Czy da się zrobić pilsa w 20 stopniach ciepła?
PILS
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Re: PILS
szarpik napisal/a
Czy da się zrobić pilsa w 20 stopniach ciepła?
Ale nie nazwałbym wynik "Pils" - raczej "American Ale" lub coś w ten sposób.Volker
Brunnenbräu Hausbrauerei
Comment
-
-
-
Re: Re: PILS
Volker napisał:
Są specjalne szczepy drożdży, które sfermentują brzeczkę przy takich temperaturach i produkują piwa, które smakują podobne jak pilsnery.
Ale nie nazwałbym wynik "Pils" - raczej "American Ale" lub coś w ten sposób. [/B][/QUOTE]
Obecnie wiele browarów, które stosują metodę ciśnieniową fermentacji prowadzą ją w wysokich temperaturach, wraz ze wzrostem temperatury stosuje się podwyższone ciśnienie fermentacji. Maksymalna dopuszczalna temperatura to właśnie 20 stopni. Piwa te są sprzedawane na naszym rynku pod nazwą pils i samkują jak pils.
Comment
-
-
Aha! I już czegoś się uczyłem!!!
Pozostaje tylko pytanko: Dlaczego można nazwać piwo "Pils", jeśli nie jest warzone według receptur (lub przynajmniej podobno do receptur) piwa pilzneńskiego? Czy to nie jest oszustwo konsumenta?
Wymagam " glasnost' " na etykiecie!Volker
Brunnenbräu Hausbrauerei
Comment
-
Comment