Przerwana Fermentacja (troszke inne)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Koziołek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.11
    • 32

    Przerwana Fermentacja (troszke inne)

    Witam

    Warzyłem piwo z gotowca (Muntons Premium Lager). Postępowałem zgodnie z zaleceniami producenta ektraktu. Drożdże przeszły rehydratację (pomyślnie Piwko leży już 3 dni, średnio w temperaturze 18-20 stopni C (zgodnie z zaleceniami producenta).

    Piany było mało (a powinno być burzliwie !). Teraz (4 dzień) prawie w ogóle jej nie ma. Aerometr wskazał 1009 stopni (9% ekstraktu ???). Smakuje drożdżowo-kwaskowo-gorzko. Kolor wodnisty.

    Czy to koniec fermentacji ? Może drożdże mi zmarły ? Pomocy !

    Pozdrawiam
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    1009 to wg mnie ok 3% ekstraktu czyli OK.
    Jak zaczynałeś to miałeś pewnie ok. 1030?
    Aeromert masz pewnie z BIOWIN'u?
    Tani, ale trudno sie na nim połapać,
    wyskalowali go i instrukcję napisali z myślą o produkcji wina.
    3 dni w tej temperaturze może być wystarczająco długo,
    zależy od ilu % ekstraktu startowałeś.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Koziołek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2002.11
      • 32

      #3
      Aerometr

      Niestety nie zmierzyłem od czego zacząłem - błąd początkującego Może da się jakoś policzyć ? 1.5 kg nachmielonego ekstraktu słodowego, 1.35 kg cukru, razem poziom wody był na 22.5 litra.

      Aerometr jest ze sklepu Browamator (czyli Piwosza). Napisane na nim jest, że może być do piwa i do wina... Jest tam duża skala od 1000 do 1100, ale także równolegle skala alkoholu (z dopiskiem "beer" oraz "wine", czyli piwo może być) oraz skala cukru... Te 1009 odpowiada 1% alkoholu oraz około 20 gramom cukru na litr. Czyli rzeczywiście drożdże mi go zjadły trochę

      Poczekam jeszcze z niecały tydzień i rozleję do butelek. Wielkie dzięki za porady !

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Koziołek
        ...
        Aerometr jest ze sklepu Browamator (czyli Piwosza). Napisane na nim jest, że może być do piwa i do wina...
        też korzystam z winiarskiego balingomierza i zawsze tłumaczę, że to tak jakby to samo... tylko przyprawy są inne
        Last edited by e-prezes; 2006-06-01, 23:43.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Koziołek
          - błąd początkującego ....1.5 kg nachmielonego ekstraktu słodowego, 1.35 kg cukru..

          !
          samokrytyka
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
            ... Aeromert ...
            areometr.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X