Domowe kopie piw przemysłowych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #46
    Podstawowa instrukcja to generalnie warzenie z ekstraktu, wzbogacone aptekarską ilością słodów specjalnych.
    Wersja "Mini-mash" to częściowe zacieranie, przewidziane chyba dla osób nie mających dużego gara albo odpowiednio wydajnej kuchenki, żeby poradzić sobie z pełnym zacieraniem.
    Jakbyś chciał coś jeszcze, to służę

    Comment

    • Bob56
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 18

      #47
      Dzięki za info, jakby coś jeszcze było niejasne, zgłoszę się - Twoje zdrowie!

      Comment

      • Bob56
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 18

        #48
        Po kilku miesiącach przerwy wracam do wątku - jestem bogatszy o doświadczenia z zacieraniem (przedtem musiałem zmienić miejsce stałego pobytu, bo w kuchni 2 m kw. niewiele da się zrobić... Teraz mam 11 m kw. i zaliczone trzy zacierania z zestawów BA - pale ale, koelsch i alt). Okazało się, że zacieranie to banalna sprawa - jeśli posiada się potrzebny sprzęt. W tym kontekście uważam, że 21 warek z ekstraktów to zdecydowanie za dużo, mogło być 3 razy mniej, ale dopiero od niedawna jestem na nowym miejscu, więc w jakimś sensie siła wyższa... Mam wszakże pytanie - z pewnością za 2, 3 warki wyjdę poza zestawy BA, a więc w ruch pójdzie Clonebrews, Beer Captured i kilka innych książeczek, który nabyłem. Jednakże występujące tam nazwy słodów niewiele mi (w większości) mówią. Czy jest na tym forum ktoś, kto by pomógł mi je rozszyfrować? Co to jest Belgian 2-row pale malt i czym różni się od English 2-row pale malt? A co to jest German 2-row lager malt? Belgian biscuit malt i Belgian aromatic malt? itd, itd... (pełna lista w trakcie sporządzania). A druga sprawa - ja nie sądzę, że (nawet gdy wszystkie nazwy będą jasne) żeby na BA były dostępne te wszystkie słody, tak więc rodzi się pytanie o zamienniki...

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #49
          Szukaj w FAQ Browamatora.

          Comment

          • szefi
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 194

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
            Kupiłem w sklepie Amazon książkę "Clonebrews"
            Są tam domowe receptury 150 piw przemysłowych z całego świata min. nasz Żywiec Beer i Okocim Porter.
            Spis treści jest tu:

            CloneBrews: Homebrew Recipes for 150 Commercial Beers [Szamatulski, Mark, Szamatulski, Tess] on Amazon.com. *FREE* shipping on qualifying offers. CloneBrews: Homebrew Recipes for 150 Commercial Beers


            Jeśli będzie zainteresowanie to moge systematycznie najciekawsze receptury zamieszczać na forum
            Książka wydaje się być super. Ciekawe ze nazwiska autorów tak brzmią "bardzo" amerykańsko.

            Przyłączam się do grona chętnych, a zwłaszcza na STOUT.

            I tu nasuwa mi sie idea krążąca od dawna po mojej głowie.... baza danych przepisów.
            Na wielu witrynach jest tego trochę, ale jakby je zebrać w jedno miejsce

            Comment

            • mgła_na_kocich_łapkach
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.03
              • 56

              #51
              Oczywiście, że istnienie takiej bazy danych z recepturami jest potrzebne !!!
              Napisałem kiedyś do Browamatora czemu dział z recepturami jest taki ubogi i w ich interesie jest rozbudowa jego, wielu piwowarów nie ma pomysłu na wykorzystanie słodów które są w ich ofercie - bez odzewu

              Comment

              • Bob56
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 18

                #52
                Ja tam myślę że dział "Receptury" - najlepiej podzielony wg typów piwa - powinien być jednym z głównych działów na tej stronie. Ostatnio liczba publikacji dotyczących piwowarstwa amatorskiego, będących w moim posiadaniu, zbliżyła się do 20, mam m. in. "Clonebrews" i "Beer Captured", ostatnio przybył mi "Brew Like A Monk", jest w nich masa fajnych przepisów, które można by zredagować, przystosowując do surowców dostępnych u nas... Chyba nie naruszylibyśmy w ten sposób prawa autorskiego? Poza tym można redagować i ew. tłumaczyć przepisy z netu, np. z www.bier-selbstgebraut.de .... Szefie, co Szef na to?

