Filtracja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #16
    NoLeafClover warzy piwo pszeniczne, o czy chyba zapomniał. Jak pszeniczne może być klarowne?
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      pszeniczne też można odfiltrować do bólu, tylko po co?

      Comment

      • NoLeafClover
        Porucznik Browarny Tester
        • 2001.09
        • 449

        #18
        pjenknik napisal/a
        NoLeafClover warzy piwo pszeniczne, o czy chyba zapomniał. Jak pszeniczne może być klarowne?

        Jak mógłbym zapomnieć!!!!! Jednak podczas mojej dyskusji na forum z kimś - tylko z kim ??? Nie pamiętam ktoś wypowidał się że są klarowne pszeniczne. Ale niech lepiej już pozostanie mętne.
        NoLeafClover

        Comment

        • volker
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.10
          • 634

          #19
          Krzysiu napisal/a
          Czes radzi dodawać 120 g cukru w formie roztworu do 20 l. zielonego piwa przed rozlaniem do butelek.
          ... i ma rację!

          Ja nie napisałem, że w końcu dodaję cukier również w formie roztworu - chodziło mi przede wszystkim o ilości. Oczywiście jest to łatwiej kontrolować!!!
          Volker

          Brunnenbräu Hausbrauerei

          Comment

          • volker
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.10
            • 634

            #20
            NoLeafClover napisal/a
            ...ktoś wypowidał się że są klarowne pszeniczne.
            Tak, ale są na pewno filtrowane! Bo mętność w piwach pszennych nie tylko pochodzi z drożdży, lecz również z białek w brzeczce.

            Takie filtrowane piwa pszenne kilka lat temu jeszcze nazywały się "pszenne szampanowe (szampanskoje?)", teraz jednak dzięki Unii Europejskiej "Szampan" jest rejestrowanym i zastrzeżonym znakiem, przewidzianym tylko dla prawdziwych szampanów z rejonu "Champagne" we Francji - w skutku tego nawet nie można nazywać takich piw "piwami szampanowymi", bo być może, że gdzieś istnieje głupi konsument, który rzeczywiście wierzy, że piwo "szampanowe" pochodzi z "Champagne" we Francji i jest winem, a nie piwem...

            Europejskie głupoty...

            Ale ja odejdę od tematu...
            Volker

            Brunnenbräu Hausbrauerei

            Comment

            Przetwarzanie...
            X