Zacząłem się zastanawiać czy z gotowych ekstraktów do warzenia w domu można wykonać piwo dolnej fermentacji. Nie przemyślawszy tego dokładnie zakupiłem gotowca Pilsa i przeczytałem, że fermentacja ma się odbywać w temp. 2- 8 st.C
Ale jak wół stoi, że można przeprowadzić fermentację w wyższych temperaturach!? Nie do końca rozumiem jak to możliwe? Z mojego biologicznego wykształcenia wynika, że jeżeli drobnoustrój (czytaj bakteria, drożdże...) ma optimum wzrostu w określonej temperaturze, to w innej rośnie bardzo słabo lub w ogóle. I co teraz mam zrobić z moim gotowcem? Mam ogrzewaną piwnicę, pokój mogę schłodzić do temp. 12 st.C i dalej się nie da??? Ratujcie koledzy, co dalej?
Ale jak wół stoi, że można przeprowadzić fermentację w wyższych temperaturach!? Nie do końca rozumiem jak to możliwe? Z mojego biologicznego wykształcenia wynika, że jeżeli drobnoustrój (czytaj bakteria, drożdże...) ma optimum wzrostu w określonej temperaturze, to w innej rośnie bardzo słabo lub w ogóle. I co teraz mam zrobić z moim gotowcem? Mam ogrzewaną piwnicę, pokój mogę schłodzić do temp. 12 st.C i dalej się nie da??? Ratujcie koledzy, co dalej?
Comment