Pirosiarczyn a piwo?
Collapse
X
-
Pirosiarczyn w piwie
Witam,
Mam pytanie odnośnie wpływu pirosiarczynu na piwo. Chodzi dokładnie o to, że przez pomyłkę zostawiłem w balonie ok 0,6L tego cuda po czym przelałem swojego Doppelbocka na cichą, jakieś 22 litry. Czy ktoś może miał podobną sytuację? Czy piwo nadaje się do picia z taką ilością pirosiarczynu?Comment
-
Nie zatrujesz się, chociaż te siarczany z rozkładu piro mogą nabruździć w smaku. Coś mi się kojarzy, że niektóre sole siarczanowe są nieprzyjemnie gorzkie (sól emska?).Comment
-
Witam,
Mam pytanie odnośnie wpływu pirosiarczynu na piwo. Chodzi dokładnie o to, że przez pomyłkę zostawiłem w balonie ok 0,6L tego cuda po czym przelałem swojego Doppelbocka na cichą, jakieś 22 litry. Czy ktoś może miał podobną sytuację? Czy piwo nadaje się do picia z taką ilością pirosiarczynu?Inna sprawa to wpływ na piwo i drożdże podczas fermentacji. Generalnie to niechcący piwo sobie zdezynfekowałeś
Jeśli te 0,6L było dość świeże, to podczas fermentacji nadal będzie postępował rozkład pirosiarczynu do siarki (mętnienie) i SO2 (co być może wyczujesz nosem). Najistotniejszym wydaje mi się pytanie o wpływ tych czynników na drożdże, bo w najgorszym przypadku obecność siarki i SO2 może je zabić i zatrzymać fermentację (ale tego pewny nie jestem - potrzebna opinia fachowca). Co do smaku, to mogą powstać, jak napisał zgoda, sole siarczanowe/siarczynowe metali zawartych w wodzie (bo raczej wody destylowanej nie używałeś do warzenia piwa), które wprowadzą do piwa cierpko-gorzko-metaliczne posmaki. Osad w gotowym piwie może zawierać siarkę, której nie polecam zażywać doustnie, a ponadto wprowadzi do smaku/zapachu nieprzyjemne nuty siarkowe czy merkaptanowe. Jednak coby nie było to z chęcią poczekam na efekty końcowe tegoż "eksperymentu chemicznego" i relację z degustacji
.
Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Tu ważne jest jakiego piro kolega użył. Temat zaczął się od pirosiarczynu potasowego a później ewoluował w temat o pirosiarczynie sodu.
Proszę przeczytać temat od początku."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
W domyśle myślę, że sodowy, jeśli zaopatrywał się w sklepie dla piwowarów.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Dokładnie, chodzi o Pirosiarczyn Sodu. Jedyne co mnie zastanawia to wpływ na drożdże, jeśli piro im zaszkodził to nici z refermentacji w butelkach, z drugiej strony piwo nie powinno się zepsućTak czy inaczej, zawsze da się coś z tym zrobić jak nagazuje to może da się to wypić a jak nie to destylarka pójdzie w ruch. Piwo już stoi 2tyg w butelkach, jak będzie miało miesiąc otworzę jedną i wtedy będę wiedział na czym stoję.
Comment
-
Witam ponownie, wczoraj postanowiłem otworzyć jednego doppelbocka. Niestety piwo zmarnowane, pirosiarczyn sodu wykończył drożdże. Piwo zupełnie bez gazu a w dodatku w tak podłym smaku, że nie da się pić, dominuje mocny smak metaliczny. Cała warka nadaje się tylko do wylania, wniosek z tego taki, że nawet niewielka ilość pirosiarczynu sodu może zniszczyć dobre piwo.Comment
-
Pirosiarczyn sodu
Witam,
Po przeczytaniu tematu mam mniej więcej już rozeznanie ale dla pewności zapytam.
Przez pomyłkę płukałem butelki roztworem pirosiarczynu sodu ale źle rozcieńczonego. Rozcieńczyłem pełną dużą łyżke na litr wody a nie małą łyżeczkę na 1 litr. Piwo było z gotowca i wyszło takie kwaśno-gorzkie. Zastanawiam się teraz czy się tym nie otruję? Zauważyłem też że w piwku które otworzyłem po trzech tygodniach ten kwaśno-gorzki smak był bardziej odczuwalny niż teraz po ponad sześciu tygodniach (albo tak sobie wmawiam). Możliwe jest że z czasem ten posmak zaniknie?Ostatnia zmiana dokonana przez necro; 2013-02-17, 20:22.Comment
-
Witam,
Po przeczytaniu tematu mam mniej więcej już rozeznanie ale dla pewności zapytam.
Przez pomyłkę płukałem butelki roztworem pirosiarczynu sodu ale źle rozcieńczonego. Rozcieńczyłem pełną dużą łyżke na litr wody a nie małą łyżeczkę na 1 litr. Piwo było z gotowca i wyszło takie kwaśno-gorzkie. Zastanawiam się teraz czy się tym nie otruję? Zauważyłem też że w piwku które otworzyłem po trzech tygodniach ten kwaśno-gorzki smak był bardziej odczuwalny niż teraz po ponad sześciu tygodniach (albo tak sobie wmawiam). Możliwe jest że z czasem ten posmak zaniknie?Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
-
Browar ten działający w malowniczych okolicach Małych Karpat, umiejscowiony jest w małej wsi, w okolicy której nie przebiegają żadne ważniejsze ciągi komunikacyjne.
W związku z tym dostanie się tam komunikacją publiczną wymaga nieco ''główkowania''.
Akurat miałem to szczęście...3 Photos-
Channel: Słowacja
-
-
W sumie jedyne rozczarowanie włoskim kraftem jakie doświadczyłem. Może poza jednym piwem, które było przeciętne, tylko to było nijakie, marne.
Mam wrażenie, że ten browar z okolic Bolonii swoją mainstremową produkcję (Bianka, Ambra, Rossa, Viola, Nera) opiera o założenia z początku...-
Channel: Włochy
2023-02-16, 21:33 -
-
Przedstawiciel włoskiego specjału grape ale z... no właśnie... Na kranie było Birrificio PLB cokolwiek to znaczy, ale w necie odnalazłem toskańskie gospodarstwo winiarskie di Felsina, który to robi. Adres: via del Chianti, 101 - Castelnuovo Berardenga (SI).
6,5% alk. Nie wiem jak...-
Channel: Włochy
2023-02-13, 12:01 -
-
Sprzedam 77 szt butelek na własne piwo. Butelki bez etykiet, czyste, odkażone pirosiarczynem potasu.
Odbiór tylko osobisty Kraków - Nowa Huta. Koszt 40zł
Tel. 660 811 0111 Photo-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-02-27, 16:05 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment