Eisss-Bock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • volker
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.10
    • 634

    Eisss-Bock

    Właśnie degustowałem pierwszą butelkę "Eisss-Bock", czyli Koźlaka Lodowego.

    Idea była taka: Zamrażałem półtoralitrową butelkę zwykłego pilsnera (oczywiście domowego!), i gdy pierwsze krysztale lodu powstały, wylewałem część piwa, które jeszcze nie była zamrożona, do innych butelek. W ten sposób trochę skoncentrowałem alkoholu – stworzyłem Eisbock. Smak jest bardzo łagodny, czuć alkoholu – jedyna wada: Wydajność jest kiepska. Z dwóch półtoralitrowych butelek wynikała dwie malutkie (0,25 l) butelki Bocka...

    Warto próbować – zapraszam do powtarzania mojego „eksperymentu”!
    Attached Files
    Volker

    Brunnenbräu Hausbrauerei
  • muciek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2001.06
    • 50

    #2
    Hej Volker!!!

    Fajna nalepka a właściwie motyw z fraktalem !!!
    Napisz, w którym momencie można piwo zmrozić. Czy może to być piwo z warki sprzed 3 miesięcy, czy raczej świeżo zabutelkowane.

    Comment

    • volker
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.10
      • 634

      #3
      Świeżo zabutelkowane piwo jest najlepsze. Po mniej więcej dwóch tygodniach wezmę butelki, zamrażam, i ostrożnie (!) wylewam niezamrożoną część piwa do innej, mniejszej butelki. W ten sposób większość dwutlenka węgla zostaje w piwie.

      Czekam kolejne trzy tygodnia. Celem tego: drożdże mają dalej sfermentować węglowodany w piwie. W ten sposób powstaję ciśnienie i będziesz miał pianę.
      Volker

      Brunnenbräu Hausbrauerei

      Comment

      Przetwarzanie...
      X