o temperaturze zacierania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

    o temperaturze zacierania

    Witam i dzień dobry
    Zabieram sie do pierwszej warki z zacieraniem. Wiele niejasności udało mi się, dzieki temu forum, zrozumieć, ale wciaż mam problem jak utrzymać tak dokładnie temperatury przy zacieraniu. Na zwykłej kuchence gazowej wydaje mi się to wręcz niemozliwe...
    Czym też najlepiej mierzyć temperaturę?
    Pytanie to już pojawiło się na tym forum, ale niestety, przynajmniej mi, nie udało znaleźć jasnej odpowiedzi.
    Dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam
    elroy
    www.piwo.org
  • muciek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2001.06
    • 50

    #2
    temperatura

    Ja warzę na zwykłej kuchence gazowej. Jak chcę zwiększyć temperaturę to zwiększam płomień a jak zmniejszyć temperaturę - zmniejszam płomień a nawet czasami go gaszę.
    Temperaturę najlepiej mierzyć termometrem z przejrzystą skalą. Ja mam taki ok. 30 cm długi i skalę od -10 do 110 stopni C.
    Żeby dobrze zmierzyć temperaturę należy pamiętać o ciągłym mieszaniu zacieru, wtedy temperatura jest jednakowa w całym zacierze.
    Pozdrawiam

    Comment

    Przetwarzanie...
    X