Ale pytanie...
Coraz trudniejsze są twoje pytania... Czy to jest sprawdzian, lub egzamin???
Myślę, choć nie jestem na 100% pewny, że skrobia w ziarnach jeszcze jest dostepna dla a-amylazy. Próbę iodową wykonujesz tylko z brzeczką, czyli bez ziarn. I fakt, że w brzeczce nie ma skrobi, to nie koniecznie nie znaczy, że w ziarnach również nie ma.
Ja zawsze wykonuję dwie próbki iodowe (minimum!): po pierwszej i po drugiej przerwy.
Gdy wiem, że mam dobry słód, to nawet skrócę przerwy do 7 - 10 minut. W sumie 20 minut, i enzymy już przerobiły całą skrobię do sfermentowalnych cukrów i próby iodowa jest negatywna.
Coraz trudniejsze są twoje pytania... Czy to jest sprawdzian, lub egzamin???
Myślę, choć nie jestem na 100% pewny, że skrobia w ziarnach jeszcze jest dostepna dla a-amylazy. Próbę iodową wykonujesz tylko z brzeczką, czyli bez ziarn. I fakt, że w brzeczce nie ma skrobi, to nie koniecznie nie znaczy, że w ziarnach również nie ma.
Ja zawsze wykonuję dwie próbki iodowe (minimum!): po pierwszej i po drugiej przerwy.
Gdy wiem, że mam dobry słód, to nawet skrócę przerwy do 7 - 10 minut. W sumie 20 minut, i enzymy już przerobiły całą skrobię do sfermentowalnych cukrów i próby iodowa jest negatywna.
Comment