Pierwszy krok

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    #16
    Witam wszystkich ponownie!
    Jestem Wam winien informację o pierwszej warce z gotowca "Kloster-Trunk".
    Całą procedurę pierwszej warki przeprowadziłem dokładnie w/g
    instrukcji, rozlewając brzeczkę do butelek,gdy po 78 godzinach na ballingometrze pomiar wynosił 3% ekstraktu.
    Pierwszą butelkę otworzyłem dopiero po 2 dygodniach i sam byłem zaskoczony efektem.
    Piwko miało ładny kolor,było krystaliczne z niewielkim osadem drożdży na dnie, w smaku wyśmienite. W pierwszej chwili uznałem, że nie ma w nim zbyt wiele alkoholu, ale się później okazało że się grubo pomyliłem.
    Pierwsza warka wyszła mi OK.

    Drugą z takiego samego gotowca, wykonałem już z odrobiną własnej inicjatywy.
    Zmiana polegała na tym,że odczekałem do końca fermantacji w kadzi i gdy ballingometr wskazywał 0% dosypałem jeszcze szklankę cukru i po12 godz. rozlałem do butelek dodając do każdej1/2 łyżeczki cukru.
    Żadna butelka nie wystrzeliła a po upływie 2 tygodni moja satysfakcja była pełna.
    Piwko było ekstra a do tego miało moc diabelską.
    Sprawdzone na kilku mocnych głowach.

    Teraz stawiam pierwszy krok w warzeniu piwa z oddzielnych składników.
    Zamówiłem je w sklepie piwosza, jednak nie przysłali mi instrukcji warzenia.
    Próbuję więc uwarzyć piwo korzystając z Waszych doświadczeń umieszczonych w Forum.
    Chcę uwarzyć piwo dolnej fermentacji na ekstrakcie słodowym i chmielu lubelskim.
    Będę wdzięczny za szybkie porady.
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

    Comment

    • wartburg
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.03
      • 95

      #17
      Proponuje zagladnac do Artykulow. Sa tam artykuly Volkera i Piwowara. Opisuja pelna procedure robienia piwa 'od podstaw'. Ja z tych przepisow korzystalem i jestem bardzo zadowolony.

      Wartburg

      Comment

      • Mawas
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.02
        • 299

        #18
        Wartburg dziękuję za radę.
        Tak właśnie zrobiłem i na razie wszystko działa jak trzeba.
        Miałem trochę kłopotu z przecedzeniam brzeczki przez pieluchę,ale jakoś się udało.
        Obawiam się tylko czy cały proces przeprowadziłem sterylnie,ponieważ pielucha pod sam koniec wpadła mi do kadzi z całą zawartością i proces ten musia lem praeprowadzić ponownie.
        W tej chwili fermantacja przebiega prawidłowo i mam nadzieję, że wszystko będzie OK.
        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

        Comment

        • wartburg
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.03
          • 95

          #19
          Co do zabaw z pieluchami to jest w Artykulach opisany sposob zrobienia kadzi filtracyjnej, aby uniknac pieluch. Polecam, poniewaz sam zrobilem takie urzadzenie i dziala bardzo dobrze. I mysle ze minimalizuje niebezpieczenstwo zapaprania czyms brzeczki.

          Wartburg

          Comment

          • Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

            #20
            Sterylnosć na etapie zacierania i filtracji zacieru nie jest nieodzowna! Wystarcza ogólna czystosć...
            Wszak wkrótce i tak gotujecie brzeczkę przez godzinę; to własnie gotowanie ma na celu m. innymi sterylizację brzeczki tak by poźniej drożdże piwowarskie nie miały konkurencji innych mikroorganizmów
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • Mawas
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.02
              • 299

              #21
              kłopoty z pieluchą

              Dzięki Wartburg za radę, postaram się przy następnej warce już takie urządzenie mieć.
              Natomiast to o czym pisze Czes dotyczy- tak się domyślam-zacierania, przez gotowanie brzeczki, natomiast przygoda z pieluchą przydarzyła mi się podczas przelewania brzeczki do kadzi fermentacyjnej już po gotowaniu i wystygnięciu dlatego się obawiam, czy nie wyjdzie z tego ocet.
              Choć przy kolejnych kontrolach z ballingometrem (fermentacja przebiega chyba prawidłowo z 15% po 4 dniach 8%) nie wyczuwam niczego niepokojącego w smaku.
              Czy coś przykrego może się wydarzyć dopiero w II etapie fermenacji?
              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

