Czystość do potęgi.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Moim zdaniem niepotrzebnie. Ja pasteryzuję butleki przed użyciem w kotle do prania, który stał u mnie parę lat nie używany. Namęczyłem się tylko z usunięciem osadów mydlanych.

    Nalewam na dno 2 litry wody, na podstawce ustawiam butelki, przykrywam i zagotowuję. Trzymam w parze 15 minut. Zalety - niskie zużycie gazu (mala ilość wody szybko się zagotowuje), temperatura pary nieco ponad 100 st. - wystarczy do pasteryzacji, mniejsze ryzyko pękania podczas wygrzewania i wyjmowania.

    Comment

    • Ka_Dar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.03
      • 248

      #17
      "... Ja pasteryzuję butleki przed użyciem w kotle do prania, który stał u mnie parę lat nie używany. Namęczyłem się tylko z usunięciem osadów mydlanych.

      Nalewam na dno 2 litry wody, na podstawce ustawiam butelki, przykrywam i zagotowuję. Trzymam w parze 15 minut. Zalety - niskie zużycie gazu (mala ilość wody szybko się zagotowuje), temperatura pary nieco ponad 100 st. - wystarczy do pasteryzacji, mniejsze ryzyko pękania podczas wygrzewania i wyjmowania."


      Proste pomysły są najlepsze.
      Muszę poszukać w piwnicy, chyba też znajdę jakiś kociołek.

      Comment

      • elroy
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 359

        #18
        kangurpl napisał(a)

        Po nalaniu piwa do butelek dochodzi do wytworzenia SO2, który blokuje rozwój bakterii i drożdzy. Blokuje więc także fermentację wtórną w butelkach.
        Ja w takim razie rezygnuję z pirosiarczynu i wracam do sterylizacji butelek w piekarniku.
        Ja stosuję już długo sodium metabisulphite i na brak piany i bąbelków wcale nie narzekam.
        Więc jak to w końcu z tym środkiem jest?
        Prosimy Czesa o jednoznaczne rozstrzygnięcie tej kwestii
        www.piwo.org

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #19
          elroy napisał(a)

          Ja stosuję już długo sodium metabisulphite i na brak piany i bąbelków wcale nie narzekam.
          Więc jak to w końcu z tym środkiem jest?
          Prosimy Czesa o jednoznaczne rozstrzygnięcie tej kwestii
          Tak dla jasności, ja nie kwestionuję skuteczności tego środka, wolę jednak nie stosować SO2 gdy nie ma takiej potrzeby.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • Piwowar
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2001.05
            • 2565

            #20
            Ja moich butelek wcale nie pasteryzuję. Po prostu zaraz po opróżnieniu płukam w gorącej wodzie. Na razie mi to wystarcza.
            Archiwum piwne

            Poznaj
            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #21
              Wszystkie wyżej wspomniane sposoby dezynfekcji butelek nie zaszkodzą ale wcale NIE SĄ NIEZBĘDNE!

              Tak jak pisze Piwowar, wystarcza zwykłe ich obmycie i opłukanie mikrobiologicznie czystą wodą.
              Nie inaczej jest w browarach, gdzie wymytą butelkę płucze się czystą wodą i kieruje do napełnienia piwem wczesniej spasteryzowanym w przepływie.
              Piwo, w odróżnieniu od brzeczki, nie jest juz bardzo atrakcyjnym srodowiskiem dla mikrobów: niskie pH (< 4,5), obecnosc izohumulonów pochodzących z chmielu (własnosci bakteriostatyczne), obecnosć alkoholu oraz brak pożywienia (niemal wszystko wykorzystane przez drożdże), srodowisko beztlenowe - to warunki do zakceptowania dla niewielu rodzajów mikrobów.

              Co do szczegółów:
              "wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną" - to tylko zależy od dawki.
              Po wymoczeniu butelek w roztworze siarczynu, opróżniacie ją po to by napełnić piwem. Nawet jeżeli nie płuczecie, to stężenie dezynfektanta w zabutelkowanym piwie drastcznie spada i na tym poziomie nie wpływa na sprawnosc drożdży nagazowywujących piwo.
              Zreszta siarczyny, i SO2 znajdują się w piwie tak czy owak, bo drożdże (zwłaszcza dolnej fermentacji) są zdolne redukować siarczany do siarczynów i siarczków ( dolna fermentacja ma zwykle etap, gdy fermentujące piwo cuchnie zgniłymi jajami - to siarkowodór H2S)

              Kangurpl: wodorosiarczan sodu, jako sól mocnego kwasu (siarkowego) i mocnej zasady (NaOH) nie ulega hydrolizie.

