Jesteście forpocztą zmian

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Jesteście forpocztą zmian

Wiadomosci WP z Polski i ze Świata - Wszystko co ważne. Prasa. Ciekawostki. Kultura. Gospodarka. Polityka. Nauka. Religia

Może tak będzie i u nas (nie chodzi mi o wzrost cen).
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

Tylko gdzie w Naszym Kochanym Kraju, można zakupić takie zestawy do samodzielnego wyrobu piwka?
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• NoLeafClover
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.09
      • 449

trzeba podpatrzeć naszych zachodnich sąsiadów ja to oni robią, poczytać co pisze Volker z Piwowarem, pobuszować trochę w sieci, na Niemieckich stronach znajdują się fotki, artykuły i inne rzeczy. Nie jest tak źle, najgorzej chyba z "materiałem" do produkcji. Słód, chmiel drożdże.... Ale to wszyscy wiedzą
      NoLeafClover

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Ale to są takie gotowce nie pozostawiające miejsca na inwencję własną. My tu do bardziech szlachetnych celów się sposobimy.

Comment

• NoLeafClover
          • 2001.09
          • 449

Jak ktoś chce zacząć jeździć motorem to najpierw niech spróbuje na komarku a nie zasiada za sterami np Hondy o pojemn 1000 cm 3. Podobnie z piwowarstwem amatorskim. Na kombinowanie przyjdzie czas Krzysiu
          NoLeafClover

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

Już przyszedł

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24001

Originally posted by Krzysiu
              Ale to są takie gotowce nie pozostawiające miejsca na inwencję własną. My tu do bardziech szlachetnych celów się sposobimy.
              skąd myśl że chodzi o zestawy do gotowców?
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Gdzieś czytałem na ten temat. Są to gotowe mieszanki, tylko do rozpuszczenia w wodzie i zadania drożdżami. Często nawet razem ze stosownym naczyniem.

Comment

• NoLeafClover
                  • 2001.09
                  • 449

Ja myślałech że bardziej szlachetny cel to własny mini browarek a nie zupka Knorra do zalania wodą. Tak jak ja to zresztą robie.
                  O browarku nawet nie marze. Gotowe mini - browary są niestety w astronomicznych cenach
                  NoLeafClover

Comment

• Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

Zgadzam się częściowo:
                    1. minibrowar to produkcja NA SPRZEDAŻ! Jeśli już, to mikrobrowar, ja zresztą wolę mówić "browar domowy". Nie ma więc potrzeby wywalania kilkuset tysięcy złotych na instalacje, których i tak nie pomieścisz w domu.
                    2. Mnie interesuje historyczny aspekt produkcji piwa i będę zmierzał w kierunku odtworzenia historycznej technologii i dawnych piw. A przecież każdy z nas może przyjąć swój własny kierunek działalności. Czes, Piwowar, Volker i jak dobrze zrozumiałem Agnes warzą już od dawna. My, młodzi, nie możemy im niczego narzucić, możemy się tylko uczyć i wykorzystywać twórczo to, czego się nauczymy.

Comment

• volker
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.10
                      • 634

Krzysiu napisal/a
                      Czes, Piwowar, Volker i jak dobrze zrozumiałem Agnes warzą już od dawna. My, młodzi, nie możemy im niczego narzucić, możemy się tylko uczyć i wykorzystywać twórczo to, czego się nauczymy.
                      Ale skąd że???

Fakt, że "już" warzę od 5 lat (czy to "od dawna"??!?), to w ogóle nie znaczy, że nie mogę uczyć duuuużo od Was! Wszystko, co teraz wiem, uczyłem się od Czesa, od stron internetowych, od fori (forów? K..., jak brzmi dopełniacz w liczbie mnogiej słowa "forum") internetowych, od książek - i często jakiś piwowar domowy, który dopiero zaczął warzyć, miał najbardziej inteligentne pytania, które otwierały mi oczy co do pewnych, konkretnych problemów.

