o temperaturze zacierania

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elroy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 359

o temperaturze zacierania

Witam i dzień dobry
    Zabieram sie do pierwszej warki z zacieraniem. Wiele niejasności udało mi się, dzieki temu forum, zrozumieć, ale wciaż mam problem jak utrzymać tak dokładnie temperatury przy zacieraniu. Na zwykłej kuchence gazowej wydaje mi się to wręcz niemozliwe...
    Czym też najlepiej mierzyć temperaturę?
    Pytanie to już pojawiło się na tym forum, ale niestety, przynajmniej mi, nie udało znaleźć jasnej odpowiedzi.
    Dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam
    elroy
    www.piwo.org
  • muciek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2001.06
    • 50

temperatura

Ja warzę na zwykłej kuchence gazowej. Jak chcę zwiększyć temperaturę to zwiększam płomień a jak zmniejszyć temperaturę - zmniejszam płomień a nawet czasami go gaszę.
    Temperaturę najlepiej mierzyć termometrem z przejrzystą skalą. Ja mam taki ok. 30 cm długi i skalę od -10 do 110 stopni C.
    Żeby dobrze zmierzyć temperaturę należy pamiętać o ciągłym mieszaniu zacieru, wtedy temperatura jest jednakowa w całym zacierze.
    Pozdrawiam

Comment

Related Topics

Collapse

• e-prezes
      Pinta, Portermass Amburana
      e-prezes
      Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
      2025-01-19, 16:40
    • Serokomlak
      Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
      Serokomlak
      Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
      Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
      2024-11-03, 02:56
    • Latarnik
      Najlepsza NEIPA swiata - przepis
      Latarnik
      Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
      Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:

Tree House Brewing Company: Julius clone

(5 gallons/19 L, all-grain)
      ...
      2022-03-19, 23:31
    • dadek
      Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
      dadek
      Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
      2023-09-30, 01:34
    • kaczka116
      Kowal, Złoty płomień
      kaczka116
      Piwo gotowe do oceny
      2017-08-15, 10:25
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...