Domowe kopie piw przemysłowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #16
    Dzięki za informacje.
    Podobno Browamator ma mieć niedługo słód pszeniczny.
    Słód uwędzę zimnym dymem bukowym.
    Z braku możliwości zdobycia drożdży grodziskich, użyję drożdzy do pszeniczniaków otrzymanych od Pawcia.
    Został tylko jeszcze plan chmielenia.
    Chyba bardzo delikatnie, aby nie zabić bukietu słodu wędzonego?

    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      #17
      mapajak napisał(a)
      Dzięki za informacje.
      Podobno Browamator ma mieć niedługo słód pszeniczny.
      Słód uwędzę zimnym dymem bukowym.
      Z braku możliwości zdobycia drożdży grodziskich, użyję drożdzy do pszeniczniaków otrzymanych od Pawcia.
      Został tylko jeszcze plan chmielenia.
      Chyba bardzo delikatnie, aby nie zabić bukietu słodu wędzonego?
      Pszeniczne chmiel bardzo delikatnie,10 gr. goryczki na 1 godz. i 10 gr. aromatu na 30 min przed kańcem. Na 20L.

      Comment

      • quduaty
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.07
        • 80

        #18
        Może to zabrzmi jak fanaberia... ale czy ktoś ma koncepcję, jak skopiować Dojlidy Magnat. Dwa dni temu w regularnie odwiedzanym źródełku wypiłem ostatni kufel... i już zaczynam sie niepokoić
        Krew to życie - a piwo to jego esencja

        Comment

        • pawcio1
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.03
          • 363

          #19
          quduaty napisał(a)
          Może to zabrzmi jak fanaberia... ale czy ktoś ma koncepcję, jak skopiować Dojlidy Magnat. Dwa dni temu w regularnie odwiedzanym źródełku wypiłem ostatni kufel... i już zaczynam sie niepokoić
          IMO raczej niemożliwe, inne procedury ,woda, takiego jak orginał nie dasz rady zrobić , lepiej skupić siły na jakiejś własnej recepturze.

          Comment

          • dkrasnodebski
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.05
            • 2316

            #20
            mapajak napisał(a)

            Poszukuję wszelkich informacji dotyczących Grodzisza w celu uwarzenia jego jak najwierniejszej kopii.
            Wiem, że słód był wędzony dymem dębowym. Piwo miało różną zawartość ekstraktu, widziałem etykiety z piw o zaw. 7,7% 12% i 14%.
            Jaka była proporcja użytych słodów?
            Jakich używano drożdży? Przypuszczam, że górnej fermentacji.
            Za wszelkie informacje będę forumowiczom wdzięczny. [/B][/QUOTE]

            Nie wiem czy to ważne ale znalazłem legendę która mówi o tym czemu piwo grodziskie było takie zacne i jaki składnik był głównym przyczynkiem a brzmi ona tak:

            Piwo grodziskie
            Dnia jednego błogosławiony ks. Bernard z klasztoru benedyktyńskiego w Lubiniu udał się do Grodziska i ujrzał tamecznych mieszczan mocno strapionych z powodu, że studnia, z której oni wodę do miejskiego browaru czerpali, wyschła była zupełnie, browar zaś ten jedynym był źródłem dochodu miasta i szpitalu. Użalił się nad nieszczęśliwymi zakonnik i głęboko do Boga westchnąwszy pobłogosławił studnię. Aż w tej chwili trysnęło źródło podziemne i napełniło cembrzyny. Piwowarzy biorą się niebawem do roboty; jakież ich podziwienie i radość, gdy skosztowawszy zrobionego piwa znaleźli smak jego lepszym nierównie, niż był kiedykolwiek. Na tę pamiątkę mieszkańcy Grodziska co rok w procesji do Lubinia chodzili i tam na grobie błogosławionego Bernarda klasztorowi beczkę piwa w darze składali.
            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

            www.radoslawstolar.pl

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #21
              Kupiłem w sklepie Amazon książkę "Clonebrews"
              Są tam domowe receptury 150 piw przemysłowych z całego świata min. nasz Żywiec Beer i Okocim Porter.
              Spis treści jest tu:

              CloneBrews: Homebrew Recipes for 150 Commercial Beers [Szamatulski, Mark, Szamatulski, Tess] on Amazon.com. *FREE* shipping on qualifying offers. CloneBrews: Homebrew Recipes for 150 Commercial Beers


              Jeśli będzie zainteresowanie to moge systematycznie najciekawsze receptury zamieszczać na forum

              Comment

              • fteo
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 1139

                #22
                mapajak napisał(a)
                Jeśli będzie zainteresowanie to moge systematycznie najciekawsze receptury zamieszczać na forum
                Byłabym zainteresowana przepisami na stouty.
                Mógłbyś zamieścić następujące fragmenty:
                ABC Extra Stout
                Guinness Extra Stout

                Z góry dziękuję!
                http://lotnictwo.net.pl/
                http://www.flightradar24.com/
                http://www.airshow.sp.mil.pl/

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #23
                  fteo napisał(a)
                  Byłabym zainteresowana przepisami na stouty.
                  Mógłbyś zamieścić następujące fragmenty:
                  ABC Extra Stout
                  Guinness Extra Stout

                  Z góry dziękuję!
                  Postaram się je przygotowac na jutro, ja dziś będę warzył Bass Ale, wg receptury z tej książki.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Książka bomba! Nie zeskanowałbyś?

                    Ja poproszę o przepis na porter okocimski raz Orvala na początek. Może być po angielsku - podzielimy się w ten sposób robotą: Ty mi przeklepiesz tekst, a ja zrobię tłumaczenie i zamieszczę na forum, co Ty na to?
                    Mój e-mail: marusia@browar.biz
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Napisz, ile Cię wyniosła ta książka razem z wysyłką - bo 10 dolców to taniocha, może warto by było zamówić parę sztuk dla potencjalnych chętnych? Pewnie się tacy znajdą, ja na przykład
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • adam16
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.02
                        • 9865

                        #26
                        Nazwisko autora zdradza chyba jego polskie korzenie. Szkoda, że nie jestem aż tak anglojęzyczny żeby sobie poradzić bez problemów z lekturą tej książki. Ale aż mnie korci żeby ją mieć.
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                        Comment

                        • Małażonka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.03
                          • 4602

                          #27
                          Marusia napisał(a)
                          Napisz, ile Cię wyniosła ta książka razem z wysyłką - bo 10 dolców to taniocha, może warto by było zamówić parę sztuk dla potencjalnych chętnych? Pewnie się tacy znajdą, ja na przykład
                          Ja też!

                          Comment

                          • Pinio74
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.10
                            • 3881

                            #28
                            Jest jeszcze jedna książka pt. Beer captured tych samych autorów i można kupić obydwie pozycje w promocyjnej cenie.
                            Z polskich są: Porter Żywiecki i Heveliusz Kaper.
                            Last edited by Pinio74; 2004-11-29, 15:21.
                            BIRRARE HUMANUM EST

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

                              #29
                              Ja planuję sobie zakupić. Jako siedzący w branży księgarskiej uważam jednak, że zamieszczanie jej tutaj jest delikatnie mówiąc nie na miejscu...

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                Poczekajmy, aż Mapajak poda cenę za przesyłkę, bo podejrzewam, że bardziej opłaci nam się zamówienie paru sztuk do Polski na jeden adres, a potem dalsza dystrybucja Pocztą Polską.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X