I wracając teraz do tematu: Australijskie zestawy, o których mowa była w danym artykule, to nic innego niż puszka z ekstraktem (w większości przypadków już chmielonym) i malutka torebka z drożdżami suchymi niskiej jakości. Australiczycy nazywają kupców tych zestawów "kit & kilo brewers", ponieważ trzeba tylko wziąźć takiego zestawu ("kit"), dodać kilogram cukru ("kilo"), drożdże, i po kilku dni piwowar ("brewer") ma kilka litrów napoju, który przynajmniej trochę przypomina piwa...

Mniej więcej od roku istnieje forum australijskich piwowarów domowych, którzy starają się odejść od tego i produkować lepsze piwa domowe. Ich pierwszy krok był, że nie chcą się nazywać "homebrewers" ("piwowarami domowymi"), lecz "craftbrewers" ("piwowarami rzemiosłówymi"), celem podkreślenia ich kwalifikacji i wyróźniania się od tych "kit & kilo brewers".

Z drugiej strony zaś, NoLeafClover ma rację - jako początkujący, nie chcesz warzyć według bardzo skomplikowancych receptur, ryzykując, że produkowane piwo smakuje raczej "moczem konnym". Celem zrobienia pierwszych kroków do domowego warzenia ze słodem, własnym chmielem i dobrymi drożdżami, takie zestawy (gotowce) daja możliwość do zbierania doświadczeń.

Więc, o co mi chodzi: Jeżeli macie w Polsce już gotowce, to prawie to samo jak opisane w artykule "kit'y australijskie". Puszka z chmielonym ekstraktem, dwa duże wiodra jako fermentory / fermentatory i garnek do gotowanie, to już wszystko dla początkującego. I dalej można krok po kroku majsterkować swoje rzeczy, dalej rozwijać browar domowy, i (najważniejsza sprawa!!!!) z bardzo prostym wyposażeniem można warzyć bardzo dobre piwo! Ja jeszcze teraz - po pięciu latach - jeszcze warzę za pomocą zwykłego garnka, dwóch wiader do filtrowania, i dużego wiadra do fermentacji. To wszystko. I piwo jest wspaniałe. Lub raczej: nadaje się do picia (Bądź skromny, Volker...!!!)

Oczywiście i ja znam oferty w internecie - na przykład firmy "Brax" - cały mikrobrowar za 13.000 € (więcej niż 40.000 Zł). Marzyć można....
                      Volker

Brunnenbräu Hausbrauerei

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24001

dla rozwiania wątpliwości ma być:
                        for
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• NoLeafClover
                          • 2001.09
                          • 449

Właśnie!!!! Forumowe dyskusje, poszerzanie horyzontów z zakresu browarnictwa i moje skromne doświadczenia dużo uczą.
                          Na razie skromne doświadczenia ale z każdą warką wiem coś więcej. A czasami zadaję takie pytania na forum że potem kiedy to czytam to niekiedy mnie wstyd. Ale nic. Ważne że Volker z Piwowarem i Czesem i Krzysztofem są cierpliwymi nauczycielami

Czyli jestem Polish kit&kilo brewer

Ten zestaw za 40000 to należy chyba do tańszych bo przeglądając ceny w sieci natrafiłem na minibrowary po 100000 i 150000 tys. Więc dajmy sobie spokój. Garnki, miski i wiadra chyba wychodzą taniej co ?
                          NoLeafClover

Comment

• volker
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.10
                            • 634

NoLeafClover napisal/a
                            Czyli jestem Polish kit&kilo brewer
                            No, i co? Ja byłem German K&K brewer przez dwa lata. Pierwsze kroki u każdego są identyczne.

To samo z gotowaniem żony w kuchni. Ona teraz na pewno wspaniale gotuje, ale na początku robiła tylko jajeczkę, kartofle smażone i makarony... W ciągu lat zdobyła doświadczenia.
                            Więc dajmy sobie spokój. Garnki, miski i wiadra chyba wychodzą taniej co ?
                            Właśnie. O to mi chodziło. Z kilku złotami / markami / euro można warzyć dobre piwa, a resztka to tylko dla marzeń...
                            Volker

Brunnenbräu Hausbrauerei

Comment