Eisss-Bock

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • volker
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.10
    • 634

Eisss-Bock

Właśnie degustowałem pierwszą butelkę "Eisss-Bock", czyli Koźlaka Lodowego.

Idea była taka: Zamrażałem półtoralitrową butelkę zwykłego pilsnera (oczywiście domowego!), i gdy pierwsze krysztale lodu powstały, wylewałem część piwa, które jeszcze nie była zamrożona, do innych butelek. W ten sposób trochę skoncentrowałem alkoholu – stworzyłem Eisbock. Smak jest bardzo łagodny, czuć alkoholu – jedyna wada: Wydajność jest kiepska. Z dwóch półtoralitrowych butelek wynikała dwie malutkie (0,25 l) butelki Bocka...

Warto próbować – zapraszam do powtarzania mojego „eksperymentu”!
    Attached Files
    Volker

Brunnenbräu Hausbrauerei
  • muciek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2001.06
    • 50

Hej Volker!!!

Fajna nalepka a właściwie motyw z fraktalem !!!
    Napisz, w którym momencie można piwo zmrozić. Czy może to być piwo z warki sprzed 3 miesięcy, czy raczej świeżo zabutelkowane.

Comment

• volker
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.10
      • 634

Świeżo zabutelkowane piwo jest najlepsze. Po mniej więcej dwóch tygodniach wezmę butelki, zamrażam, i ostrożnie (!) wylewam niezamrożoną część piwa do innej, mniejszej butelki. W ten sposób większość dwutlenka węgla zostaje w piwie.

Czekam kolejne trzy tygodnia. Celem tego: drożdże mają dalej sfermentować węglowodany w piwie. W ten sposób powstaję ciśnienie i będziesz miał pianę.
      Volker

Brunnenbräu Hausbrauerei

Comment

Related Topics

Collapse

• ART
        Rangi użytkowników na świeżo
        ART
        Junior, Member i Senior poszły w odstawkę.

Wrzucone zapytanie w kierunku AI wypluło taki zestaw

​...
        2024-09-15, 15:42
      • darekd
        Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
        darekd
        Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
        ...
        2023-02-08, 00:16
      • heckler
        Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
        heckler
        Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
        2023-09-13, 08:39
      • klocekoi
        Nowe butelki do piwa
        klocekoi
        Cześć, mam pytanie odnośnie butelek do piwa.
        Obejrzałem ostatnio Kopyra i wspomniał w nim o cenie butelek.
        Dla mnie jest to kosmos, tzn. cena.
        Proszę mi wytłumaczyć, w jaki sposób zaopatrują się browary w butelki. Rozumiem, że składają zamówienie do huty i ta dostarcza...
        2023-04-30, 21:26
      • darekd
        Nieczajna [Odrzański], Port-er Odrzański
        darekd
        Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.

Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.

Ekstr. 24%
        Alk. 10,2%

Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
        Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...
        2025-04-02, 00:18
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...