już o tym, że po samym zapachu poznać można, że w butelce jest tylko czysta, jałowa woda.
      No, ja niestety nie mam jałowej wody w kranie.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #63
        Ja też nie mam jałowej wody w kranie. I nie trzeba w tym względzie być geniuszem, tylko wystarczy sprawdzić, co o jakości wody pitnej mówią Polskie Normy. A mówią między innym, że wodę pitną sprawdza się tylko na zawartość bakterii Coli, a np. w przeciwieństwie do wody basenowej nie sprawdza się na zawartość gronkowców koagulazo-dodatnich.

        Krótko mówiąc - nie ma znaczenia, czy zatkasz butelki po wyparzeniu tydzień przed napełnieniem, czy miesiąc, czy nie. I tak są pełne bakterii. I tylko sterylizacja ich bezpośrednio przed napełnieniem może je pozbawić flory bakteryjnej. Powinnaś o tym wiedzieć.
        Last edited by Krzysiu; 2006-04-24, 16:13.

        Comment

        • angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

          #64
          Osobiście używam i wszystkim polecam preparat o nazwie Degraissant Desinfectant firmy JohnsonDiversey. Zakupiony został w Waszawie w Sellgros-ie. Jest to koncentrat płynu myjąco- dezynfekującego stosowany w przemyśle gastronomicznym, zakładach przetwórstwa spożywczego i restauracjach. Kosztował chyba 53 zł za 5L koncentratu.
          Dla dezynfekcji natryskowej, z rozpylacza do kwiatków stosuje się roztwór 2% na 5 minut. Używam tego od dość dawna do różnych rzeczy, łącznie z myciem podłogi, ale ja po prostu mam w domu sporo zwierząt.
          Środek nie pozostawia zapachu, nie jest duszący przy rozpylaniu i zabija wszelkie bakterie, wirusy i grzyby. Zastosowałem go do mycia butelek oraz sprzętu piwnego i jak na razie żadnych złych symptomów nie zauważyłem.
          Wydaje mi się że 53 zł za 250 litrów płynu do dezynfekcji to nie jest zły wymik.

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #65
            Możesz zerknąć i powiedzieć jakie to cuś ma skład?
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • angasc
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 977

              #66
              Nie napisali skubańcy. Jest tylko info, że posiada świadectwo jakości zdrowotnej PZH, pozwolenie na obrót produktem biobójczym, zawiera kationowe i niejonowe środki powierzchniowo czynne, spełnia wymogi HACCP, cokolwiek miałoby to znaczyć.
              I jest bezpieczny dla stali nierdzewnej.
              Stosowanie wiąże sie się z ryzykiem poważnego uszkodzenia oczu.
              Powyższe informacje przepisałem z opakowania.

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #67
                HACCP to już obecnie wymóg prawny. Każda firma produkująca żywność i materiały związane z żywnością musi miec wdrożony tzw. "hacap". Ale to już inna dyskusja
                Last edited by huanghua; 2006-04-30, 14:11.
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • jzamoyski
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.06
                  • 4

                  #68
                  Czy odkrył ktoś jakieś negatywne skutki używania Degraissant Desinfectant? Ja zdezynfekowałem nim fermentor i potem jeszcze wypłukałem. Niestety, fermentacja nie ruszyła. Może jako środek biobójczy Degraissant Desinfectant po prostu je załatwił? Dopiero po trzech dniach dodane nowe drożdże rozpoczęły fermentację.

                  Comment

                  • jzamoyski
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2006.06
                    • 4

                    #69
                    Załatwił - oczywiście - drożdże.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #70
                      Stare załatwił, a te niwe to jakieś mutanty były?

                      Comment

                      • jzamoyski
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.06
                        • 4

                        #71
                        Po czym poznać drożdże normalne od zmutowanych? Odfermentowało normalnie, pachnie normalnie, co wyjdzie - jeszcze nie wiem. Jest dopiero na cichej.

                        I tylko się pytam - czy brak fermentacji mógł być powodowany użyciem Degraissant Desinfectant? Czy ktoś go używał i miał podobne zdarzenie?

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jzamoyski
                          Po czym poznać drożdże normalne od zmutowanych? ...
                          Jak się dokładnie przyjrzysz, to te zmutowane są takie trochę krzywe, w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara.

