Domowe kopie piw przemysłowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #46
    Podstawowa instrukcja to generalnie warzenie z ekstraktu, wzbogacone aptekarską ilością słodów specjalnych.
    Wersja "Mini-mash" to częściowe zacieranie, przewidziane chyba dla osób nie mających dużego gara albo odpowiednio wydajnej kuchenki, żeby poradzić sobie z pełnym zacieraniem.
    Jakbyś chciał coś jeszcze, to służę

    Comment

    • Bob56
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 18

      #47
      Dzięki za info, jakby coś jeszcze było niejasne, zgłoszę się - Twoje zdrowie!

      Comment

      • Bob56
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 18

        #48
        Po kilku miesiącach przerwy wracam do wątku - jestem bogatszy o doświadczenia z zacieraniem (przedtem musiałem zmienić miejsce stałego pobytu, bo w kuchni 2 m kw. niewiele da się zrobić... Teraz mam 11 m kw. i zaliczone trzy zacierania z zestawów BA - pale ale, koelsch i alt). Okazało się, że zacieranie to banalna sprawa - jeśli posiada się potrzebny sprzęt. W tym kontekście uważam, że 21 warek z ekstraktów to zdecydowanie za dużo, mogło być 3 razy mniej, ale dopiero od niedawna jestem na nowym miejscu, więc w jakimś sensie siła wyższa... Mam wszakże pytanie - z pewnością za 2, 3 warki wyjdę poza zestawy BA, a więc w ruch pójdzie Clonebrews, Beer Captured i kilka innych książeczek, który nabyłem. Jednakże występujące tam nazwy słodów niewiele mi (w większości) mówią. Czy jest na tym forum ktoś, kto by pomógł mi je rozszyfrować? Co to jest Belgian 2-row pale malt i czym różni się od English 2-row pale malt? A co to jest German 2-row lager malt? Belgian biscuit malt i Belgian aromatic malt? itd, itd... (pełna lista w trakcie sporządzania). A druga sprawa - ja nie sądzę, że (nawet gdy wszystkie nazwy będą jasne) żeby na BA były dostępne te wszystkie słody, tak więc rodzi się pytanie o zamienniki...

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #49
          Szukaj w FAQ Browamatora.

          Comment

          • szefi
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 194

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
            Kupiłem w sklepie Amazon książkę "Clonebrews"
            Są tam domowe receptury 150 piw przemysłowych z całego świata min. nasz Żywiec Beer i Okocim Porter.
            Spis treści jest tu:

            CloneBrews: Homebrew Recipes for 150 Commercial Beers [Szamatulski, Mark, Szamatulski, Tess] on Amazon.com. *FREE* shipping on qualifying offers. CloneBrews: Homebrew Recipes for 150 Commercial Beers


            Jeśli będzie zainteresowanie to moge systematycznie najciekawsze receptury zamieszczać na forum
            Książka wydaje się być super. Ciekawe ze nazwiska autorów tak brzmią "bardzo" amerykańsko.

            Przyłączam się do grona chętnych, a zwłaszcza na STOUT.

            I tu nasuwa mi sie idea krążąca od dawna po mojej głowie.... baza danych przepisów.
            Na wielu witrynach jest tego trochę, ale jakby je zebrać w jedno miejsce

            Comment

            • mgła_na_kocich_łapkach
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.03
              • 56

              #51
              Oczywiście, że istnienie takiej bazy danych z recepturami jest potrzebne !!!
              Napisałem kiedyś do Browamatora czemu dział z recepturami jest taki ubogi i w ich interesie jest rozbudowa jego, wielu piwowarów nie ma pomysłu na wykorzystanie słodów które są w ich ofercie - bez odzewu

              Comment

              • Bob56
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 18

                #52
                Ja tam myślę że dział "Receptury" - najlepiej podzielony wg typów piwa - powinien być jednym z głównych działów na tej stronie. Ostatnio liczba publikacji dotyczących piwowarstwa amatorskiego, będących w moim posiadaniu, zbliżyła się do 20, mam m. in. "Clonebrews" i "Beer Captured", ostatnio przybył mi "Brew Like A Monk", jest w nich masa fajnych przepisów, które można by zredagować, przystosowując do surowców dostępnych u nas... Chyba nie naruszylibyśmy w ten sposób prawa autorskiego? Poza tym można redagować i ew. tłumaczyć przepisy z netu, np. z www.bier-selbstgebraut.de .... Szefie, co Szef na to?

                Comment

                • szefi
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 194

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bob56
                  Ja tam myślę że dział "Receptury" - najlepiej podzielony wg typów piwa - powinien być jednym z głównych działów na tej stronie. Ostatnio liczba publikacji dotyczących piwowarstwa amatorskiego, będących w moim posiadaniu, zbliżyła się do 20, mam m. in. "Clonebrews" i "Beer Captured", ostatnio przybył mi "Brew Like A Monk", jest w nich masa fajnych przepisów, które można by zredagować, przystosowując do surowców dostępnych u nas... Chyba nie naruszylibyśmy w ten sposób prawa autorskiego? Poza tym można redagować i ew. tłumaczyć przepisy z netu, np. z www.bier-selbstgebraut.de .... Szefie, co Szef na to?

                  No to pytanie nie do mnie tylko do Art'a to jego kawałek netu
                  Nawet przygotował specjalne miejsce, w dziale piwowarsko domowe.


                  p.s.
                  "szefi" - nie ma nic wspólnego z szefem i tak ma pozostać

                  Comment

                  • cafepiwosz
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.09
                    • 85

                    #54
                    Dział receptury rzeczywiście mógłby funkcjonować jako niezależny. Natomiast pomysł zamieszczania tam receptur na piwa przemysłowe, kopiowane z jakiś książek uważam za bez sensu. Wydaje mi się, że nie o to chodzi w browarnictwie domowym.

                    Comment

                    • szefi
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 194

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwosz
                      Dział receptury rzeczywiście mógłby funkcjonować jako niezależny. Natomiast pomysł zamieszczania tam receptur na piwa przemysłowe, kopiowane z jakiś książek uważam za bez sensu. Wydaje mi się, że nie o to chodzi w browarnictwie domowym.
                      Nie wyrokuj od razu co jest bez sensu a co nie
                      Czyż w browarnictwie domowym głównie nie chodzi o to że robię piwo jakie chcę ?
                      Więc czemu zabraniać komuś zrobienia samodzielnie jego ulubionego koncerniaka ...

                      No tak ale moje chciejstwo ma nic do tego...

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X