                Comment

                • szefi
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 194

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bob56
                  Ja tam myślę że dział "Receptury" - najlepiej podzielony wg typów piwa - powinien być jednym z głównych działów na tej stronie. Ostatnio liczba publikacji dotyczących piwowarstwa amatorskiego, będących w moim posiadaniu, zbliżyła się do 20, mam m. in. "Clonebrews" i "Beer Captured", ostatnio przybył mi "Brew Like A Monk", jest w nich masa fajnych przepisów, które można by zredagować, przystosowując do surowców dostępnych u nas... Chyba nie naruszylibyśmy w ten sposób prawa autorskiego? Poza tym można redagować i ew. tłumaczyć przepisy z netu, np. z www.bier-selbstgebraut.de .... Szefie, co Szef na to?

                  No to pytanie nie do mnie tylko do Art'a to jego kawałek netu
                  Nawet przygotował specjalne miejsce, w dziale piwowarsko domowe.


                  p.s.
                  "szefi" - nie ma nic wspólnego z szefem i tak ma pozostać

                  Comment

                  • cafepiwosz
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.09
                    • 85

                    #54
                    Dział receptury rzeczywiście mógłby funkcjonować jako niezależny. Natomiast pomysł zamieszczania tam receptur na piwa przemysłowe, kopiowane z jakiś książek uważam za bez sensu. Wydaje mi się, że nie o to chodzi w browarnictwie domowym.

                    Comment

                    • szefi
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 194

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
                      Dział receptury rzeczywiście mógłby funkcjonować jako niezależny. Natomiast pomysł zamieszczania tam receptur na piwa przemysłowe, kopiowane z jakiś książek uważam za bez sensu. Wydaje mi się, że nie o to chodzi w browarnictwie domowym.
                      Nie wyrokuj od razu co jest bez sensu a co nie
                      Czyż w browarnictwie domowym głównie nie chodzi o to że robię piwo jakie chcę ?
                      Więc czemu zabraniać komuś zrobienia samodzielnie jego ulubionego koncerniaka ...

                      No tak ale moje chciejstwo ma nic do tego...

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • brogro
                        2020.06.20 - 41 Giełda w Grodzisku Wlkp
                        brogro
                        41.Ogólnopolska Giełda Birofiliów 20.06.2020 r
                        Godz.8:00 do 13:00 w Grodziskiej Hali Sportowej
                        przy ul.Żwirki i Wigury 1
                        w Grodzisku Wielkopolskim ( Grodziskie Piwobranie )
                        2020-02-02, 12:33
                      • chmielakikrasnystaw
                        Chmielaki Krasnostawskie 2019
                        chmielakikrasnystaw
                        KONSUMENCKI KONKURS PIW
                        49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                        PIWA ZGŁOSZONE

                        Piwa dolnej fermentacji:
                        Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                        1. Primator Pumpa – Pivovar...
                        2019-08-07, 12:51
                      • chmielakikrasnystaw
                        2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
                        chmielakikrasnystaw
                        KONSUMENCKI KONKURS PIW
                        48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
                        Piwa zgłoszone do Konkursu

                        Piwa dolnej fermentacji:
                        Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                        1. Birell Lager...
                        2018-08-09, 12:21
                      • e-prezes
                        Perła, Janosik
                        e-prezes
                        Nie wiem co przyświecało jako idea powstania tego piwa twórcom lub tfurcą, ale nie ma to racji bytu i umrze śmiercią naturalną jak inne pomyłki marketingowców Perły. Jak widać na obrazku poniżej zamiast tworzyć coś nowego idą po najmniejszej linii oporu i tworzą kopię... Harnasia. No,...
                        2024-08-28, 19:02
                      • darekd
                        Karl Strauss, Wreck Alley Imperial Stout
                        darekd
                        Browar rzemieślniczy z San Diego w Kalifornii, który w tym stanie ma jeszcze sieć browarów restauracyjnych. Działa od 1989 r.

                        Nazwa browaru to hołd złożony Karlowi Straussowi niemieckiemu piwowarowi pochodzenia żydowskiego, który dostał się do Stanów w 1939 r. i zrobił karierę...
                        2024-08-22, 22:23
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...