Pierwszy krok

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #46
    Proces zacierania "prowadzi się" w bardzo wilgotnym, ciepłym ziarnie niejako samorzutnie -
    wyobraź sobie że łuska pojedyńczego ziarna jest
    taką mikrokadzią zacierną.
    To czy tak otrzymany słód karmelowy będzie nadawał sie jako dodatek do warzenia piwa jasnego zależy od jego barwy, a wiec od temperatury w jakiej go ususzysz/uprażysz. Ale nawet jeżeli jest jasny, to słód karmelowy jest tylko dodatkiem stosowanym w ilosciach kilka-kilkanascie % masy całego zasypu słodowego. Polepsza pienistosc piwa i jego pełnię smakową.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • Mawas
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.02
      • 299

      #47
      Więc jake ziarno mam zacierać aby uzyskać słód na jasne piwo?
      http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

      Comment

      • oryks
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.01
        • 297

        #48
        No Mawas,
        jasne, że jak jasneto tylko 100% słodu pilzneńskiego, bez żadnych wstępnych egzorcyzmów. Jak chcesz jeszcze bardziej zabielić to słód pszeniczny. Każde natomiast wstępne zacieranie, suszenie czy prażenie (z mojego skromnego doświaczenia) da w efekcie ciemniejsze już piwo.
        Także inne słody, np. monachijski na oko nie do odróżnienia od pilzneńskiego daje zupełnie ciemniejsze, brązowe piwo.

        Comment

        • Mawas
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.02
          • 299

          #49
          Długo się zabierałem, ale startuję z warką od podstaw robioną ze słodu pilsneńskiego. Mam wszystkie składniki ale nie przysłali mi instrukcji. Czeka mnie więc spora lektura z naszego "Browaru"
          Być może się uda.W piątek gotuję i dam znać jak mi poszło.
          http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

          Comment

          • Mawas
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.02
            • 299

            #50
            Warzenie od podstaw przełożyłem na ten weekend.
            Ale ta informacja to pretekst aby pierwszy 100 post umieścić w moim pierwszym kroku w pierwszym roku.
            http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

            Comment

            • Mawas
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.02
              • 299

              #51
              Wczoraj butelkowałem pierwsze piwo od podstaw.
              Przed butelkowaniem dodałem do 20 litrów brzeczki 1/2 litra słodu zagotowanego w 1 litrze wody, wcześniej odstawiając brzeczkę (przy 3%blg) do krystalizacji.
              Piwko jest jasne wykonane ze słodu pilzneńskiego wg. procedury Volkera.
              Mam nadzieję że się uda.
              O efekcie końcowym poinformuję.
              http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

              Comment

              • Czes
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.06
                • 752

                #52
                Gotowanie słodu to zupełne nieporozumienie!
                W słodzie nie ma wiele fermentowalnych cukrów - te powstają dopiero w trakcie zacierania.
                Gotowanie uwolni natomiast skrobię, która nada piwu trwałe zmętnienie.

                ( klarowania a nie krystalizacji - bo ta oznacza tworzenie się kryształów )
                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                Comment

                • Mawas
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.02
                  • 299

                  #53
                  Dziękuję za te uwagi,przepraszam, rzeczywiście miałem na myśli klarowanie. W związku z gotowaniem słodu mam pytanie, jak dodawać słód do sklarowanego piwka przed butelkowaniem?
                  http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23928

                    #54
                    dobrze by było zamieszczać "ogólne" pytania jako osobne tematy - jest wtedy szansa że kilka osób więcej skorzysta z pomocy.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • elroy
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.10
                      • 359

                      #55
                      Mawas napisał(a)
                      Dziękuję za te uwagi,przepraszam, rzeczywiście miałem na myśli klarowanie. W związku z gotowaniem słodu mam pytanie, jak dodawać słód do sklarowanego piwka przed butelkowaniem?
                      Przeczytaj post Czesa dokładnie
                      www.piwo.org

                      Comment

                      • Mawas
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.02
                        • 299

                        #56
                        Pisząc wyżej o dodawaniu słodu miałem na myśli gotowy ekstrakt słodowy. To ten ekstrakt zgotowałem i dodałem do sklarowanego piwa.
                        Czes miał rację, cała partia wyszła mętna i piwo było tak silnie nagazowane, że musiałem je otwierać na raty popuszczając co pewien czas z butelek gaz uchylając kapsel. Za każdym razem cały osad z dna butelki podrywał się do góry i nie było rady piwo było mętne , ale w smaku dobre.
                        http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X