Jak czytać przepis ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Flino
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2021.11
    • 1

    Jak czytać przepis ?

    Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
    1. Składniki:
    • pilzeński Litovel 4,25 kg;
    • monachijski Litovel 0,9 kg;
    • karmel jasny 0,5 kg
    • caraaroma 0,35;
    • chmiel Marynka granulat 40 g;
    • chmiel Lubelski granulat 25 g;
    • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
    2. Zacieranie:
    • 20l wody do 64°C
    • 64-62°C i 40'
    • 72°-30
    • podgrzanie do 76°C filtracja
    3. Wysładzanie/Filtracja:
    • Po 10' przerwy.
    • Wysładzanie - po 5l
    4. Chmielenie:
    • 10' - Marynka;
    • 55' - Lubelski + mech irl.
    • 70' - miód i chłodzenie.
    • Rozsypałem US-05 na 23°C.
    • Burzliwa dwa tygodnie.
    5. Rozlane z dodatkiem 0,5l rezerwy oraz 1/2 miodu sztucznego 250ml (czyli ok. 130ml).
    • Pokazało 1,5°Blg i 8,9% alkh.

    =================================
    1. Składniki to wiadomo trzeba je mieć żadna filozofia
    2. 20l podgrzewamy do 64 i wsypujemy słód i na poziomie 64-62 utrzymujemy przez 40 min, podgrzewamy do 72 i trzymamy 30 min i potem podgrzewamy do 76 i wlewamy do filtratora czekamy 10 min.
    3. Po 10 min wysładzanie po 5l. To co to znaczy po 5l. Wlewamy partiami po 5l wody i wysładzamy ok ale do ilu litrów?
    4. Gotujemy po 10 minutach wrzucamy marynka po 55 min czyli 45min po marynce wrzucamy lubelski + mech po 70minutach gotowania wlewamy miód mieszamy i chłodzimy
    5. Rezerwa czyli odlana wcześniejsza brzeczka. Jak taką się przechowuje w lodówce, zamraża? Przed dolaniem chyba się ją gotuje?
    Proszę ewentualnie mnie poprawić i odpowiedzieć bo z chęcią może by się coś zrobiło z jakiegoś przepisu
    Forexn.com PL
  • Krakus
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛
    • 2007.04
    • 204

    #2
    Witaj.
    Wysładasz aż do uzyskania gęstości brzeczki mniejszej o 1-2° BLG od porządnej początkowej (podczas gotowania część wody wyparuje i gęstość brzeczki wzrośnie).

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19268

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Flino Wyświetlenie odpowiedzi
      [*]Rezerwa czyli odlana wcześniejsza brzeczka. Jak taką się przechowuje w lodówce, zamraża? Przed dolaniem chyba się ją gotuje?[/LIST]Proszę ewentualnie mnie poprawić i odpowiedzieć bo z chęcią może by się coś zrobiło z jakiegoś przepisu
      Jeśli zlejesz brzeczkę do butelki gdy jest jeszcze gorąca to będzie szczelna analogicznie jak słoiki z przetworami. W lodówce tym bardziej nic jej nie będzie.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X