Środek do dezynfekcji - co wybrać / do czego stosować

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zylo
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.11
    • 2

    Środek do dezynfekcji - co wybrać / do czego stosować

    Witam wszystkich.
    Od razu muszę podkreslić, że jestem nowy na Forum dlatego też przepraszam, gdy zadam pytanie zbyt oczywiste lub już dyskutowane. Starałem się przeczytać ARTykuły i sprawdzic archiwum ale gdyby...
    Wszyscy podkreslają, że ważna jest sterylnośc przy ważeniu. Oczywiście czytałem o preparatach chlorowych etc lecz zastanawiam się jak daleko ta sterylność powinna być zachowana w warunkach domowych. Jest to dla mnie o tyle interesujący temat, gdyż przelewć będę pierwszą wartke do butelek. Chcę uniknąć zapachu piwa porównywalnego z pływalnią publiczną i zarazem mieć wszystko zdezynfekowane. CZy np lejek dezynfekować gdy nie używałem go 0,5 godziny i jak długo
    butelka zachowuje sterylność, jak sobie radzić ze sterylizacją 50-ciu butelek etc.
    Proszę więc podzielcie się swoim doświadczem
    POzdrawiam
    ZYLO
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Czyste, umyte butelki nalezy zanurzyc do kąpieli dezynfekującej ( 40 ml Cloroxu /10 l wody ). Po godzinie takiego moczenia można je uznać za zdezynfekowane. Teraz 3 X przepłucz je niewielką iloscią wody z kranu (zakładam że jej stan sanitarny jest akceptowalny dla Sanepidu), powies do góry denkiem by ociekła i albo użyj bezposrednio do napełnienia piwem albo zamknij kawałkiem folii Al. Butelka tak przygotowana ( jednak sucha) jest czysta mikrobiologicznie na wieki.
    Lejek (używany do rozlewu piwa ?)lepiej by te 0,5 godziny spędził w kapieli j.w. niźli na powietrzu.
    50 butelek gromadzę sukcesywnie w miarę ich opróżniania: myję, dezynfekuję j.w., suszę ( co prawda w suszarce laboratoryjnej w 150 C ale nie sądzę że to nieodzowne), zamykam folią Al i odstawiam do skrzynki.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • zylo
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.11
      • 2

      #3
      Dzięki wielkie. Piwo już rozlane. Spokojnie leżakuje
      Pozdrawiam
      ZYLO

      Comment

      • spider74
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.12
        • 77

        #4
        Środek do dezynfekcji - co wybrać / do czego stosować

        Co wybrac? Ace, bielinka...a moze cos innego a taniego? Niby o tym czytalem a wciaz nie wiem...

        Comment

        • Skubi
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2004.11
          • 47

          #5
          Wrzątek + płyn do mycia naczyń
          Czego chcieć więcej
          Last edited by Skubi; 2004-12-14, 19:15.

          Comment

          • Tomasz_FK
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.10
            • 221

            #6
            Odp: Srodek do dezynfekcji

            Ja używam Cloroksa. Ale tylko do fermentora i do rurek do rozlewu, bo nie muszę ich wtedy maltretować wrzątkiem.
            Tomasz
            "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

            Comment

            • emes
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 4275

              #7
              Ja np nie używam żadnej chemii, dezynfekuje tylko gorącą wodą i piwo zawsze mi wychodzi. A piwo robię już z póltora roku i ładnych kilkadziesiąt warek mam już za sobą. A z chemią nie ma cudów, część tego i tak się do piwa dostaje, ja przynajmniej mam tą przyjemną świadomość , że piję bez takich ubocznych mikrowtrąceń z dezynfekcji

              Comment

              • Tomasz_FK
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.10
                • 221

                #8
                emes napisał(a)
                Ja np nie używam żadnej chemii, dezynfekuje tylko gorącą wodą [...]
                Chemia, fizyka... jeden czort.
                Tomasz
                "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

                Comment

                • Chris
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.05
                  • 812

