Piwa pszeniczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawcio1
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.03
    • 363

    #31
    Mam już drożdze

    Wlaśnie zabieram się do podzielenia paczki na 10 części.
    Mam następujący plan : wszyscy dostaniecie drożdze w nowych woreczkach foliowych zaklejonych plastrem.
    Woreczki trafią do specjalnych kopert poczteksu z taką foliową pianką w środku.
    Wyślę to do wszystkich poleconym.
    Będzie to w sumie koszt 5-6 zł(znaczki + koperta) + 10 zł drożdze,razem 16 zł.
    Zaliczenie pocztowe o którym pisali niektórzy to dodatkowy koszt rzędu 6 zł.
    Moja propozycja to wpłata na moje konto .
    Zaoszczędzi to wam kosztów, a ja nie będę latał na pocztę po odbiór 15 zł x 8

    Numer konta wyślę każdemu na PW.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #32
      Do mnie na maila.

      Takie zabezpieczenie jest chyba zbyteczne, jakoś nie wyobrażam sobie, żeby się stłukły po drodze albo coś ...

      Comment

      • pama
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.08
        • 205

        #33
        crizz napisał(a)
        Czes - czy to musi być koniecznie to piwo? Rozumiem, że każde niepasteryzowane piwo pszeniczne by się nadawało do rozmnożenia drożdży??
        Pisałem w tej sprawie do kilku niemieckich browarów. Tylko Scheider w butelkach ma drożdze pszeniczne. Inni producenci, np. Paulaner, do wtórnej fermentacji w butelkach stosują zwykłe drożdze dolnej fermentacji. Dwa miesiace temu wyhodowałem właśnie z butelki Schneidera piękne drożdże. Do warzenia użyłem 3 kg słodu pilzneńskiego, 2 kg pszenicznego (podziękowania dla jednego z forumowiczów - mojego guru ) i 2 kg mąki pszennej.
        Miałem wątpliwości, czy ten dodatek mąki nie zepsuje smaku, ale nie. Zresztą w końcu belgijskie pszeniczniaki robi się z pszenicy niesłodowanej.
        Piwo wyszło super - może nawet lepsze niż Schneider Original. Zgodnie z niemieckimi przepisami warzyłem metodą potrójnej dekokcji. Mąkę i część słodów zacząłem obrabiać od 35 stopni, a potem tak jak resztę: z przerwą białkową przy 50 st., potem 65 i 73 stopnie (temperatury w garnku, do którego dolewałem gotującą się część). Aha, w czasie fermentacji zgodnie z metodą browaru Schneider codziennie zbierałem krążki drożdży z powierzchni (wysterylizowanym nad ogniem cedzakiem).
        PS. Dość dawno mnie nie było na forum. Pozdrawiam wszystkich.

        Comment

        • pawcio1
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.03
          • 363

          #34
          Krzysiu napisał(a)
          Do mnie na maila.

          Takie zabezpieczenie jest chyba zbyteczne, jakoś nie wyobrażam sobie, żeby się stłukły po drodze albo coś ...
          Tu nie chodzi o stłuczenie ,tylko o częściowe zamaskowanie zawartości.
          Jeszcze ktoś pomyśli że to narkotyki albo wąglik

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #35
            pama napisał(a)
            Piwo wyszło super - może nawet lepsze niż Schneider Original.

            Uczeń przerósł mistrza
            Może mała degustacja porównawcza, mam jeszcze trochę własnego pszeniczniaka.???

            Comment

            • pama
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.08
              • 205

              #36
              volker napisał(a)
              Jest przynajmniej jeden browar (chyba browar "Eder" z Grossostheim), który reklamuja, że ich piwo pszenne jest "z 100% słodu pszennego", czyli bez jęczmieniu.

              Niestety nie wiem, jak oni roziwązują problemy z filtrowaniem. Chyba w jakiś techniczny sposób...
              Też nie wiem, jak to wygląda w browarach, natomiast w piwowarstwie domowym stosuje się w tym celu łuski (czy na to sie mówi plewy?) ryżu albo owsa. Ich jedynym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej filtracji. Na 4-5 kg słodu pszenicznego stosuje się 2-4 litry tych łusek. A wtedy piwo może byc stuprocentowym pszeniczniakiem.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X