PILS

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szarpik
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.02
    • 676

    PILS

    Czy da się zrobić pilsa w 20 stopniach ciepła?
    WWW.EKSTRAKLASA.NET
  • Agnes
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2001.10
    • 32

    #2
    Oczywiście pod warunkiem, że fermentacja będzie prowadzana przy użyciu specjalnych drożdży i pod ciśnieniem dwóch atmosfer.

    Comment

    • volker
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.10
      • 634

      #3
      Re: PILS

      szarpik napisal/a
      Czy da się zrobić pilsa w 20 stopniach ciepła?
      Są specjalne szczepy drożdży, które sfermentują brzeczkę przy takich temperaturach i produkują piwa, które smakują podobne jak pilsnery.

      Ale nie nazwałbym wynik "Pils" - raczej "American Ale" lub coś w ten sposób.
      Volker

      Brunnenbräu Hausbrauerei

      Comment

      • szarpik
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.02
        • 676

        #4
        Dzienki za odpowiedź
        WWW.EKSTRAKLASA.NET

        Comment

        • Agnes
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2001.10
          • 32

          #5
          Re: Re: PILS

          Volker napisał:
          Są specjalne szczepy drożdży, które sfermentują brzeczkę przy takich temperaturach i produkują piwa, które smakują podobne jak pilsnery.

          Ale nie nazwałbym wynik "Pils" - raczej "American Ale" lub coś w ten sposób. [/B][/QUOTE]

          Obecnie wiele browarów, które stosują metodę ciśnieniową fermentacji prowadzą ją w wysokich temperaturach, wraz ze wzrostem temperatury stosuje się podwyższone ciśnienie fermentacji. Maksymalna dopuszczalna temperatura to właśnie 20 stopni. Piwa te są sprzedawane na naszym rynku pod nazwą pils i samkują jak pils.

          Comment

          • volker
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.10
            • 634

            #6
            Aha! I już czegoś się uczyłem!!!

            Pozostaje tylko pytanko: Dlaczego można nazwać piwo "Pils", jeśli nie jest warzone według receptur (lub przynajmniej podobno do receptur) piwa pilzneńskiego? Czy to nie jest oszustwo konsumenta?

            Wymagam " glasnost' " na etykiecie!
            Volker

            Brunnenbräu Hausbrauerei

            Comment

            Przetwarzanie...
            X