              ART: często trzeba zdjąć nie tylko gumkę ale cały patent. Korek plastikowy ( jak np w Grolschu) ulega podczas wygrzewania stopieniu.
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24013

                #22
                nie sądziłem że ktoś może wpaść na pomysł wsadzania butelki z plastikowym patentem do piekarnika.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • pawcio1
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.03
                  • 363

                  #23
                  ART napisał(a)
                  nie sądziłem że ktoś może wpaść na pomysł wsadzania butelki z plastikowym patentem do piekarnika.
                  Na szczęście Kelt ma porcelanki


                  PS.Pierwsza setka juz za mną

                  Comment

                  • panstasio
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2003.07
                    • 18

                    #24
                    Dezynfekcja

                    Witam Pozdrawiam i się pytam. Moje pytanko jest mianowicie takie-jakiś czas temu czytałem o możliwości dezynfekcji "ace" w pewnym jego stężeniu. Teraz nie mogę znależć tamtej dyskusji a potrzebne mi jest to poniewarz ma juz dość tej chloraminy, za wszelką pomoc z góry dziekuje

                    Comment

                    • pawcio1
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2003.03
                      • 363

                      #25
                      Odp: Dezynfekcja

                      panstasio napisał(a)
                      Witam Pozdrawiam i się pytam. Moje pytanko jest mianowicie takie-jakiś czas temu czytałem o możliwości dezynfekcji "ace" w pewnym jego stężeniu. Teraz nie mogę znależć tamtej dyskusji a potrzebne mi jest to poniewarz ma juz dość tej chloraminy, za wszelką pomoc z góry dziekuje
                      Ja bym sie tam nie przejmował stężeniem jeśli z pojemnika jedzie chlorem to już wszystko OK.
                      IMO 1:5 to za dużo a 1:10 wo chyba troszkę za mało.
                      Z mojego doświadczenia wynika że jeśli umyjesz ręce , popłuczesz naczynia gorącą wodą nie nie plujesz do warki to wszystko będzie OK.
                      Chemia to zło.

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #26
                        Odp: Dezynfekcja

                        panstasio napisał(a)
                        Witam Pozdrawiam i się pytam. Moje pytanko jest mianowicie takie-jakiś czas temu czytałem o możliwości dezynfekcji "ace" w pewnym jego stężeniu. Teraz nie mogę znależć tamtej dyskusji a potrzebne mi jest to poniewarz ma juz dość tej chloraminy, za wszelką pomoc z góry dziekuje
                        Ja używam roztworu 100 ml ACE na 10l wody, czyli 1:100

                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          #27
                          Ja używam stężenia 20 ml na litr wody. Dostatecznie mocno pachnie chlorem, a w ręce nie szczypie .
                          Nie wpadłem na to zeby wyparzać butelki w piekarniku, pytałem o to moich "mistrzów" (Piwowar, GulGul) i żaden z nich nie widział takiej potrzeby.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • pawcio1
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.03
                            • 363

                            #28
                            pjenknik napisał(a)
                            Ja używam stężenia 20 ml na litr wody. Dostatecznie mocno pachnie chlorem, a w ręce nie szczypie .
                            Nie wpadłem na to zeby wyparzać butelki w piekarniku, pytałem o to moich "mistrzów" (Piwowar, GulGul) i żaden z nich nie widział takiej potrzeby.
                            Takie dawkowanie polecają w wielu publikacjach, tzn.20ml na litr wody

                            Przepraszam za wcześniejsze wprowadzenie w błąd.
                            Wynikało ono z minimalnego używania chemi do produkcji piwa.

                            Comment

                            • oryks
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.01
                              • 297

                              #29
                              A ja z maniackim uporem:
                              nie ma majmniejszej potrzeby używania choćby grama chemii przy wyrobie piwa domowego.

                              Comment

                              • pjenknik
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.08
                                • 3388

                                #30
                                I co do mycia po warce używasz piachu i popiołu?
                                Jeżeli zrobi się odpowiedni roztwór, a następnie pozwoli dobrze odcieknąć butelkom, to ilości "chemii" które trafią do piwa są w takiej ilosci, że można je pominąć.
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Erl Bräu, Erlkönig Extra Hell
                                  darekd
                                  Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.

                                  https://www.erl-braeu.de/

                                  Eksportowy helles, 5,5% alk.

                                  Aromat - słodowy z wyraźnym zbożowym ziarnem, po przelaniu minimalne owoce i odrobina chmielowej kwiatowości
                                  Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie...
                                  2025-01-21, 02:15
                                • dadek
                                  Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                                  dadek
                                  Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                                  2025-01-10, 00:48
                                • Portomordo0203
                                  [Sprzedam] - Grainfather G30 rok 2020
                                  Portomordo0203
                                  Dzień dobry,

                                  Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.

                                  Cena: 2 500,0 zł

                                  Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...
                                  2024-07-30, 12:15
                                • pietrus96
                                  Osad w butelkach
                                  pietrus96
                                  Cześć,
                                  dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                                  2024-01-13, 20:24
                                • dadek
                                  Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
                                  dadek
                                  Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
                                  2023-09-30, 00:34
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...