wlasnie wczoraj sie zarejestrowalem, stad 4 miesieczne opoznienie w odpowiedzi na tego posta.
jesli jednak kogos interesuje ten temat to mam ksiazke-poradnik dla gospodyn domowych z 1854 roku w ktorej jest przepis na takie staropolskie (do domowego wyrobu).
Jeśli jest to przepis na piwo czarne, to on ona forum już jest. Tyle że toto było mało piwne pod jednym względem: używało się jęczmienia zwykłego, nie podkiełkowanego, czyli słodu. Ale gdyby tak recepturę zmodyfikować, i najpierw jęczmień podkiełkować, a dopiero potem go uprażyć?
wlasnie wczoraj sie zarejestrowalem, stad 4 miesieczne opoznienie w odpowiedzi na tego posta.
jesli jednak kogos interesuje ten temat to mam ksiazke-poradnik dla gospodyn domowych z 1854 roku w ktorej jest przepis na takie staropolskie (do domowego wyrobu).
Ty się nie pytaj, czy interesuje, tylko zamieszczaj! Wtedy zobaczymy, czy interesuje...
ocenicie sami, aczkolwiek jak odkrylem ten przepis jakies 10-15 lat temu to po przeczytaniu (troche wiecej tekstu niz powyzej) odlozylem ksiazke z powrotem na polke. jest to przepis na piwo dla XIX wiecznej gospodyni (chodzi o wiek w ktorym zyla a nie o jej wiek), a nie prawdziwego browarnika.
Nie ma czegoś takiego, jak piwo staropolskie. Chociażby dlatego, że pojęcie "narodu" w obecnej postaci pojawiło się w XIX w. W okresie uważanym za "staropolski", czyli XVI - XVII w. w róznych miejscach warzono różne piwo. Jak pisze Syreniusz: "... indzie z jęczmienia, indzie z pszenice, indzie z sążyce (mieszanka pszenicy z żytem), indzie z owsa ...". Jakość tego piwa była bardzo różna, np. o piwie kijowskim jeden z biskupów pisał tak "... gdyby je wlać kozie w gardło, nie doczekałaby i trzeciego dnia, a blade, jako szkapia posoka"...". O piwie wielkopolskim zaś wojewoda Krzysztof Opaliński pisał: "... a mają tam takie piwo, którym by trzeba same diabły truć w piekle..."
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:
Browar Staropolski od dawna miał swój sklep firmowy, a teraz dorobił się firmowej restauracji.
Restauracja znajduje się 50 metrów od browaru i nosi skromną nazwę "Ogródek Piwny", ale w rzeczywistości jest na bogato.
Na sporej powierzchni znajduje się cały kompleks -...
Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...
Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
Comment