Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
Wyświetlenie odpowiedzi
Pirosiarczyn a piwo?
Collapse
X
-
Pirosiarczyn w piwie
Witam,
Mam pytanie odnośnie wpływu pirosiarczynu na piwo. Chodzi dokładnie o to, że przez pomyłkę zostawiłem w balonie ok 0,6L tego cuda po czym przelałem swojego Doppelbocka na cichą, jakieś 22 litry. Czy ktoś może miał podobną sytuację? Czy piwo nadaje się do picia z taką ilością pirosiarczynu?
Comment
-
-
Nie zatrujesz się, chociaż te siarczany z rozkładu piro mogą nabruździć w smaku. Coś mi się kojarzy, że niektóre sole siarczanowe są nieprzyjemnie gorzkie (sól emska?).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika n3o5 Wyświetlenie odpowiedziWitam,
Mam pytanie odnośnie wpływu pirosiarczynu na piwo. Chodzi dokładnie o to, że przez pomyłkę zostawiłem w balonie ok 0,6L tego cuda po czym przelałem swojego Doppelbocka na cichą, jakieś 22 litry. Czy ktoś może miał podobną sytuację? Czy piwo nadaje się do picia z taką ilością pirosiarczynu?Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Tu ważne jest jakiego piro kolega użył. Temat zaczął się od pirosiarczynu potasowego a później ewoluował w temat o pirosiarczynie sodu.
Proszę przeczytać temat od początku."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Dokładnie, chodzi o Pirosiarczyn Sodu. Jedyne co mnie zastanawia to wpływ na drożdże, jeśli piro im zaszkodził to nici z refermentacji w butelkach, z drugiej strony piwo nie powinno się zepsuć Tak czy inaczej, zawsze da się coś z tym zrobić jak nagazuje to może da się to wypić a jak nie to destylarka pójdzie w ruch. Piwo już stoi 2tyg w butelkach, jak będzie miało miesiąc otworzę jedną i wtedy będę wiedział na czym stoję.
Comment
-
-
Witam ponownie, wczoraj postanowiłem otworzyć jednego doppelbocka. Niestety piwo zmarnowane, pirosiarczyn sodu wykończył drożdże. Piwo zupełnie bez gazu a w dodatku w tak podłym smaku, że nie da się pić, dominuje mocny smak metaliczny. Cała warka nadaje się tylko do wylania, wniosek z tego taki, że nawet niewielka ilość pirosiarczynu sodu może zniszczyć dobre piwo.
Comment
-
-
Pirosiarczyn sodu
Witam,
Po przeczytaniu tematu mam mniej więcej już rozeznanie ale dla pewności zapytam.
Przez pomyłkę płukałem butelki roztworem pirosiarczynu sodu ale źle rozcieńczonego. Rozcieńczyłem pełną dużą łyżke na litr wody a nie małą łyżeczkę na 1 litr. Piwo było z gotowca i wyszło takie kwaśno-gorzkie. Zastanawiam się teraz czy się tym nie otruję? Zauważyłem też że w piwku które otworzyłem po trzech tygodniach ten kwaśno-gorzki smak był bardziej odczuwalny niż teraz po ponad sześciu tygodniach (albo tak sobie wmawiam). Możliwe jest że z czasem ten posmak zaniknie?Last edited by necro; 2013-02-17, 20:22.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika necro Wyświetlenie odpowiedziWitam,
Po przeczytaniu tematu mam mniej więcej już rozeznanie ale dla pewności zapytam.
Przez pomyłkę płukałem butelki roztworem pirosiarczynu sodu ale źle rozcieńczonego. Rozcieńczyłem pełną dużą łyżke na litr wody a nie małą łyżeczkę na 1 litr. Piwo było z gotowca i wyszło takie kwaśno-gorzkie. Zastanawiam się teraz czy się tym nie otruję? Zauważyłem też że w piwku które otworzyłem po trzech tygodniach ten kwaśno-gorzki smak był bardziej odczuwalny niż teraz po ponad sześciu tygodniach (albo tak sobie wmawiam). Możliwe jest że z czasem ten posmak zaniknie?
Comment
-
Comment