                          Comment

                          • elrow
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.12
                            • 20

                            #73
                            Sterinox - co wy na to

                            Ostatnio wpadła mi w ręce taka chemia. Niżej zamieszczam jej ulotkę.
                            Jeżeli ktoś miał styczność, albo może coś na temat tego skladu powiedzieć, to proszę o wypowiedzi.
                            Polecił mi ten preparat człowiek zajmujący się sprzedażą chemi w zakładach przemysłu spożywczego. Mam zamiar ospryskiwać tym butelki, następnie w nowo tworzonym urządzonku do płukania - intensywnie spłukiwać.

                            SKŁAD I WŁASNOŚCI
                            STERINOX - preparat dezynfekujący na bazie kwasu nadoctowego i nadtlenku wodoru.
                            Skutecznie niszczy wszystkie rodzaje mikroorganizmów, bakterii G (+), G (-) oraz drożdży i pleśni. Nie wywołuje oporności, zaburza nieodwracalnie system enzymatyczny komórki.

                            ZASTOSOWANIE
                            * do kwaśnej dezynfekcji otwartych powierzchni produkcyjnych
                            * do dezynfekcji instalacji w obiegach zamkniętych
                            * do dezynfekcji zbiorników i tanków w browarach i mleczarniach
                            * do stosowania w niskich temperaturach
                            Wysokiej jakości produkt Degussa Austria GmbH (import) do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością.

                            SPOSÓB UŻYCIA
                            = Stosowanie =
                            * umyć i wysuszyć przeznaczone do dezynfekcji powierzchnie
                            * nakładać natryskowo roztwór roboczy za pomocą spryskiwacza lub płukać nim instalacje zgodnie z programem mycia i dezynfekcji
                            * pozostawić na określony czas na dezynfekowanych powierzchniach
                            * dokładnie spłukać
                            = Dozowanie = Stężenie (%) Temperatura (°C) czas (min.)
                            0,33 - 0,70 < 10 10 - 30
                            0,20 - 0,50 10 - 20 5 - 15
                            0,07 - 0,33 > 20 5 - 15


                            DANE TECHNICZNE
                            Wygląd - bezbarwna ciecz
                            pH 1% roztw. wodn. - około 2 (w temp. 20°C)
                            Gęstość - 1,15 g/cm&#179;
                            Kwas nadoctowy - 15%

                            Comment

                            • Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

                              #74
                              Kwas nadoctowy używany jest w browarach przemysłowych. My również używaliśmy go (dostaliśmy w prezencie z pół litra od pewnego sympatycznego browaru) do dezynfekcji w warunkach domowych - efekty dobre, a i wrażenia zapachowe mniej przykre, niż w przypadku pirosiarczynu... Spryskać, zostawić na pół godziny, nie trzeba płukać. Nadtlenek wodoru to pospolita "woda utleniona", też mająca właściwości dezynfekcyjne.
                              Ja polecam.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                              Comment

                              • elrow
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2006.12
                                • 20

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                                Kwas nadoctowy używany jest w browarach przemysłowych. My również używaliśmy go (dostaliśmy w prezencie z pół litra od pewnego sympatycznego browaru) do dezynfekcji w warunkach domowych - efekty dobre, a i wrażenia zapachowe mniej przykre, niż w przypadku pirosiarczynu... Spryskać, zostawić na pół godziny, nie trzeba płukać. Nadtlenek wodoru to pospolita "woda utleniona", też mająca właściwości dezynfekcyjne.
                                Ja polecam.
                                Dzięki za odpowiedź
                                Ja dostałem radę by jednak spłukiwać, a tak też pisze w instrukcji.
                                Napisałem o STERINOX, bo choć mam go za darmo, to patrząc na cenę jego i metodę spryskiwania butelek, nie jest to drogi środek.
                                Nie znam aktualnie ceny, ale 5kg STERINOX kosztuje około 50-60zł.
                                Zalecona dawka (przez przedstawiciela firmy sprzedającej) do spryskiwania w temperaturze powyżej 20 stopni, to 150ml na 100l, obliczając dawkę którą wlewam do zbiornika spryskującego to 3ml na 2 litry

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X