Jak czytać przepis ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Flino
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2021.11
    • 1

    #1

    Jak czytać przepis ?

    Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
    1. Składniki:
    • pilzeński Litovel 4,25 kg;
    • monachijski Litovel 0,9 kg;
    • karmel jasny 0,5 kg
    • caraaroma 0,35;
    • chmiel Marynka granulat 40 g;
    • chmiel Lubelski granulat 25 g;
    • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
    2. Zacieranie:
    • 20l wody do 64°C
    • 64-62°C i 40'
    • 72°-30
    • podgrzanie do 76°C filtracja
    3. Wysładzanie/Filtracja:
    • Po 10' przerwy.
    • Wysładzanie - po 5l
    4. Chmielenie:
    • 10' - Marynka;
    • 55' - Lubelski + mech irl.
    • 70' - miód i chłodzenie.
    • Rozsypałem US-05 na 23°C.
    • Burzliwa dwa tygodnie.
    5. Rozlane z dodatkiem 0,5l rezerwy oraz 1/2 miodu sztucznego 250ml (czyli ok. 130ml).
    • Pokazało 1,5°Blg i 8,9% alkh.

    =================================
    1. Składniki to wiadomo trzeba je mieć żadna filozofia
    2. 20l podgrzewamy do 64 i wsypujemy słód i na poziomie 64-62 utrzymujemy przez 40 min, podgrzewamy do 72 i trzymamy 30 min i potem podgrzewamy do 76 i wlewamy do filtratora czekamy 10 min.
    3. Po 10 min wysładzanie po 5l. To co to znaczy po 5l. Wlewamy partiami po 5l wody i wysładzamy ok ale do ilu litrów?
    4. Gotujemy po 10 minutach wrzucamy marynka po 55 min czyli 45min po marynce wrzucamy lubelski + mech po 70minutach gotowania wlewamy miód mieszamy i chłodzimy
    5. Rezerwa czyli odlana wcześniejsza brzeczka. Jak taką się przechowuje w lodówce, zamraża? Przed dolaniem chyba się ją gotuje?
    Proszę ewentualnie mnie poprawić i odpowiedzieć bo z chęcią może by się coś zrobiło z jakiegoś przepisu
    Forexn.com PL
  • Krakus
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛
    • 2007.04
    • 204

    #2
    Witaj.
    Wysładasz aż do uzyskania gęstości brzeczki mniejszej o 1-2° BLG od porządnej początkowej (podczas gotowania część wody wyparuje i gęstość brzeczki wzrośnie).

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19292

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Flino
      [*]Rezerwa czyli odlana wcześniejsza brzeczka. Jak taką się przechowuje w lodówce, zamraża? Przed dolaniem chyba się ją gotuje?[/LIST]Proszę ewentualnie mnie poprawić i odpowiedzieć bo z chęcią może by się coś zrobiło z jakiegoś przepisu
      Jeśli zlejesz brzeczkę do butelki gdy jest jeszcze gorąca to będzie szczelna analogicznie jak słoiki z przetworami. W lodówce tym bardziej nic jej nie będzie.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • fligiert
        Filtr bazooka na wysładzanie
        fligiert
        Cześć
        Mam pytanie odnośnie filtru bazooka stosowanego do filtracji chmielin. Mieszkam w UK i często przy sprzedaży na eBay sprzedawcy podają że ten filtr nadaje się do wysładzanie zamiast filtra z oplotu. Czy ktoś używa bazooki do wysładzania?
        Dzięki

        Sent from...
        2019-04-29, 00:27
      • Javox
        Northern Monk, Shipwrecked
        Javox
        Piwo dla słodziaków Piña Colada IPA

        Zawartość alko 7.0%

        Piana - na dłużej cienka, pełna warstewka.
        Lacing - sporo.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony blady żółto jasno pomarańczowy
        Aromat - słodko... kokos i cytrusy.
        Smak - słodkawe...
        2024-02-28, 01:19
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • DraveS
        Czy zepsułem filtrowanie i wysładzanie?
        DraveS
        Cześć! To mój pierwszy post więc witam wszystkich

        Dzisiaj pierwszy raz warzyłem własne piwo. Przygotowywałem się jak mi się wydaje dobrze, ale chyba popełniłem błąd. Po godzinach spędzonych na filmach instruktażowych Kopyra myślałem, że wszystko pójdzie super i...
        2017-12-16, 21:04
      • wawani89
        Przechowywanie chmielu i wysładzanie
        wawani89
        Witam, mam dwa ważne dla mnie pytania
        1. Czy chmiele od razu po tym jak do mnie przyjdą paczką muszę trzymać w lodówce w niskiej temperaturze, czy tylko jeśli otworzę paczkę z chmielem by wsypać cześć, a część zostawić na cichą fermentację i wtedy do lodówki?
        2. Robiłem...
        2017-11-23, 01:59
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...