Chmielenie na zimno

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #1

    Chmielenie na zimno

    Krzysiu napisał(a)
    [... Dla lepszego aromatu zastosuję też chmielenie na zimno.
    ... [/B]
    Na czym polega chmielenie na zimno ? Jakim chmielem, pewnie aromatycznym ?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    W czasie fermentacji cichej daje się trochę chmielu aromatycznego, z niego do piwa przechodzą związki aromatyczne, goryczka nie. Powstaje w ten sposób mocniejszy, chmielowy bukiet piwa, ze współczesnych lagerów praktycznie nieznany.
    Czes pisał o tym w swpim artykule w Pascalu.

    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      #3
      Krzysiu napisał(a)
      W czasie fermentacji cichej daje się trochę chmielu aromatycznego, z niego do piwa przechodzą związki aromatyczne, goryczka nie. Powstaje w ten sposób mocniejszy, chmielowy bukiet piwa, ze współczesnych lagerów praktycznie nieznany.
      Czes pisał o tym w swpim artykule w Pascalu.

      Czy masz może pomysł ,jak sprawić żeby te cholerne szyszki wogóle się zanurzyły w brzeczce???
      Jak je utopić???Nie chcę ich wcześniej moczyć w żadnej wodzie.
      Myślałem o zawinięciu ich w jakąś gazę i o obciążeniu czymś sterylnym .
      Może macie jakieś gotowe rozwiążanie??
      Ostatnia zmiana dokonana przez pawcio1; 2003-03-11, 23:46.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Może być gaza, a może być zaparzacz, o którym pisałem w rozdziale "sprzęt".

        Comment

        • Czes
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.06
          • 752

          #5
          Woreczek z chmielem obciążam kilkoma ładnymi kamykami, które wczesniej wraz z pustym woreczkiem chwilę traktuję wrzątkiem.
          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #6
            Czes napisał(a)
            Woreczek z chmielem obciążam kilkoma ładnymi kamykami, które wczesniej wraz z pustym woreczkiem chwilę traktuję wrzątkiem.
            Czy w czasie chmielenia w ten sposób mieszasz zawartość??
            Czy chmiel nie zainfekuje brzeczki??
            Sparzenie chyba nie wchodzi w grę??

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #7
              Nie, nic nie mieszam - więc związki aromatyczne chmielu rozprzestrzeniają się w piwie drogą dyfuzji. Nie mieszam także dlatego, że piwo na tym etapie już się klaruje.
              Nie ma obawy o infekcję. Chmiel zrobił taką karierę w piwie także dlatego, że jego związki (humulony) wykazują działanie bakteriostatyczne - w ich obecnosci bakterie się nie mnożą.
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              • pawcio1
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.03
                • 363

                #8
                Czes napisał(a)
                Nie, nic nie mieszam - więc związki aromatyczne chmielu rozprzestrzeniają się w piwie drogą dyfuzji. Nie mieszam także dlatego, że piwo na tym etapie już się klaruje.
                Nie ma obawy o infekcję. Chmiel zrobił taką karierę w piwie także dlatego, że jego związki (humulony) wykazują działanie bakteriostatyczne - w ich obecnosci bakterie się nie mnożą.
                Tak też myślalem też bym nie mieszał.
                Masz rację,co do chmielu, teraz sobie przypominam że czytałem o tym jakiś artykuł.
                Dziękuję za profesjonalną pomoc jestem tu od niedawna ,ale widzę że na kolegę można liczyć.

                Comment

                • hipoo
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.04
                  • 3

                  #9
                  Chmielenie na zimno

                  Servus,

                  chciałbym sobie wyklarować pewną rzecz, mianowicie: po zlaniu piwa na fermentację cichą dosypałem chmielu w ramach chmielenia na zimno. jednak poprostu go wsypałem do piwa. jak wielki jest to problem? czy olejki nie przedyfundują mimo to do roztworu? jeżeli nie widze że czeka mnie mieszanie...

                  Pozdrawiam

                  Comment

                  • Komar_Pafnucy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.08
                    • 1114

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hipoo
                    Servus,

                    chciałbym sobie wyklarować pewną rzecz, mianowicie: po zlaniu piwa na fermentację cichą dosypałem chmielu w ramach chmielenia na zimno. jednak poprostu go wsypałem do piwa. jak wielki jest to problem? czy olejki nie przedyfundują mimo to do roztworu? jeżeli nie widze że czeka mnie mieszanie...

                    Pozdrawiam
                    Ja problemu nie dostrzegam.

                    Szyszki czy granulat?

                    Multitap Crawl
                    Multitap Crawl na Facebook

                    "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                    Comment

                    • hipoo
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.04
                      • 3

                      #11
                      Granulat, spodziewam się że nasiąkną i opadną a potem je sobie przez ligninke albo inne prześcieradło odfiltruje

                      Comment

                      • Komar_Pafnucy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.08
                        • 1114

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hipoo
                        Granulat, spodziewam się że nasiąkną i opadną a potem je sobie przez ligninke albo inne prześcieradło odfiltruje
                        Tak się stanie. Nie ma potrzeby mieszania i lepiej tego nie rób.
                        Co do filtracji, to moim zdaniem też nie ma potrzeby.

                        Multitap Crawl
                        Multitap Crawl na Facebook

                        "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                        Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                        Comment

                        • hipoo
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.04
                          • 3

                          #13
                          Super, serdeczne dzięki za pomoc. dam znać jak efekty.

                          Pozdrawiam!

                          Comment

                          • Komar_Pafnucy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.08
                            • 1114

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hipoo
                            Super, serdeczne dzięki za pomoc. dam znać jak efekty.

                            Pozdrawiam!
                            Nie ma sprawy.
                            Gdybyś jednak chciał piwo przefiltrować, to na 100% był już wątek na ten temat, ale korzystam właśnie z tak archaicznej przeglądarki, że nie działa mi wyszukiwarka, więc nie pomogę w odszukaniu.

                            Multitap Crawl
                            Multitap Crawl na Facebook

                            "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                            Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

                            Comment

                            • kiahua
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2015.03
                              • 1

                              #15
                              Tak się stanie. Nie ma potrzeby mieszania i lepiej tego nie rób. Co do filtracji, to moim zdaniem też nie ma potrzeby.??

                              _______________
                              GUL

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Brandis
                                Chmielenie na zimno.
                                Brandis
                                Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
                                Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
                                2020-02-05, 16:00
                              • ksieciuniu
                                chmielenie na zimno a lagerowanie
                                ksieciuniu
                                Witam,
                                chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno ).
                                Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz),...
                                2017-02-23, 16:23
                              • Javox
                                Hilden, Dunlop & Hume
                                Javox
                                Session Pale Ale z alko 4.0%

                                Chmielenie chmielami Strata i Citra. Na zimno dali Citra, Simcoe i Galaxy.

                                Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                                Lacing - trochę było.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - zamglony, jasny żółto-pomarańczowy.
                                Aromat...
                                2024-03-11, 15:27
                              • m2200
                                Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
                                m2200
                                Cześć,

                                znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

                                Jak...
                                2019-04-30, 16:10
                              • dadek
                                Chorwacja, Split, Dinka Šimunovića 14a, Pivovara Tap B
                                dadek
                                Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
                                2021-09-18, 01:49
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...