Czy da się zrobić pilsa w 20 stopniach ciepła?
PILS
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Re: PILS
szarpik napisal/a
Czy da się zrobić pilsa w 20 stopniach ciepła?
Ale nie nazwałbym wynik "Pils" - raczej "American Ale" lub coś w ten sposób.Volker
Brunnenbräu HausbrauereiComment
-
-
Re: Re: PILS
Volker napisał:
Są specjalne szczepy drożdży, które sfermentują brzeczkę przy takich temperaturach i produkują piwa, które smakują podobne jak pilsnery.
Ale nie nazwałbym wynik "Pils" - raczej "American Ale" lub coś w ten sposób. [/B][/QUOTE]
Obecnie wiele browarów, które stosują metodę ciśnieniową fermentacji prowadzą ją w wysokich temperaturach, wraz ze wzrostem temperatury stosuje się podwyższone ciśnienie fermentacji. Maksymalna dopuszczalna temperatura to właśnie 20 stopni. Piwa te są sprzedawane na naszym rynku pod nazwą pils i samkują jak pils.Comment
-
Aha! I już czegoś się uczyłem!!!
Pozostaje tylko pytanko: Dlaczego można nazwać piwo "Pils", jeśli nie jest warzone według receptur (lub przynajmniej podobno do receptur) piwa pilzneńskiego? Czy to nie jest oszustwo konsumenta?
Wymagam " glasnost' " na etykiecie!Volker
Brunnenbräu HausbrauereiComment
Related Topics
Collapse
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 11:41 -
-
Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils
tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...-
Channel: Niemcy
-
-
Mały browarek z miejscowości Kobersdorf w Burgenlandzie (blisko granicy z Węgrami).
https://www.kobersdorfer.at/
Bio Pils, 12,5% ekstr., 5,3% alk.
Aromat - głównie chmiel ziołowo-drzewną (łodygową) nutą, delikatny słód
Piana - wyższa, umiarkowana...-
Channel: Austria
-
-
Wspominałem o ich Keller Pilsie tutaj:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ki-keller-pils
Czasu trochę minęło, zmienił się piwowar, nowy przyjechał z Ukrainy i zmienił się pils.
Teraz ma bardziej klasyczne dla stylu parametry...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment