Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:
=================================
1. Składniki:
- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
- 20l wody do 64°C
- 64-62°C i 40'
- 72°-30
- podgrzanie do 76°C filtracja
- Po 10' przerwy.
- Wysładzanie - po 5l
- 10' - Marynka;
- 55' - Lubelski + mech irl.
- 70' - miód i chłodzenie.
- Rozsypałem US-05 na 23°C.
- Burzliwa dwa tygodnie.
- Pokazało 1,5°Blg i 8,9% alkh.
=================================
- Składniki to wiadomo trzeba je mieć żadna filozofia
- 20l podgrzewamy do 64 i wsypujemy słód i na poziomie 64-62 utrzymujemy przez 40 min, podgrzewamy do 72 i trzymamy 30 min i potem podgrzewamy do 76 i wlewamy do filtratora czekamy 10 min.
- Po 10 min wysładzanie po 5l. To co to znaczy po 5l. Wlewamy partiami po 5l wody i wysładzamy ok ale do ilu litrów?
- Gotujemy po 10 minutach wrzucamy marynka po 55 min czyli 45min po marynce wrzucamy lubelski + mech po 70minutach gotowania wlewamy miód mieszamy i chłodzimy
- Rezerwa czyli odlana wcześniejsza brzeczka. Jak taką się przechowuje w lodówce, zamraża? Przed dolaniem chyba się ją gotuje?
Comment