Piwa pszeniczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    Piwa pszeniczne

    Często wspomina się na forum o piwach pszenicznych.
    Proponuję oddzielny temat aby usystematyzować wiedzę o takich warkach. Moje pytania na początek:

    1. Jak przygotowuje się słody pszeniczne ?
    2. Proporcje mieszania słodów ?
    3. Zacieranie; temperatury, czasy ?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #2
    nie wiem jak to będzie w przypadku warzenia na własną rękę, ale w Nimeczech stosuje się standardowo od 50% do 80% pszenicy (gdzieś wypatrzyłem że była to mąka(?)),

    do białego są też specjalne drożdże wykorzystywane
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      Systematyzując nieco:
      niemieckie pszeniczne robione są w oparciu o słód (wymaga tego Reinheitsgebot)
      - jego udział to zwykle co najmniej 55%. Ale udział większy niż 65%, przy klasycznym wyposażeniu warzelni (kadź filtarcyjna) sprawia kłopoty filtracyjne, bo ziarno pszenicy nie ma łuski potrzebnej do filtracji. Z tego też powodu może być słód pszeniczny rozdrabniany na mąkę, a nie srutowany jak słód jęczmienny, którego łuskę chcemy oszczędzić.

      belgijskie pszeniczne dla odmiany warzone są z użyciem pszenicy niesłodowanej.
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • volker
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.10
        • 634

        #4
        Czes napisal/a
        jego udział to zwykle co najmniej 55%. Ale udział większy niż 65%, przy klasycznym wyposażeniu warzelni (kadź filtarcyjna) sprawia kłopoty filtracyjne
        Jest przynajmniej jeden browar (chyba browar "Eder" z Grossostheim), który reklamuja, że ich piwo pszenne jest "z 100% słodu pszennego", czyli bez jęczmieniu.

        Niestety nie wiem, jak oni roziwązują problemy z filtrowaniem. Chyba w jakiś techniczny sposób...
        Volker

        Brunnenbräu Hausbrauerei

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

          #5
          zapewne są 100-procentowe pszenniaki bo też miałem z tym styczność, ale to faktycznie rzadkość
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • kamyczek77
            Porucznik Browarny Tester
            • 2001.09
            • 458

            #6
            Ale można chyba kupić gotowca?Chętnie bym zrobiła,a następnie spożyła takie piwko.
            Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

            Comment

            • volker
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.10
              • 634

              #7
              Kilka lat temu (gdy zacząłem warzyć w domu) kupiłem gotowiec z 50% ekstraktu pszennego i 50% ekstraktu jęczmiennego (firmy Glenbrew). Niestety drożdże do tego "kitu" były kiepskie.

              Największy wpływ na smak typowego piwa pszennego mają drożdże, a nie słód pszenny. Wówczas (trzy lata temu) nawet ryzykowałem i warzyłem piwo pszenne bez pszenicy. Używałem zwykłego słodu pilzneńskiego i drożdże #3068 firmy Wyeast (to drożdże "Weihenstephan"). I nawet smakowało intensywnie bawarskim piwem pszennym.

              Ale wracając do tematu: Niestety nie wiem, gdzie w Polsce można kupić gotowiec pszenny - ja wówczas kupiłem w Niemczech przez internet pod adresem

              www.bier-selbstgebraut.com

              Być może, że właściciel tej firmy, Hibbo Niemann, również eksportuje do Polski? Jest to jedno-osobowa firma, więc można spokojnie zadzwonić do niego (po niemiecku lub angielskiego, oczywiście...) i pytać.
              Volker

              Brunnenbräu Hausbrauerei

              Comment

              • oryks
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.01
                • 297

                #8
                Warzyłem wczoraj pszeniczne, zmieszałem pół na pół słody jęczmienny i pszeniczny. Zacierałem (czasy temperatury) tak jak czyst jęczmienny. Nie udało mi się uzyskać pozytywnego wyniku "testu jodynowego". Czy to normalne z pszenicą czy też jakoś inaczej się to zaciera ?

                Comment

                • volker
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.10
                  • 634

                  #9
                  To dziwne, i na pewno nie jest to wina słodu pszenicznego.

                  Enzymy w słodzie pszenicznym zwykle pracują dobrze - być może, że coś innego zmieniłeś w ciągu zacieru?

                  "Problem" ze słodem pszenicznym powstaje dopiero podczas filtrowania. Żiarna pszenicy nie mają plew, więc nie tworzą warstwa filtrowania na dnie kadzi filtracyjnej.

                  Choć, przy stosunku 50% jęczmienia do 50% pszenicy, nie możesz mieć kłopotów z filtracją.
                  Volker

                  Brunnenbräu Hausbrauerei

                  Comment

                  • kamyczek77
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2001.09
                    • 458

                    #10
                    A czy można sobie zrobić taki słód pszeniczny samemu od podstaw?Czy są jakieś domowe sposoby?
                    Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                    Comment

                    • oryks
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.01
                      • 297

                      #11
                      Pszeniczny robiłem właśnie sam. Nie miałem do tego jakiejs wielkiej teorii, raczej na intuicję. Podobnie jak jęczmienny: ziarno namoczyłem, rozłożyłem 2-3 cm warstwą na tacy. Po kilku dniach kiedy kiełki miały ok. 1 cm wysuszyłem je w piekarniku ( temp. nie wieksza niż 40 st. C. W czasie kiełkowania trzeba 1-2 razy dziennie ziarno troche wymieszać aby się od spodu nie zaczęło psuć. Podejrzewam też, że kiełkowanie powinno się odbywać raczej w chłodnym miejscu.
                      Dobrze czy źle ? Wim jedynie, że piwo z jego użyciem było dobre mimo, że przy zacieraniu nie miałem pozytywnej próby jodynowej. Mam w planach następne z jeszcze większym wsadem pszenicznego słodu.

                      Comment

                      • kamyczek77
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2001.09
                        • 458

                        #12
                        A w czym mieliłeś póżniej ziarno?Jakieś to strasznie łatwe sie wydaje...A Pjenknik tak mnie straszył.
                        Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          #13
                          Skoro to takie proste, to zrób to kochanie. Służę pomocą....
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • kamyczek77
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2001.09
                            • 458

                            #14
                            Nie potrzebuję żadnej pomocy,sama sobie poradzę!
                            Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                            Comment

                            • oryks
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.01
                              • 297

                              #15
                              Mielenie ? Tak jak i wszelkie inne słody - galery z użyciem ręcznego młynka do kawy. Tylko, że pszeniczny jest jakiś bardziej oporny, mniej kruch czy coś i wymaga więcej wysiłku. Może będzie się jednak lepiej nadawał do młynka elektrycznego.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X