Czystość do potęgi.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    To, co powstaje na powierzchni miedzi w brzeczce, jest zapewne jakimś złożonym kompleksem kwasów organicznych oraz miedzi i metali zawartych w brzeczce. Jedyny wpływ, jaki może wywrzeć, to pogorszyć parametry cieplne chłodnicy, jeśli tego kamienia utworzy się zbyt wiele.
    Moje obawy dotyczą ewentualnych zwiazków metali. Bowiem doświadczyłem piwa, które ma w sobie właśnie okropny metaliczny posmak. Gdzies o tym pisał Mapajak, ale nie poddano tam w wątpliwość kwestii chłodnicy.
    Robiłem piwa wg własnej sprawdzonej receptury, lecz ostatnie okazało się porażką, choć, prócz niby powleczonej jakimis tam związkami chłodnicy, cały proces od wsypania śruty, aż do zadania drożdży był niemal taki sam...
    Oczekuję, że ktos mnie utwierdzi lub zaprzeczy w podejrzeniach o sprawcy - chłodnicy.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      Moje obawy dotyczą ewentualnych zwiazków metali. Bowiem doświadczyłem piwa, które ma w sobie właśnie okropny metaliczny posmak...
      Oczekuję, że ktos mnie utwierdzi lub zaprzeczy w podejrzeniach o sprawcy - chłodnicy.
      Metaliczny posmak w piwie bierze się od soli żelaza. Związki miedzi nie dają takiego efektu smakowego.

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        ...
        Oczekuję, że ktos mnie utwierdzi lub zaprzeczy w podejrzeniach o sprawcy - chłodnicy.
        Używam miedzianej chłodnicy zanurzeniowej od jakiegoś czasu.
        Gdy jest nieużywana leży sobie w garnku zaciernym, przed użyciem płuczę ją pod bieżącą wodą i wyparzam w brzeczce przez ostatnie 15 min. chmielenia.
        Żadnych metalicznych posmaków nie zaobserwowałem
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
          Używam miedzianej chłodnicy zanurzeniowej od jakiegoś czasu.
          Gdy jest nieużywana leży sobie w garnku zaciernym, przed użyciem płuczę ją pod bieżącą wodą i wyparzam w brzeczce przez ostatnie 15 min. chmielenia.
          Żadnych metalicznych posmaków nie zaobserwowałem
          To niemal tak, jak u mnie. Nie chce mi się przed kazdym użyciem chłodnicy robic kąpieli czyszczącej, więc robie to co ileś tam warek. W moim poszukiwaniu błędu najgorsze jest to, że kolejne warki były OK, choć nie czyściłem chłodnicy.
          Zgodnie z sugestią Krzysia, zwróciłem uwagę na fakt, iż mój kocioł nie ma (jak kiedyś) grzałki powleczonej teflonem, bo wyłazi spod niej jakiś tam stop metali. Ale nigdy nie pozwalam mu na proces utleniania, no chyba ze dzieje się to w czasie zacierania i gotowania brzeczki, a potem jakoś tam odkłada na powierzchni chłodnicy.

          To chyba jednak nie jest to, bo - jak pisałemk - kolejne warki były Ok, choc nie czysciłem chłodnicy.

          Comment

          • Joosto
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.12
            • 263

            #50
            Ja używam do mycia i dezynfekcji fermentatorów: chlorheksydyny (MANUSAN) oraz Sekuseptu w proszku + aktywatora , potem płukanie wodą.
            Póki co działa i nie ma niepożądanych zapaszków.

            Comment

            • Ayodele
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.04
              • 25

              #51
              Czy po użyciu NaOH koniecznie trzeba zastosować roztwór jakiegoś kwasu ?
              Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
              - William Faulkner

              Comment

              • Joosto
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.12
                • 263

                #52
                Można, ale z reguły solidne płukanie wodą w zupełności wystarczy. Poza tym po kwasie i tak czeka Cię wypłukanie wodą.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Joosto; 2016-10-12, 17:19.

                Comment

                • Ayodele
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2016.04
                  • 25

                  #53
                  Dzięki.
                  Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
                  - William Faulkner

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • darekd
                    Erl Bräu, Erlkönig Extra Hell
                    darekd
                    Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.

                    https://www.erl-braeu.de/

                    Eksportowy helles, 5,5% alk.

                    Aromat - słodowy z wyraźnym zbożowym ziarnem, po przelaniu minimalne owoce i odrobina chmielowej kwiatowości
                    Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie...
                    2025-01-21, 02:15
                  • dadek
                    Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                    dadek
                    Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                    2025-01-10, 00:48
                  • Portomordo0203
                    [Sprzedam] - Grainfather G30 rok 2020
                    Portomordo0203
                    Dzień dobry,

                    Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.

                    Cena: 2 500,0 zł

                    Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...
                    2024-07-30, 12:15
                  • pietrus96
                    Osad w butelkach
                    pietrus96
                    Cześć,
                    dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                    2024-01-13, 20:24
                  • dadek
                    Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
                    dadek
                    Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
                    2023-09-30, 00:34
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...