Pierwszy krok

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    #1

    Pierwszy krok

    Na wstępie chciałbym wszystkich powitać. Wczoraj zrobiłem pierwszy krok i zarejestroeałem się w "forum browaru".
    Zapoznałem się już z większością Waszych wypowiedzi i przyznam, że nie wiem od czego zacząć.
    Chciałbym w domowym browarnictwie postawić drugi krok i dlatego proszę Was, wytrawnych brwarników, o radę.
    Co mam dalej robić?!!!!!!!

    Mawas
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

    #2
    musisz się zastanowić, którą z dwóch dróg chcesz wybrać na początek, łatwiejszą, dającą wymierne efekty, w zasadzie od pierwszego razu
    czyli: korzystanie z tzw. gotowców, czyli gotowych ekstraktów piwnych.
    lub trudniejszą ale bardziej satysfakcjonujaca i dającą większe pole do popisu Twojej wyobraźni: warzenie z wykorzystaniem wszystkich surowców, "od podstaw".

    jeśli liczysz na szybki efekt lub wiesz że niepowodzenie może Ciebie szybko zniechęcić albo po prostu nie masz zbyt wiele czasu na eksperymenty wybierz pierwszą opcję. droga druga jest dla osób, które są wytrwałe i łatwo się nie zniechęcają, muszą one wkalkulować kilka porażek zanim warzony specyfik będzie dawał satysfakcjonujący smak, niestety determinacja jest tu podstawą, bo nawet pozyskanie surowców jest jeszcze dość trudne w Polsce.

    postaram się skompilować jeszcze informację o potrzebnym sprzęcie oraz ingrediencjach i jeśli któryś z praktyków mnie nie ubiegnie, zamieszczę tutaj.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • formicone
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.02
      • 14

      #3
      Witaj w gronie juniorów . Moja rada : skacz na głęboką wodę , problemy z przygotowaniem wszystkiego jeszcze bardziej Cię zmobilizują a satysfakcja ( jak wspomniał ART ) będzie bankowo dużo większa . Powodzenia na nowej drodze życia

      Comment

      • Mawas
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.02
        • 299

        #4
        Dziękuję za pierwsze porady.
        Art, może nie jestem nazbyt cierpliwy, ale za to konskwentny,
        wybrałem drogę warzenia od podstaw,jednak zanim uzyskam własne szyszki chmielowe, to zastanie mnie jesień.
        Tak więc wprawki muszę robić z gotowców.
        Bardzo proszę o objecane dalsze informacje, gdzie i co mam kupić.

        formicone dzięki za dobrą radę, też jestem zwolennikiem głębokiej wody.
        Jestem przekonany ,że finalne piwko będzie OK.
        Proszę o dalsze rady i doping
        Mawas
        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

        Comment

        • Lesny
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.02
          • 19

          #5
          Originally posted by Mawas
          Dziękuję za pierwsze porady.
          Bardzo proszę o objecane dalsze informacje, gdzie i co mam kupić.

          Mawas
          W internecie są chyba tylko dwa polskojęzyczne sklepy oferujące osprzęt:
          www.piwosz.com.pl - konkretnie sklep piwosza
          www.cabsyd.prv.pl - ale wiecej obietnic niż konkretów - fajna oferta, ale bez cen i na razie bez możliwości składania ofert.
          Może jakiś "Cabsydowiec " jest na forum i powie o co chodzi?

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #6
            Originally posted by Mawas
            Dziękuję za pierwsze porady.
            Art, może nie jestem nazbyt cierpliwy, ale za to konskwentny,
            wybrałem drogę warzenia od podstaw,jednak zanim uzyskam własne szyszki chmielowe, to zastanie mnie jesień.
            Tak więc wprawki muszę robić z gotowców.
            Bardzo proszę o objecane dalsze informacje, gdzie i co mam kupić.

            formicone dzięki za dobrą radę, też jestem zwolennikiem głębokiej wody.
            Jestem przekonany ,że finalne piwko będzie OK.
            Proszę o dalsze rady i doping
            Mawas
            Przejrzyj też koniecznie Browarnictwo amatorskie w Browarze wiele, wiele cennych uwag tam się znajduję. I udanej warki życzę
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • zythum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.08
              • 8305

              #7
              Oczywiście przejrzyj dokładnie ( o to mi chodziło)
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

              Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

              Comment

              • volker
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.10
                • 634

                #8
                Mawas,

                nie chcę być nieskromny , ale: Możesz znajdować w dziale "ARTykuły" kilka artykułów o piwowarstwie domowym (między innymi pisane przez pewnego Volkera...), które mają na celu pomaganie zaczynającym przy zrobieniu pierwszych warek.

