NoLeafClover warzy piwo pszeniczne, o czy chyba zapomniał. Jak pszeniczne może być klarowne?
Filtracja
Collapse
X
-
-
pjenknik napisal/a
NoLeafClover warzy piwo pszeniczne, o czy chyba zapomniał. Jak pszeniczne może być klarowne?
Jak mógłbym zapomnieć!!!!! Jednak podczas mojej dyskusji na forum z kimś - tylko z kim ??? Nie pamiętam ktoś wypowidał się że są klarowne pszeniczne. Ale niech lepiej już pozostanie mętne.NoLeafClover
Comment
-
-
Krzysiu napisal/a
Czes radzi dodawać 120 g cukru w formie roztworu do 20 l. zielonego piwa przed rozlaniem do butelek.
Ja nie napisałem, że w końcu dodaję cukier również w formie roztworu - chodziło mi przede wszystkim o ilości. Oczywiście jest to łatwiej kontrolować!!!Volker
Brunnenbräu Hausbrauerei
Comment
-
-
NoLeafClover napisal/a
...ktoś wypowidał się że są klarowne pszeniczne.
Takie filtrowane piwa pszenne kilka lat temu jeszcze nazywały się "pszenne szampanowe (szampanskoje?)", teraz jednak dzięki Unii Europejskiej "Szampan" jest rejestrowanym i zastrzeżonym znakiem, przewidzianym tylko dla prawdziwych szampanów z rejonu "Champagne" we Francji - w skutku tego nawet nie można nazywać takich piw "piwami szampanowymi", bo być może, że gdzieś istnieje głupi konsument, który rzeczywiście wierzy, że piwo "szampanowe" pochodzi z "Champagne" we Francji i jest winem, a nie piwem...
Europejskie głupoty...
Ale ja odejdę od tematu...Volker
Brunnenbräu Hausbrauerei
Comment
-
Comment