Wcale nie. Amazon wymaga haraczu za każdy element paczki, a poza tym oddzielnie za samą przesyłkę, tak wiec zysk byłby minimalny, a już na pewno nie wystarczyłby na pokrycie redystrybucji po Polsce.
Domowe kopie piw przemysłowych
Collapse
X
-
OK, tym niemniej mam nadziję, że Mapajak się wypowie.
Comment
-
-
Marusia napisał(a)
Napisz, ile Cię wyniosła ta książka razem z wysyłką - bo 10 dolców to taniocha, może warto by było zamówić parę sztuk dla potencjalnych chętnych? Pewnie się tacy znajdą, ja na przykład
Książka kosztowała 10,47$ a przesyłka 8,98$ co po przeliczeniu dało razem 65 zł.
Receptury, o które prosisz zamieszczę po polsku. Są napisane bardzo zwięźle więc nie ma dużo tłumaczenia.
Więcej będzie problemu z dobraniem polskich odpowiedników, bo nie wszystkie gatunki słodów czy chmieli użytych w tych recepturach są u nas dostępne.
Comment
-
-
mapajak napisał(a)
Więcej będzie problemu z dobraniem polskich odpowiedników, bo nie wszystkie gatunki słodów czy chmieli użytych w tych recepturach są u nas dostępne.
Comment
-
-
mapajak napisał(a)
Postaram się je przygotowac na jutro, ja dziś będę warzył Bass Ale, wg receptury z tej książki.
Jeśli będziesz miał chwilę, to wdzięczny byłbym również za Newcastle Brown Ale oraz Bishop's Finger Kentish Ale. Lubię angielskie piwa, a jest szansa na słód pale ale w BA.
Comment
-
-
Twilight_Alehouse napisał(a)
Jako siedzący w branży księgarskiej uważam jednak, że zamieszczanie jej tutaj jest delikatnie mówiąc nie na miejscu...
Comment
-
-
Borysko napisał(a)
Niech zatem Mapajak zaokrągli nieco podawane wagi składników i wszyscy uznamy je za wskazówki wynikające jedynie z jego piwowarskiego doświadczenia..
Comment
-
-
Skoro Art nie protestuje, to lecę dalej z recepturami.
Już pisałem żeby takie sprawy zgłaszać na PW. Nie gdzieś w głębi dyskusji. W ten sposób czasem zobaczę jakąś prośbę skierowaną do mnie albo i nie, wszak nie muszę czytać każdego słowa które padnie na forum.
Moje zdanie jest takie że na zaprezentowanie kilku receptur można sobie pozwolić przy podaniu źródeł. ale też bez przesady.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Borysko napisał(a)
Jeśli będziesz miał chwilę, to wdzięczny byłbym również za Newcastle Brown Ale oraz Bishop's Finger Kentish Ale. Lubię angielskie piwa, a jest szansa na słód pale ale w BA.Last edited by Borysko; 2004-12-13, 14:56.
Comment
-
-
Newcastle Brown Ale
OG 12 Blg, Fg 3,5 Blg, IBU 26, alk. 4,7% obj.
Słody (w kg na 18,9 l piwa)
4,0 British pale
0,57 karmelowy 145 EBC
0,57 czekoladowy
0,28 barwiący
zacieranie 90 min w temp. 65 st.C
chmielenie:
20g Target 8%AA - 60 minut
14g East Kent Golding - na 15 min przed końcem
mech irlandzki 5 ml - 15 min przed końcem gotowania
drożdże: Wyeast 1098 British ale lub 1028 Londan ale
Comment
-
-
Kupiłem tę książkę i muszę powiedzieć że niewiele z niej kumam. Twoje tłumaczenie recepty to alternatywna metoda "All-grain", ale mniejsza o to. W większości przepisów (a może we wszystkich, nie sprawdziłem jeszcze) wychodzi się od jakiejś małej ilości wody i słodu, potem dodaje kolejne porcje - czy ktoś może mnie oswiecić o co tu chodzi? czyżby była to metoda dekokcyjna, metoda pominięta przez Pana Fałata w Jego ksiązeczkach jako zbyt trudna? Jeżeli tak, to jak "przełożyć" to na infuzję? No i czy należy to robić - Amerykanie to praktyczny naród i nie robiliby czegoś dla samego robienia jezeli nie było to skuteczne W kazdym razie, pomimo 18tej warki w fermentorze, jestem chyba za cienki bolek do takich przepisów
pozdr. Robert
Comment
-
-
Oj, chyba nie przyłożyłeś się zbytnio, bo to przecież jest całkiem proste. W każdym wariancie "All-grain" jest wyraźnie napisane "Mash coś tam i coś tam with the specialty grain". A nietrudno się chyba domyślić, że "specialty grain" to słód/słody podane na smaym początku przepisu (po "Crush and steep..."). Nie wykonujesz po prostu instrukcji dla warzenia ekstraktowego czy z częściowym zacieraniem, tylko zacierasz według informacji z "All-grain".
Comment
-
-
No fajnie, jeszcze parę takich odpowiedzi i mi się rozjasni Ale dlaczego NIE wykonywać podstawowej instrukcji? wszak to ona jest podstawowa, a więc najlepsza w założeniu autora, czyż nie? A co to jest Mini-mash method? wygląda na pominięcie suchego ekstraktu i zastąpienie go ziarnem... po co? no nic, w każdym razie dzięki za odpowiedź
Comment
-
Comment