                Życzę powodzenia!!!
                Volker

                Brunnenbräu Hausbrauerei

                Comment

                • Mawas
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.02
                  • 299

                  #9
                  Dzięki za wszystkie informacje.
                  Zamówiłem już zestaw do warzenia i gotowca Alle.
                  O swoim starcie powiadomię.
                  W oczekiwaniu na aparaturę zapoznaję się z doświadczeniami jakimi dzielicie się w forum.
                  Mam nadzieję że niedługo i ja dołożę swoje.
                  Tak więc zrobiłem kolejny krok więc chyba już idę.
                  Mawas
                  http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                  Comment

                  • szarpik
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2002.02
                    • 676

                    #10
                    na www.polskiebrowary.pl można kupić cały osprzęt
                    WWW.EKSTRAKLASA.NET

                    Comment

                    • CHRISeM
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2002.07
                      • 16

                      #11
                      Też chcę postawić pierwszy krok

                      Też chcę postawić pierwszy krok.
                      Lecz pomimo rad o skokach na głeboką wodę, postanowiłem skorzystać z gotowca.
                      W związku z tym mam pytanie do doświadczonych browarników -
                      czy oferta sklepu internetowego www.polskiebrowary.pl
                      jest warta zachodu (asortyment, jakość, cena) czy raczej szukać gdzie indziej?

                      Comment

                      • oryks
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.01
                        • 297

                        #12
                        Chyba jedyne "gdzie indziej" w tym kraju to sklep Grossmanna, informacji szukaj w dziale Artykuły.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Sklep Piwosza zaopatruje się chyba u Grossmanna, więc wybór jest prosty. Telefon: 607 655-930.

                          Comment

                          • eljoter
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2002.03
                            • 15

                            #14
                            Krzysiu napisał(a)
                            Sklep Piwosza zaopatruje się chyba u Grossmanna, więc wybór jest prosty. Telefon: 607 655-930.
                            Nie przesadzajcie trzeba brać substraty tu i tu Grossmann ma ta nie gotowce i duży wybór ale ekstrakty i chmiel są tańsze w sklepie piwosza,który ma towar naprawde niezły .Dotyczy to tzw drugiej drogi pomijającej gotowce.3,5 kg ekstraktu plus ok.50 -70 g chmielu goryczkowego i 70-90 gr. chmielu aromatycznego może wyzwolić w każdym brewamatorze podnietę do dalszych doświadczeń.Trzeba próbować każde następne piwo jest coraz
                            lepsze lub gorsze

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Nie wyjaśniłem, że chodzi o surowce i sprzęt firmy Braupartner. Jeśli chodzi o słód strzegomski, ekstrat z Wolsztyna i chmiel krajowy, to rzeczywiście Piwosz zaopatruje się samodzielnie.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                                dadek
                                Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                                2025-01-12, 18:42
                              • Serokomlak
                                Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                                Serokomlak
                                Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                                „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                                Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                                2024-11-03, 01:56
                              • smir
                                Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                smir
                                Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                ...
                                2021-05-24, 21:09
                              • RomaNzRumunii
                                Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                                RomaNzRumunii
                                Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                                2021-01-25, 20:25
                              • DraveS
                                Pierwszy Pilzner
                                DraveS
                                Hej. Jestem już po kilku warkach, głównie IPY i APY bo to moje ulubione klimaty. Ale chciałbym uwarzyć pierwszego lagera. Mam warunki by fermentować w dowolnej temperaturze. Chciałbym jakiś fajny przepis na Pilznera ale który miałby dużo goryczki może nawet z amerykańskimi nutami. Ale bardziej...
                                2020-08-25, 21:36
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...