Piwo a la EB Red

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1255

    Piwo a la EB Red

    Czy ma ktoś z Was koncepcję (a może nawet przepis ???) na piwo a la sławne EB Red? Domyślam się, że trzeba by zastosować słód karmelowy (albo słodowy ekstrakt barwiący), ale w jakich proporcjach? I jak fermentować? Górnie czy dolnie ? Będę zobowiązany za wszelkie sugestie.
    Albo może ktoś wie, jak był warzony oryginał?
  • pawcio1
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.03
    • 363

    #2
    Pamiętam to piwo , szkoda że zniknęło.
    Napewno była to dolna fermentacja i słód karmelowy a co dalej to chyba tylko kilku piwowarów w EB wie
    Ja mam ten sam problem z Kaprem Królewskim.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Odp: Piwo a la EB Red

      crizz napisał(a)
      Czy ma ktoś z Was koncepcję (a może nawet przepis ???) na piwo a la sławne EB Red?
      Podobny kolor (zbliżony do czerwonego) uzyskałem dodając na 10 litrową warkę 20 dkg słodu karmelowego jasnego i 2 czubate łyżki słodu karmelowego ciemnego. Niestety nie pamiętam smaku piwa EB Red aby próbować go odtworzyć.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        Odświeżam ten starutki temat, bo mnie naszło (aż spać nie mogę), by jednym z pierwszych piw z zacieraniem była próba odtworzenia tego, co do tej pory wspominam z sentymentem
        Czy przez te 7 lat ktoś doszedł do jak najwierniejszej receptury?

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #5
          Ekstrakt 13, alkoholu początkowo 5,2 później 5,9 %. I tyle wiemy. Ponoć słód palony, ale czy rzeczywiście? Pewnie troszkę być mogło. Do tego karmelowy jasny i ciemny. A może Carared (lub jakiś inny podobny?). Pozostaje kwestia podstawowego słodu, chmielu raz drożdży...

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #6
            Zastosuj proporcję mapajaka. Przy podobnym składzie wychodzą piwa o kolorze dawnego "redeba".
            Zacieranie? Z pewnością możliwie wytrawne, bo tak pamiętam to piwo.
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Pamiętaj, że to barwa słodów ze Strzegomia. Jasny karmel strzegomski jest ciemnym według innych producentów a ciemny chyba nie ma odpowiednika. Zwróć uwagę na EBC.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #8
                Minęły prawie 2 lata, a ja w końcu jestem prawie* gotowy do warzenia
                Mam zamiar poeksperymentować i w związku z tym oprócz pilzneńskiego (1 kg) posiadam
                - Karmelowy ciemny 540-850 EBC Strzegom 0,2 kg
                - Jęczmień palony 1100-1200 EBC Weyermann 0,2 kg
                - Melanoidynowy 60-80 EBC Weyermann 1 kg
                - Monachijski 10-27 EBC Strzegom 1 kg
                No i teraz pozostaje pytanie, czy wsypać trochę karmelowego i trochę jęczmienia, czy sobi eten jęczmień darować.

                * coś mi się potentegowało w zamówieniach i mam o 1 kg za mało pilzneńskiego

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  kilogram melanoidowego chcesz dać? Może nie być przyjemne w smaku.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #10
                    Taki przepis na czerwone znalazłem w "Znakomite Piwa" - 1 kg melanoidowego, a dokładnie 23% w zasypie.
                    Nie wiem czy chcę

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Do Dubbla dałem ostatnio 0,3kg i wydaje mi się, że czuć go wyraźnie.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #12
                        No dobra, załóżmy ze dodam go 0,2 kg. Zakładając 2 kg pilzneńskiego oraz 1kg monachijskiego o podanej barwie, to ile jeszcze trzeba sypnąć karmelowego ciemnego i/lub jęczmienia, by uzyskać ciemno czerwony kolor?
                        Czyli lepiej zamienić melanoidowy na karmelowy jasny? No ale mam go 1kg jakoś muszę go teraz spożytkować w kilku warkach.
                        Last edited by Pendragon; 2012-01-17, 22:37.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Ale chcesz czyste w smaku piwo czy żeby było takie chropowate, zbożowe?

                          Karmelowego dałbym 0,3kg. Pod koniec zacierania zawsze możesz sprawdzić kolor i jak będzie blady dodać nawet do wysładzania palonego.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #14
                            Pamiętam EB Reda jako właśnie takie bardziej wytrawne i chropowate jak nazywasz.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              #15
                              No to w końcu uwarzyłem, ale co wyjdzie z tego, to zobaczymy za kilkanaście tygodni.
                              Piwo zostało nazwane łEBski RED.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              Przetwarzanie...