Piwa pszeniczne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawcio1
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.03
    • 363

    #31
    Mam już drożdze

    Wlaśnie zabieram się do podzielenia paczki na 10 części.
    Mam następujący plan : wszyscy dostaniecie drożdze w nowych woreczkach foliowych zaklejonych plastrem.
    Woreczki trafią do specjalnych kopert poczteksu z taką foliową pianką w środku.
    Wyślę to do wszystkich poleconym.
    Będzie to w sumie koszt 5-6 zł(znaczki + koperta) + 10 zł drożdze,razem 16 zł.
    Zaliczenie pocztowe o którym pisali niektórzy to dodatkowy koszt rzędu 6 zł.
    Moja propozycja to wpłata na moje konto .
    Zaoszczędzi to wam kosztów, a ja nie będę latał na pocztę po odbiór 15 zł x 8

    Numer konta wyślę każdemu na PW.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #32
      Do mnie na maila.

      Takie zabezpieczenie jest chyba zbyteczne, jakoś nie wyobrażam sobie, żeby się stłukły po drodze albo coś ...

      Comment

      • pama
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.08
        • 205

        #33
        crizz napisał(a)
        Czes - czy to musi być koniecznie to piwo? Rozumiem, że każde niepasteryzowane piwo pszeniczne by się nadawało do rozmnożenia drożdży??
        Pisałem w tej sprawie do kilku niemieckich browarów. Tylko Scheider w butelkach ma drożdze pszeniczne. Inni producenci, np. Paulaner, do wtórnej fermentacji w butelkach stosują zwykłe drożdze dolnej fermentacji. Dwa miesiace temu wyhodowałem właśnie z butelki Schneidera piękne drożdże. Do warzenia użyłem 3 kg słodu pilzneńskiego, 2 kg pszenicznego (podziękowania dla jednego z forumowiczów - mojego guru ) i 2 kg mąki pszennej.
        Miałem wątpliwości, czy ten dodatek mąki nie zepsuje smaku, ale nie. Zresztą w końcu belgijskie pszeniczniaki robi się z pszenicy niesłodowanej.
        Piwo wyszło super - może nawet lepsze niż Schneider Original. Zgodnie z niemieckimi przepisami warzyłem metodą potrójnej dekokcji. Mąkę i część słodów zacząłem obrabiać od 35 stopni, a potem tak jak resztę: z przerwą białkową przy 50 st., potem 65 i 73 stopnie (temperatury w garnku, do którego dolewałem gotującą się część). Aha, w czasie fermentacji zgodnie z metodą browaru Schneider codziennie zbierałem krążki drożdży z powierzchni (wysterylizowanym nad ogniem cedzakiem).
        PS. Dość dawno mnie nie było na forum. Pozdrawiam wszystkich.

        Comment

        • pawcio1
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.03
          • 363

          #34
          Krzysiu napisał(a)
          Do mnie na maila.

          Takie zabezpieczenie jest chyba zbyteczne, jakoś nie wyobrażam sobie, żeby się stłukły po drodze albo coś ...
          Tu nie chodzi o stłuczenie ,tylko o częściowe zamaskowanie zawartości.
          Jeszcze ktoś pomyśli że to narkotyki albo wąglik

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #35
            pama napisał(a)
            Piwo wyszło super - może nawet lepsze niż Schneider Original.

            Uczeń przerósł mistrza
            Może mała degustacja porównawcza, mam jeszcze trochę własnego pszeniczniaka.???

            Comment

            • pama
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.08
              • 205

              #36
              volker napisał(a)
              Jest przynajmniej jeden browar (chyba browar "Eder" z Grossostheim), który reklamuja, że ich piwo pszenne jest "z 100% słodu pszennego", czyli bez jęczmieniu.

              Niestety nie wiem, jak oni roziwązują problemy z filtrowaniem. Chyba w jakiś techniczny sposób...
              Też nie wiem, jak to wygląda w browarach, natomiast w piwowarstwie domowym stosuje się w tym celu łuski (czy na to sie mówi plewy?) ryżu albo owsa. Ich jedynym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej filtracji. Na 4-5 kg słodu pszenicznego stosuje się 2-4 litry tych łusek. A wtedy piwo może byc stuprocentowym pszeniczniakiem.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • kurek93
                Pszenica z błędami.
                kurek93
                Witam.
                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                • słód Weyermann®
                ...
                2023-01-13, 10:28
              • darekd
                Peroni (Bari), Raffo Ricetta Originale
                darekd
                Nowość (2024) z Bari w Apulii z dodatkiem tamtejszego jęczmienia i odrobiny pszenicy durum. W składzie na wszelki wypadek również kukurydza, ale nie napisali czy miejscowego pochodzenia

                4,8% alk.
                10,8% ekst
                13 IBU

                Niefiltrowane

                Aromat...
                2024-06-09, 00:34
              • dadek
                Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                dadek
                Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                2023-06-30, 00:55
              • dadek
                Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
                dadek
                Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
                2025-01-28, 01:04
              • darekd
                ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                darekd
                Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                Ekstr. 15%
                Alk. 6,0%

                Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                2025-01-22, 22:57
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...