Proces zacierania "prowadzi się" w bardzo wilgotnym, ciepłym ziarnie niejako samorzutnie -
wyobraź sobie że łuska pojedyńczego ziarna jest
taką mikrokadzią zacierną.
To czy tak otrzymany słód karmelowy będzie nadawał sie jako dodatek do warzenia piwa jasnego zależy od jego barwy, a wiec od temperatury w jakiej go ususzysz/uprażysz. Ale nawet jeżeli jest jasny, to słód karmelowy jest tylko dodatkiem stosowanym w ilosciach kilka-kilkanascie % masy całego zasypu słodowego. Polepsza pienistosc piwa i jego pełnię smakową.
wyobraź sobie że łuska pojedyńczego ziarna jest
taką mikrokadzią zacierną.
To czy tak otrzymany słód karmelowy będzie nadawał sie jako dodatek do warzenia piwa jasnego zależy od jego barwy, a wiec od temperatury w jakiej go ususzysz/uprażysz. Ale nawet jeżeli jest jasny, to słód karmelowy jest tylko dodatkiem stosowanym w ilosciach kilka-kilkanascie % masy całego zasypu słodowego. Polepsza pienistosc piwa i jego pełnię smakową.
Comment