Pierwszy krok

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

Masz rację chodzi o sklarowanie i dogazowanie piwa i jest to w instrukcji warzenia :
    "W przypadku gotowania piwa z czystego ekstraktu słodowego i chmielu, zalecamy przeprowadzenie drugiego etapu fermentacji w szklanym gąsiorze. "
    Ten etap nazywany jest także "cichą "fermentacją.
    Ale jeżeli Tobie wychodzi, to i ja jutro przelewam do butelek.
    pozdrawiam
    Mawas
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

Comment

• Mawas
      • 2002.02
      • 299

Wczoraj dokonałem degustacji piwa dolnej fermentacji, nastawionego 30.08.
      Piwko jest niezłe, ciemne, lekko gorzkawe nie za słodkie.
      Ma także obfitą pianę, ale nie jest jeszcze klarowne za to z dużym kopem.
      W przeciwieństwie do piwa górnej fermentacji (warzyłem z gotowca) proces "dojrzewania" piwa przebiega o wiele dłużej.
      Tak więc, to informacja dla nowych forumowiczów , do piwa dolnej fermentacji trzeba mieć więcej cierpliwości.
      Powodzenia

Comment

• Mawas
        • 2002.02
        • 299

Dawno tutaj nikt nie był.
        Jeżeli juniorzy tu zaglądają to śmiało pytajcie!!!
        Dośiadczeni piwowarzy napewno pomogą
        pozdrawiam

Comment

• Mawas
          • 2002.02
          • 299

Wszystkie warki jakie zrobiłem wydały na świat zawsze ciemne, czasami nawet bardzo ciemne piwo.
          Czy z dostępnego u nas słodu można zrobić piwo jasne, również mocne w alk. i mające ok 14%blg?

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

Pewnie tak, ale już spece wyjaśniali, ze piwo przygotowane w warunkach domowych (otwarty ogień, dostę tlenu itp.) jest zawsze nieco ciemniejsze niz jego przemysłowy odpowiednik.

Comment

• oryks
              • 2002.01
              • 297

Jedną warkę zrobiłem kiedyś klasycznie z samego słodu pilzneńskiego (10 Blg). Piwo wyszło wyjątkowo jasne, nawet w porównaniu z przemysłowymi. Zwłaszcza po trzech miesiącach leżakowania miało klarowną, słomkową barwę.
              Właśnie wczoraj zrobiłem drugą taką warkę (12 Blg), brzeczka ma ciemno złoty kolor.

Comment

• Mawas
                • 2002.02
                • 299

Czy tą warkę z jasnym piwem zrobiłeś z gotowca, czy tylko stosując słód pilzneński?

Comment

• oryks
                  • 2002.01
                  • 297

Było to 100% słodu pilzneńskiego.
                  Używam też słodu monachijskiego który daje znacznie ciemniejsze ( jak na jasne oczywiście ) piwo. Cały czas nie wiem jak uzyskać bardziej miedzianą barwę, coś jak Palm.

Comment

• Czes
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.06
                    • 752

Upal sobie w domowym piekarniku trochę słodu pilzneńskiego albo jęczmienia niesłodowanego (w temp. 190 - 220 C). Dodaj ok. 20 g w postaci rozdrobnionej na koniec zacierania albo nawet dopiero podczas filtracji.
                    Dobrze zrobiłby tez niewielki dodatek słodu karmelowego ciemnego.
                    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• Mawas
                      • 2002.02
                      • 299

Gdzie kupujesz słód pilzneński? W sklepie piwosza nie zauważyłem go w ofercie.

Comment

• oryks
                        • 2002.01
                        • 297

Czes,

dzięki za podpowiedź. Z karmelowym już oczywiście próbowałem tak z kupnym jak i własnej produkcji. Jednak dodawanie go na zakończenie zacierania lub niesłodowanego to dla mnie cos nowego, wypróbuję.

Mawas,

kupuję tak jak wszystko w sklepie piwosza. Własnie sprawdzałem, są jak zawsze trzy słody pilzneński, monachijski i karmelowy; po 2, 5 lub 20 kg.Tylko widzę, że trochę pozmieniali organizację swoich stron ale oferta raczej bez zmian.

Comment

• Czes
                          • 2001.06
                          • 752

Gwoli scislosci ( sorry, "si" kasuje mi tekst w tym edytorze):
                          - ilosci o których pisałem wyżej odnoszą się do warki w skali ok.20 l
                          - miałem na mysli dodawanie słodu / jęczmienia barwiącego na koniec zacierania lub nawet do filtracji ale nie słodów karmelowych - te są włączone do zasypu od początku. Chodzi o to by piwo zabarwić ale nie wprowadzać zbyt wiele ostrych smaków spalenizny obecnych w mocno uprażonym ziarnie.

Comment

• oryks
                            • 2002.01
                            • 297

Karmelowy a barwiący

Czes,

pomóż mi poukładać te słody.
                            Karmelowy, to słód potraktowany podwyższoną temperaturą ( jaki zakres ?) przez pewien czas tak aby w jakimś tam stopniu skarmelizwoać cukry. Czy słód powinien więc być wcześniej zacierany w ziarnie lub chociaż namoczony ?
                            Barwiący, czy to jeszcze bardziej skarmelizowany wręcz przypalony słód lub nawet niesłodowane ziarno ( bo nie potrzeba cukru do karmelizacji) ?
                            Dobrze to sobie wymyśliłem czy może jest jeszcze inaczej ?

Comment

• Czes
                              • 2001.06
                              • 752

Słody karmelowe (ang. caramel ewentualnie crystal malt)to słody wstępnie "zacierane w ziarnie". W słodowni swieży, nie suszony jeszcze słód poddaje się działaniu temperatury ok. 70 C w warunkach wysokiej wilgotnosci przez 2 -3 godziny. Są to warunki zbliżone do tych panujących w kadzi zaciernej, w których postępuje enzymatyczna hydroliza skrobi do cukrów prostszych. Następnie taki słód suszy się w temperaturach ponad 100 C. W zależnosci od tego ile ponad i jak długo otrzymuje się słody karmelowe różnej barwy / jasnosci.
                              W warunkach domowych można od biedy zmodyfikować zwykły słód do postaci karmelowego: należy wstępnie słód mocno namoczyć (uwaga - taka breja będzie miała tendencję do zafermentowania). Nastepnie w zamkniętym naczyniu ziarno ogrzewać w temp. 60 - 70 C w czasie j.w. W końcu wysuszyć i z kolei wyprażyć wg uznania na blasze w piekarniku.
                              Przełom ziarna takiego słodu powinien byc szklisty - stąd crystal malt.

Słód barwiący albo jęczmień barwiący to ziarno drastycznie upalone - trudno tu mówić o karmelizacji bo w ziarnie takim nie było przed prażeniem cukrów prostych

Comment

• Mawas
                                • 2002.02
                                • 299

Czyli jeżeli przeprowadzę proces zacierania a następnie wysuszę i wyprażę do postaci skrystalizowanej nie prażąc zbyt mocno to otrzymam pełnowartościoey słód do piwa jasnego?

Comment

Przetwarzanie...
                                X