Pierwszy krok

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #46
    Proces zacierania "prowadzi się" w bardzo wilgotnym, ciepłym ziarnie niejako samorzutnie -
    wyobraź sobie że łuska pojedyńczego ziarna jest
    taką mikrokadzią zacierną.
    To czy tak otrzymany słód karmelowy będzie nadawał sie jako dodatek do warzenia piwa jasnego zależy od jego barwy, a wiec od temperatury w jakiej go ususzysz/uprażysz. Ale nawet jeżeli jest jasny, to słód karmelowy jest tylko dodatkiem stosowanym w ilosciach kilka-kilkanascie % masy całego zasypu słodowego. Polepsza pienistosc piwa i jego pełnię smakową.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • Mawas
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.02
      • 299

      #47
      Więc jake ziarno mam zacierać aby uzyskać słód na jasne piwo?
      http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

      Comment

      • oryks
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.01
        • 297

        #48
        No Mawas,
        jasne, że jak jasneto tylko 100% słodu pilzneńskiego, bez żadnych wstępnych egzorcyzmów. Jak chcesz jeszcze bardziej zabielić to słód pszeniczny. Każde natomiast wstępne zacieranie, suszenie czy prażenie (z mojego skromnego doświaczenia) da w efekcie ciemniejsze już piwo.
        Także inne słody, np. monachijski na oko nie do odróżnienia od pilzneńskiego daje zupełnie ciemniejsze, brązowe piwo.

        Comment

        • Mawas
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.02
          • 299

          #49
          Długo się zabierałem, ale startuję z warką od podstaw robioną ze słodu pilsneńskiego. Mam wszystkie składniki ale nie przysłali mi instrukcji. Czeka mnie więc spora lektura z naszego "Browaru"
          Być może się uda.W piątek gotuję i dam znać jak mi poszło.
          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

          Comment

          • Mawas
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.02
            • 299

            #50
            Warzenie od podstaw przełożyłem na ten weekend.
            Ale ta informacja to pretekst aby pierwszy 100 post umieścić w moim pierwszym kroku w pierwszym roku.
            http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

            Comment

            • Mawas
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.02
              • 299

              #51
              Wczoraj butelkowałem pierwsze piwo od podstaw.
              Przed butelkowaniem dodałem do 20 litrów brzeczki 1/2 litra słodu zagotowanego w 1 litrze wody, wcześniej odstawiając brzeczkę (przy 3%blg) do krystalizacji.
              Piwko jest jasne wykonane ze słodu pilzneńskiego wg. procedury Volkera.
              Mam nadzieję że się uda.
              O efekcie końcowym poinformuję.
              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

              Comment

              • Czes
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.06
                • 752

                #52
                Gotowanie słodu to zupełne nieporozumienie!
                W słodzie nie ma wiele fermentowalnych cukrów - te powstają dopiero w trakcie zacierania.
                Gotowanie uwolni natomiast skrobię, która nada piwu trwałe zmętnienie.

                ( klarowania a nie krystalizacji - bo ta oznacza tworzenie się kryształów )
                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                Comment

                • Mawas
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.02
                  • 299

                  #53
                  Dziękuję za te uwagi,przepraszam, rzeczywiście miałem na myśli klarowanie. W związku z gotowaniem słodu mam pytanie, jak dodawać słód do sklarowanego piwka przed butelkowaniem?
                  http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 24004

                    #54
                    dobrze by było zamieszczać "ogólne" pytania jako osobne tematy - jest wtedy szansa że kilka osób więcej skorzysta z pomocy.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • elroy
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.10
                      • 359

                      #55
                      Mawas napisał(a)
                      Dziękuję za te uwagi,przepraszam, rzeczywiście miałem na myśli klarowanie. W związku z gotowaniem słodu mam pytanie, jak dodawać słód do sklarowanego piwka przed butelkowaniem?
                      Przeczytaj post Czesa dokładnie
                      www.piwo.org

                      Comment

                      • Mawas
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.02
                        • 299

                        #56
                        Pisząc wyżej o dodawaniu słodu miałem na myśli gotowy ekstrakt słodowy. To ten ekstrakt zgotowałem i dodałem do sklarowanego piwa.
                        Czes miał rację, cała partia wyszła mętna i piwo było tak silnie nagazowane, że musiałem je otwierać na raty popuszczając co pewien czas z butelek gaz uchylając kapsel. Za każdym razem cały osad z dna butelki podrywał się do góry i nie było rady piwo było mętne , ale w smaku dobre.
                        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • dadek
                          Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                          dadek
                          Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                          2025-01-12, 18:42
                        • Serokomlak
                          Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                          Serokomlak
                          Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                          „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                          Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                          2024-11-03, 01:56
                        • smir
                          Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                          smir
                          Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                          ...
                          2021-05-24, 21:09
                        • RomaNzRumunii
                          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                          RomaNzRumunii
                          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                          2021-01-25, 20:25
                        • DraveS
                          Pierwszy Pilzner
                          DraveS
                          Hej. Jestem już po kilku warkach, głównie IPY i APY bo to moje ulubione klimaty. Ale chciałbym uwarzyć pierwszego lagera. Mam warunki by fermentować w dowolnej temperaturze. Chciałbym jakiś fajny przepis na Pilznera ale który miałby dużo goryczki może nawet z amerykańskimi nutami. Ale bardziej...
                          2020-08-25, 21:36
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...