                  #9
                  Odp: Srodek do dezynfekcji

                  spider74 napisał(a)
                  Co wybrac? Ace, bielinka...a moze cos innego a taniego? Niby o tym czytalem a wciaz nie wiem...
                  pirosiarczyn sodu....chloramina...Ale jeśli chodzi o tą ostatnią to nieco droższa jest.
                  chickkiller :)

                  Comment

                  • kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

                    #10
                    Każdy z wymienianych powyżej środków spełni swe zadanie.
                    Przy wyborze kieruj się dostępnością i ceną. Wybieraj oczywiście wersje nieperfumowane.
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    • brew
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.12
                      • 159

                      #11
                      Najczęściej rozrabiam chloraminę lub Ace - do fermentora i rurek - a potem zlewam tę chemię (nie fizykę!) do butli 5l po wodzie i używam jeszcze przez miesiąc do dwóch - oczywiście do następnych dezynfekcji.

                      Comment

                      • michalh
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.12
                        • 284

                        #12
                        A ja używam bielinki 2,50 za litr. Dezynfekcja do 1 warki kosztuje 0,50gr-1pln. Tanio i dobrze.
                        Cóż więcej chcieć?

                        Comment

                        • billy
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.07
                          • 2

                          #13
                          Dezynfekcja - zawrót głowy

                          Hej.
                          Przegladałem archiwum forum z 2 razy i mam w głowie tylko zament.
                          Co najlepiej stosować do dezynfekcji?
                          Niektórzy piszą że tylko woda, płyn do mycia i wrzątek (jak odkazić wrzątkiem wężyki i rurkę?), inni że to nie wystarcza. I jak jest naprawde z pirosiarczynem potasu lub sodu? "Wysychajacy" roztwór wodny pirosiarczynu potasu/sodu (którym wypłukane są przyrządy) wydziela SO2 - ma on działanie dezynfekujące czy nie? - co można nim odkażać?

                          Czytałem już o różnych środkach:
                          -Pirosiarczyn Potasu
                          -Pirosiarczyn Sodu
                          -Zestaw dezynfekcyjny browamator
                          - chloramina B - jak to jest z jej szkodliwością?
                          - Chemipro OXI
                          - Iodophor
                          - Ace/Clorox

                          i nie wiem co mam wybrac, które z tych środków sa rzeczywiście skuteczne i nie są szkodliwe?
                          i czym dezynfekować:
                          - fermentator
                          - rurkę fermentacyjną, wężyki, areometr
                          - butelki
                          - kadź
                          - inne akcesoria

                          dzięki za pomoc
                          wstrząśniety i nie zmieszany Billy

                          Comment

                          • Małażonka
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 4602

                            #14
                            Kadzi zaciernej w ogóle nie musisz dezynfekować - sama się zdezynfekuje przy gotującej się brzeczce.
                            Butelki możesz dezynfekować albo chemicznie (np. pirosiarczynem sodu) albo termicznie (wyprażać w piekarniku). Gorzej z plastikowymi akcesoriami (fermentor, wężyki i inne) - te najlepiej dezynfekować chemicznie. Ja stosuję roztwór zwykłej bielinki (ważne: bezzapachowej) przez godzinę i dokładnie spłukuję.
                            Chloramina B - jest szkodliwa jeśli nie zostanie dostatecznie spłukana, podobnie zresztą jak większość środków dezynfekujących...
                            Aerometru nie dezynfekuję - pobieram próbkę, mierzę ekstraktywność i próbkę wylewam (ew. wypijam)
                            Last edited by Małażonka; 2005-07-19, 15:33.

                            Comment

                            • Wojson
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.06
                              • 143

                              #15
                              Ja butelki po piwie szoruję w gorącej wodzie (no, takiej gorącej, jak z kranu leci) z małym dodatkiem 'Ludwika' po czym pieke w piekarniku przez godzinkę w około 200 stopniach.
                              Fermentory, wężyki itd. moczę godzinkę w roztworze Ace i bardzo dokładnie płuczę wodą z kranu. I jak dotąd nie miałem żadnych problemów z moimi warkami.
                              Last edited by Wojson; 2005-07-19, 19:09.
                              A benguela chamou pra jogar !

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X