Domowe kopie piw przemysłowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    Domowe kopie piw przemysłowych

    Często domowi piwowarzy chcą skopiować smak szczególnie udanego, lubianego a nie produkowanego już piwa. Pawcio kiedyś poszukiwał receptury na Kaper Królewski, Crizz na EB Red.
    Mnie interesuje jak otrzymać tzw. "chlebowy" smak piwa pamiętany z piwa Królewskiego jeszcze z czasów kiedy Browary Warszawskie nie wchodziły w skład Brau Union.
    A może ktoś z domowych piwowarów skopiował już z powodzeniem jakieś piwo i podzieli się tym na forum?
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1255

    #2
    Wg mojej Mamy, udało mi się skopiować smak piwa grodziskiego z dawnych, dobrych czasów. Z ręką na sercu - nie miałem takiego zamiaru, ale jestem z siebie dumny . To była moja pierwsza warka - opis tutaj. W skrócie - główny składnik to nachmielony gotowiec z browamator.pl - Jasne Pełne, który jest produkowany przez Wytwórnię Ekstraktów Słodowych Sp. z o.o. w Grodzisku Wlkp. Z tego co wiem, to surowce pochodzą z okolicznych pól. Zatem może rzeczywiście to jest ten smak... osobiście nie znam, bom za młody.

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      Krajowe ekstrakty słodowe Browamatora są produkowane nie w Grodzisku Wlkp. ale w Wolsztynie.
      To wprawdzie niedaleko Grodziska ale wątpię aby surowce pochodziły z okolicznych pól
      Wolsztyn warto odwiedzić; jest tam m. innymi jedyna czynna parowozownia Europy, muzeum E. Kocha (odkrywcy prątka gruźlicy), który w Wolsztynie zajmował się pionierskimi badaniami jakże dzisiaj znanego wąglika.
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #4
        Wracając do tematu:
        ten "chlebowy' smak piwa na którym zależy Mapajakowy to prawdopodobnie tzw. posmak pasteryzacyjny, który tworzy się w wyniku nadmiernego wygrzania piwa ("przepasteryzowania") i jako taki uchodzi za wadę.
        Łatwo jednak wyobrażam sobie, że mozna w nim gustować !
        Przepasteryzowanie piwa zawierającego drożdże grozi jednak gorszymi konsekwencjami smakowymi!
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1255

          #5
          Czes napisał
          Krajowe ekstrakty słodowe Browamatora są produkowane nie w Grodzisku Wlkp. ale w Wolsztynie.
          Rzeczywiście... Ale wtopiłem, coś mi się ubzdurało... A to moje rejony przecież! Przepraszam, to ze zbytniego podekscytowania .

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Surowce używane w Wolsztynie na pewno nie pochodzą z okolicznych pól. Ponadto Grodzisz był częściowo pszeniczno - wędzony, a ekstrakty wolsztyńskie na pewno nie. Grodzisza przypominają jedynie drożdżami zlokalizowanymi na dnie butelki.

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              [/B][/QUOTE]
              Krzysiu napisał(a)
              Grodzisz był częściowo pszeniczno - wędzony

              Poszukuję wszelkich informacji dotyczących Grodzisza w celu uwarzenia jego jak najwierniejszej kopii.
              Wiem, że słód był wędzony dymem dębowym. Piwo miało różną zawartość ekstraktu, widziałem etykiety z piw o zaw. 7,7% 12% i 14%.
              Jaka była proporcja użytych słodów?
              Jakich używano drożdży? Przypuszczam, że górnej fermentacji.
              Za wszelkie informacje będę forumowiczom wdzięczny.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Używane w Grodzisku drożdże to były własne wyhodowane szczepy, niepowtarzalne. Podobno ma je ktoś w Grodzisku i hoduje, czekając na ponowienie produkcji. Podobno mają je również w Kompanii Piwowarskiej.
                Na temat szczegółów składników nic nie wiem, sam próbuję się dowiedzieć. Jak Czes nam nie powie, to przepadliśmy

                Comment

                • pawcio1
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.03
                  • 363

                  #9
                  mapajak napisał(a)

                  Poszukuję wszelkich informacji dotyczących Grodzisza w celu uwarzenia jego jak najwierniejszej kopii.
                  Wiem, że słód był wędzony dymem dębowym. Piwo miało różną zawartość ekstraktu, widziałem etykiety z piw o zaw. 7,7% 12% i 14%.
                  Jaka była proporcja użytych słodów?
                  Jakich używano drożdży? Przypuszczam, że górnej fermentacji.
                  Za wszelkie informacje będę forumowiczom wdzięczny. [/B][/QUOTE]


                  Ten słód wędzony ma w ofercie Grossman
                  Słód jęczmienny wędzony EBC 5
                  Podstawowy słód dla piw typu Rauchbier, Kellerbier i piw specjalnych. Zapewnia typowy posmak wędzonego słodu. (zasyp do 100% możliwy, ale nie zalecany)
                  nie ześrutowany ześrutowany
                  125-2 (A) 2 kg 18,92 PLN 20,50 PLN
                  125-5 (A) 5 kg 45,75 PLN 48,90 PLN
                  125-25 (A) 25 kg 145,87 PLN 154,60 PLN

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Grodzisz był robiony na słodzie pszenicznym wędzonym, więc jęczmienny nie załatwia tematu.

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #11
                      Krzysiu napisał(a)
                      Grodzisz był robiony na słodzie pszenicznym wędzonym, więc jęczmienny nie załatwia tematu.

                      A może samemu uwędzić słód pszeniczny?
                      Tylko jak?
                      Namoczyć i wysuszyć w dymie?
                      W jakiej temperaturze?
                      A może uwarzyć z mieszanki słodu jęczmiennego wędzonego ze słodem pszenicznym niewędzonym?

                      Comment

                      • pawcio1
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.03
                        • 363

                        #12
                        mapajak napisał(a)
                        A może samemu uwędzić słód pszeniczny?
                        Tylko jak?
                        Namoczyć i wysuszyć w dymie?
                        W jakiej temperaturze?
                        A może uwarzyć z mieszanki słodu jęczmiennego wędzonego ze słodem pszenicznym niewędzonym?
                        Brawo ten pan

                        Comment

                        • oryks
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.01
                          • 297

                          #13
                          Właśnie tak to robiłem, tylko z jęczmiennym.
                          Nie namoczone tylko zwilżone. Temperatura jak najniższa, wędzenie na zimno aby nie zaczęło się zacieranie w ziarnie.
                          Tylko nie używaj jałowca bo będziesz miał piwo typu "wędzona kiełbasa", tak jak ja.

                          Comment

                          • zythum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.08
                            • 8305

                            #14
                            Tak na chwile z innej beczki ale na temat. Ja osobiscie uwazam taka inicjatywe (proby odwzorowania piw) uwazam za sluszna - moze dzieki temu przetrwa kilka gatunkow piwa ktore zostaly juz prawie zamordowane przez fabryki piwa.
                            Last edited by zythum; 2003-04-17, 17:42.
                            To inaczej miało być, przyjaciele,
                            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                            Rządzący światem samowładnie
                            Królowie banków, fabryk, hut
                            Tym mocni są, że każdy kradnie
                            Bogactwa, które stwarza lud.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Słód grodziski był suszony w dymie drewna bukowego.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X