              Comment

              • Czes
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.06
                • 752

                #22
                Może, ale szanse na infekcję są szczęsliwie coraz mniejsze ponieważ w trakcie fermentacji:
                - drozdże się namnażają i opanowywują srodowisko,
                - ubywa składników pokarmowych,
                - wzrasta stężenie etanolu,
                - wzrasta kwasowosć srodowiska (spada pH)

                Co do filtracji, rzeczywiscie miałem na mysli filtrację zacieru (zmylił mnie post Wartburga)
                By oddzielić chmiel od zimnej brzeczki po gotowaniu można użyć metalowego kuchennego sita.
                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                Comment

                • Mawas
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.02
                  • 299

                  #23
                  Chyba jest dobrze!
                  Dzisiaj sprawdzałem jak jest z % Blg. ( po 8dniach 6% z 15% na starcie) i oczywiście sprawdziłem smak.
                  Jest gorzkawe jeszcze "wodnite" ale nie ma niczego niepokojącego. Nadal sobie fermentuje. Temeraturę utrzymuję
                  8st.C (w lodówce) więc chyba jest to normalne że pracuje tak długo.
                  Czekam aż %Blg spadną do 3.

                  Mawas
                  http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                  Comment

                  • Mawas
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.02
                    • 299

                    #24
                    zawartość alkoholu

                    Mam pytanie!
                    Czy ktoś może pamięta, gdzie jest umieszczony post, chyba Czesa, jak obliczać zawartość alkoholu w domowym piwie?
                    Mawas
                    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                    Comment

                    • wartburg
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.03
                      • 95

                      #25
                      Prosze bardzo:
                      http://www.browar.biz/forum/showthre...&threadid=4722

                      Ostatni post, ale wczesniej jest link do troszke bardziej skomplikowanej metody.

                      Wartburg

                      Comment

                      • Mawas
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.02
                        • 299

                        #26
                        Dzięki Wartburg, zaoszczędziłeś mi trochę czasu.
                        Teraz muszę poczekać do zakończenia fermentacji i zobaczemy co mi wyjdzie. Z prób podczas badania ballingometrem (próbek nie wylewam!) wychodzi że ma kopa to piwko
                        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                        Comment

                        • Mawas
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.02
                          • 299

                          #27
                          Bardzo długa dolna fermentacja

                          Dzisiaj mija 18 dzień pracy piwa dolnej fermentacji a ballingometr od 5 dni pokazuje 4,5%.
                          Kadź z brzeczką cały czas trzymałem w lodówce (8 st.C), jednak wczoraj wystawiłem je na zewnątrz (temp.ok14 st.C) ponieważ
                          nie pracowało.Dzisiaj widzę że bąbelkuje, ale zawartość cukru nie spada. Na razie nie panikuję bo czytając wcześniejsze posty kolegów wiem że tak może się dziać. Nie wiem tylko, czy przelać (przy 4%blg) do drugiej kadzi -oddzielając osad- z dodatkiem roztworu cukru (w/g instrukcji jest to fermentacja wtórna) , czy też poczekać aż przefermentuje do 0% i dodając 1/2 łyżeczki cukru rozlać bezpośrednio do butelek.
                          Mam jeszcze wątpliwóść, czy wstawić "wzbudzone "piwo ponownie do lodówki czy zostawić je w 14 st.C.

                          pozdrawiam wszystkich
                          Mawas
                          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                          Comment

                          • gul_gul
                            Premium Member
                            • 2001.02
                            • 359

                            #28
                            Ja nie mam takich stresów jak Ty z prostej przyczyny: nie mam cukromierza, pokazującego tak niską zawartość cukru.
                            Po prostu gdy skończy fermentować leję do butelek i zwykle nie jest to później niż po dziesięciu dniach od nastawienia brzeczki do fermentacji. A piwo wychodzi całkiem, całkiem.

                            Comment

                            • Mawas
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.02
                              • 299

                              #29
                              Nie przeprowadzając drugiej fermentacji?
                              Oczywiście mówimy o piwie dolnej fermentacji
                              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                              Comment

                              • gul_gul
                                Premium Member
                                • 2001.02
                                • 359

                                #30
                                Nie spotkałem się wcześniej z określeniem 'druga fermentacja'.
                                Chyba, że chodzi o fermentację w beczce lub butelkach dla dogazowania piwa.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X