Czystość do potęgi.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    To, co powstaje na powierzchni miedzi w brzeczce, jest zapewne jakimś złożonym kompleksem kwasów organicznych oraz miedzi i metali zawartych w brzeczce. Jedyny wpływ, jaki może wywrzeć, to pogorszyć parametry cieplne chłodnicy, jeśli tego kamienia utworzy się zbyt wiele.
    Moje obawy dotyczą ewentualnych zwiazków metali. Bowiem doświadczyłem piwa, które ma w sobie właśnie okropny metaliczny posmak. Gdzies o tym pisał Mapajak, ale nie poddano tam w wątpliwość kwestii chłodnicy.
    Robiłem piwa wg własnej sprawdzonej receptury, lecz ostatnie okazało się porażką, choć, prócz niby powleczonej jakimis tam związkami chłodnicy, cały proces od wsypania śruty, aż do zadania drożdży był niemal taki sam...
    Oczekuję, że ktos mnie utwierdzi lub zaprzeczy w podejrzeniach o sprawcy - chłodnicy.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      Moje obawy dotyczą ewentualnych zwiazków metali. Bowiem doświadczyłem piwa, które ma w sobie właśnie okropny metaliczny posmak...
      Oczekuję, że ktos mnie utwierdzi lub zaprzeczy w podejrzeniach o sprawcy - chłodnicy.
      Metaliczny posmak w piwie bierze się od soli żelaza. Związki miedzi nie dają takiego efektu smakowego.

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        ...
        Oczekuję, że ktos mnie utwierdzi lub zaprzeczy w podejrzeniach o sprawcy - chłodnicy.
        Używam miedzianej chłodnicy zanurzeniowej od jakiegoś czasu.
        Gdy jest nieużywana leży sobie w garnku zaciernym, przed użyciem płuczę ją pod bieżącą wodą i wyparzam w brzeczce przez ostatnie 15 min. chmielenia.
        Żadnych metalicznych posmaków nie zaobserwowałem
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
          Używam miedzianej chłodnicy zanurzeniowej od jakiegoś czasu.
          Gdy jest nieużywana leży sobie w garnku zaciernym, przed użyciem płuczę ją pod bieżącą wodą i wyparzam w brzeczce przez ostatnie 15 min. chmielenia.
          Żadnych metalicznych posmaków nie zaobserwowałem
          To niemal tak, jak u mnie. Nie chce mi się przed kazdym użyciem chłodnicy robic kąpieli czyszczącej, więc robie to co ileś tam warek. W moim poszukiwaniu błędu najgorsze jest to, że kolejne warki były OK, choć nie czyściłem chłodnicy.
          Zgodnie z sugestią Krzysia, zwróciłem uwagę na fakt, iż mój kocioł nie ma (jak kiedyś) grzałki powleczonej teflonem, bo wyłazi spod niej jakiś tam stop metali. Ale nigdy nie pozwalam mu na proces utleniania, no chyba ze dzieje się to w czasie zacierania i gotowania brzeczki, a potem jakoś tam odkłada na powierzchni chłodnicy.

          To chyba jednak nie jest to, bo - jak pisałemk - kolejne warki były Ok, choc nie czysciłem chłodnicy.

          Comment

          • Joosto
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.12
            • 263

            #50
            Ja używam do mycia i dezynfekcji fermentatorów: chlorheksydyny (MANUSAN) oraz Sekuseptu w proszku + aktywatora , potem płukanie wodą.
            Póki co działa i nie ma niepożądanych zapaszków.

            Comment

            • Ayodele
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.04
              • 25

              #51
              Czy po użyciu NaOH koniecznie trzeba zastosować roztwór jakiegoś kwasu ?
              Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
              - William Faulkner

              Comment

              • Joosto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.12
                • 263

                #52
                Można, ale z reguły solidne płukanie wodą w zupełności wystarczy. Poza tym po kwasie i tak czeka Cię wypłukanie wodą.
                Last edited by Joosto; 2016-10-12, 17:19.

                Comment

                • Ayodele
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.04
                  • 25

                  #53
                  Dzięki.
                  Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
                  - William Faulkner

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X