Przerwana Fermentacja (troszke inne)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Koziołek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.11
    • 32

    #1

    Przerwana Fermentacja (troszke inne)

    Witam

    Warzyłem piwo z gotowca (Muntons Premium Lager). Postępowałem zgodnie z zaleceniami producenta ektraktu. Drożdże przeszły rehydratację (pomyślnie Piwko leży już 3 dni, średnio w temperaturze 18-20 stopni C (zgodnie z zaleceniami producenta).

    Piany było mało (a powinno być burzliwie !). Teraz (4 dzień) prawie w ogóle jej nie ma. Aerometr wskazał 1009 stopni (9% ekstraktu ???). Smakuje drożdżowo-kwaskowo-gorzko. Kolor wodnisty.

    Czy to koniec fermentacji ? Może drożdże mi zmarły ? Pomocy !

    Pozdrawiam
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    1009 to wg mnie ok 3% ekstraktu czyli OK.
    Jak zaczynałeś to miałeś pewnie ok. 1030?
    Aeromert masz pewnie z BIOWIN'u?
    Tani, ale trudno sie na nim połapać,
    wyskalowali go i instrukcję napisali z myślą o produkcji wina.
    3 dni w tej temperaturze może być wystarczająco długo,
    zależy od ilu % ekstraktu startowałeś.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Koziołek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2002.11
      • 32

      #3
      Aerometr

      Niestety nie zmierzyłem od czego zacząłem - błąd początkującego Może da się jakoś policzyć ? 1.5 kg nachmielonego ekstraktu słodowego, 1.35 kg cukru, razem poziom wody był na 22.5 litra.

      Aerometr jest ze sklepu Browamator (czyli Piwosza). Napisane na nim jest, że może być do piwa i do wina... Jest tam duża skala od 1000 do 1100, ale także równolegle skala alkoholu (z dopiskiem "beer" oraz "wine", czyli piwo może być) oraz skala cukru... Te 1009 odpowiada 1% alkoholu oraz około 20 gramom cukru na litr. Czyli rzeczywiście drożdże mi go zjadły trochę

      Poczekam jeszcze z niecały tydzień i rozleję do butelek. Wielkie dzięki za porady !

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19291

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Koziołek
        ...
        Aerometr jest ze sklepu Browamator (czyli Piwosza). Napisane na nim jest, że może być do piwa i do wina...
        też korzystam z winiarskiego balingomierza i zawsze tłumaczę, że to tak jakby to samo... tylko przyprawy są inne
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-06-01, 23:43.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10795

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Koziołek
          - błąd początkującego ....1.5 kg nachmielonego ekstraktu słodowego, 1.35 kg cukru..

          !
          samokrytyka
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
            ... Aeromert ...
            areometr.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • bastion
              Ukraina, Jaremcze, Pidskalna 6a, Pivovarnia Skala.
              bastion
              Jaremcze to znana miejscowość w Karpatach która jest celem licznych wycieczek. Traktowana zarówno jako cel sam w sobie, albo baza wypadowa do wycieczek w piękne okolice.
              W 2016 roku doczekało się także małego browaru. Prawdziwego mikrusa.

              Przez centrum wiedzie jedna główna...
              2022-08-24, 20:46
            • JonI
              BLG - czy powinienem już rozlewać
              JonI
              Witajcie,

              Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra...
              2017-12-31, 12:50
            • Prusak
              Miejski Browar Stargard, Stout
              Prusak
              E: 12, 5%
              A: 4, 7%
              Firmowy kapsel, butelka jak na fotce, na kontrze "skala" na której umieszczono parametry: słodowość, goryczka i - Bóg raczy wiedzieć, co to jest i w jakich jednostkach się to mierzy - pijalność.
              Piwo o barwie ciemnego brązu do czerni, kolor nieprzejrzysty,...
              2024-09-09, 18:14
            • darekd
              Sternquell, Braustolz Landbier
              darekd
              Marka Braustolz zamkniętego w 2017 r. browaru w Chemnitz obecnie warzona przez browar Sternquell w Plauen. Produkcja pozostała w Saksonii.

              Ekstr. 11,8%
              Alk. 5,2%

              https://www.braustolz.de/bierspezialitaeten/#landbier

              Aromat - słodowy, prażone ziarno, trochę...
              2022-10-09, 23:25
            • Alicjaalicja1990
              Zestaw na start sprzedam
              Alicjaalicja1990
              Sprzedam zestaw na start, większość sprzętu z zestawu startowego z Twojego Browaru, historia: 3 warki.1. Fermantator z kranikiem 33 l
              2. Fermentator z rurką 33l
              3. Aerometr
              4. Łyga
              5. Środek do dezynfekcji ok. 50 % opakowania
              6. Filtrator z oplotu
              7. Jodowy...
              2022-05-23, 19:49
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...