Od kilku miesięcy przymierzam sie do uwarzenia czegoś na podobieństwo Kapra Królewskiego.Czyli piwa o 20-22 st.Blg dość mocnego choć na wysokiej alkoholizacji mi nie zależy.Mocno treściwego z conajmniej średnią goryczką i sporym bukiecie chmielowym
Nie mam przepisu i pewno nikt nie ma ale spróbować trzeba.
Mój plan jest następujący.
4 kg ześrutowanego słodu pilznenskiego
2 kg -----"------- --"-- monachijskiego
Przewiduję 20-25 litrów.
Drożdze BrauPartnera dolna fermentacja 3x 7gr.(czy nie za dużo??)
Chmiel goryczkowy 50gr na godz.przed końcem aromat 30 gr. na 30 min przed końcem.
Chmielenie na zimno 20 gr. 7-10 dni.
Cicha fermentacja balon od 2-3 m-cy!!! Piwnica temp. ok 6-8 stC.
Butelkowanie z dodatkiem suchego extraktu slodowego ,zero cukru.
Ponieważ temp. wzrosły mam zamiar prowadzić fermentację na balkonie, ze względu na wysoki st extraktu postanowilem dać 3 paczki drożdzy ,ale nie będę sie upierał ,jeśli mnie przekonacie że to za duzo.
Tak ja to widzę ,może macie jakieś propozycje w temacie.
Czy ktoś juz coś takiego warzył??
Wszelkie propozycje i komentarze mile widziane, gotuję w sobotę.
Nie mam przepisu i pewno nikt nie ma ale spróbować trzeba.
Mój plan jest następujący.
4 kg ześrutowanego słodu pilznenskiego
2 kg -----"------- --"-- monachijskiego
Przewiduję 20-25 litrów.
Drożdze BrauPartnera dolna fermentacja 3x 7gr.(czy nie za dużo??)
Chmiel goryczkowy 50gr na godz.przed końcem aromat 30 gr. na 30 min przed końcem.
Chmielenie na zimno 20 gr. 7-10 dni.
Cicha fermentacja balon od 2-3 m-cy!!! Piwnica temp. ok 6-8 stC.
Butelkowanie z dodatkiem suchego extraktu slodowego ,zero cukru.
Ponieważ temp. wzrosły mam zamiar prowadzić fermentację na balkonie, ze względu na wysoki st extraktu postanowilem dać 3 paczki drożdzy ,ale nie będę sie upierał ,jeśli mnie przekonacie że to za duzo.
Tak ja to widzę ,może macie jakieś propozycje w temacie.
Czy ktoś juz coś takiego warzył??
Wszelkie propozycje i komentarze mile widziane, gotuję w sobotę.
Comment